Gazete Vatan Logo

Kral Bluetooth’un hazinesi bulundu

Almanya’da yapılan kazılarda bir hazine bulundu. Hazinenin Hristiyanlığı Danimarka’ya getiren ‘Mavi Diş’ (Bluetooth) lakaplı efsanevi Danimarka Kralı Harald’a ait olabileceği belirtiliyor

Kral Bluetooth’un hazinesi bulundu

Rene Schoen adlı amatör arkeolog ile öğrencisi Luca Malaschnitschenko ocak ayında Almanya’nın kuzeyindeki Ruegen adasında metal dedektörleriyle hazine arıyordu. İkilinin dedektörü alarm verince önce değersiz bir alüminyum bulduklarını zannettiler ancak daha yakından inceleyince bunun bir gümüş parçası olduğunu keşfettiler. Sputnik’in haberine göre hafta sonu ikilinin gümüşü buldukları alanda yerel arkeoloji kurumunun da desteğiyle yapılan ve 400 metrekarelik bir alana yayılan kazıda ortaya bir hazine çıktı. Hazinenin MS. 958 ile MS. 986 yılları arasında hüküm süren efsanevi Danimarka Kralı Harald’a ait olduğu düşünülüyor. Bulunan hazinede deyim yerindeyse yok yok. Hazinede örgülü bileklikler, inciler, broşlar, Viking tanrısı Thor’un çekici şeklinde bir takı, yüzükler ve 600 kadar gümüş sikke bulunuyor.

Bluetooth teknolojisi adını ondan alıyor

Tüm dünyada kullanılan ‘bluetooth’ teknolojisi bu topraklarda üretildiği için ismini bu kraldan alıyor. Bluetooth logosu da Vikingler’in kullandığı Runik yazıda ‘h’ ve ‘b’ harflerinin karşılığı olan iki harfin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur.

Haberin Devamı