Gazete Vatan Logo

Kozmik Oda'dan hangi belgeler çıktı?

O odaya giren savcı 3,5 yıl sonra dava açıyor...

60 yıllık devlet sırlarını barındıran belgeleri inceleyen Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, 3.5 yıl aradan sonra dava açmaya hazırlanıyor. Arınç'a suikast iddiaları sonrası Hakim Kadri Kayan kozmik oda da sır niteliğindeki gizli belgeleri incelemişti.

Radikal Gazetesi'nden Ömer Şahin imzalı habere göre, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ’a suikast iddiası ile başlayan soruşturma yakın tarihle yüzleşme davasına dönüşüyor. Tarihte ilk kez aranan ‘Kozmik Oda ’dan çuvallar dolusu evrak ve 38 klasör belge çıkmıştı.

Savcı’nın açacağı dava Arınç’a suikast iddiasıyla sınırlı olmayacak. ‘Kozmik oda’ davası 6-7 Eylül olaylarından 1 Mayıs ’a, Çorum, Sivas olaylarından faili meçhuller ve Hrant Dink cinayetine kadar yakın tarihin karanlıkta kalan olaylarına uzanacak. Savcı, mart ayında emekli, muvazzaf subaylarla birlikte bazı sivilleri ifadeye çağıracak.

OLAY NASIL BAŞLAMIŞTI?

Albay Erkan Y.B ile Binbaşı İbrahim G, 19 Aralık 2009 tarihinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın evinin çevresinde şüpheli davranışları nedeniyle yakalandı. Olay sonrası Ankara ’daki Özel Harp Dairesi’ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’nda arama yapıldı. Önce zorluk çıkarılsa da bir hafta sonra ‘kozmik oda’ya girildi. 11 ve 16 No’lu kozmik odalarda aramalar ‘devlet sırrı’ gerekçesiyle Hâkim Kadir Kayan tarafından yapıldı. Bu arada, Arınç’ın evinin etrafında yakalanan 2 subay tutuklanma talebiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

SAVCI 3.5 YIL BEKLEDİ, MARTTA HAREKETE GEÇİYOR

‘Kozmik oda’da 26 gün boyunca arama yapıldı. Aradan 3.5 yıl geçmesine karşın ortada ne bir tutuklu var ne de açılmış bir dava. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bile eleştirilmeye başladığı olay “Dağ fare doğurdu” şeklinde değerlendiriliyor ve eleştiriliyordu. Ancak, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili çok önemli bilgi ve belgelere ulaştı. Bilgili, 28 Şubat soruşturması, faili meçhuller gibi önemli davalara da bakıyor. Savcı Bilgili’nin yazımında sona gelinen 28 Şubat iddianamesini teslim ettikten sonra önceliği ‘kozmik oda’ soruşturmasına vereceği kesinleşti.

KOZMİK ODAYA GİREBİLEN 2 ALBAYDAN BİRİ

Yakalandıkları sırada Albay E.Y.B’nin Arınç’ın adresinin yazılı olduğu notu yutmak isterken yere düşürdüğü ve daha sonra bu notun kendisine ait olmadığını açıkladığı söylenmişti. Albay’ın ilk ifadesinde notun kendisine ait olduğunu kabul ettiği söyleniyor. ‘Kozmik oda’ya el-yüz tarama sistemiyle 2 albay, 2 yüzbaşı dört kişi girebiliyor. Arınç’ın evinin etrafında yakalanan Albay E.Y.B’nin o iki albaydan biri olduğu ortaya çıktı.

GÖMÜLÜ MÜHİMMATLAR ÖZEL HARP’İN

‘Kozmik oda’da gömülü mühimmat krokilerine de rastlandı. Krokilerde gösterilen yerler kontrol edildi. Soruşturma sonucunda Ergenekon davasının başlangıcı kabul edilen Ümraniye’deki el bombaları ile saldırılar ve bazı karanlık olaylarda ele geçirilen bombaların Özel Harp Dairesi’nin envanterinde bulunduğu iddia ediliyor.

‘KOZMİK ODA’YA GİREN SİVİLLER
Seferberlik Tetkik Kurulu’nun ‘beyaz’, ‘siyah’, ‘turuncu’ kuvvetler şeklinde örgütlenmeye gittiği ortaya çıkmıştı. ‘Kozmik oda’dan çıkan listelerle kimlikleri deşifre oldu. ‘Kozmik oda’dan kamuoyunun yakından tanıdığı siyasetçi, sivil toplum örgütü lideri gibi etkin kişiliklerin adlarının çıktığı da söyleniyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN EVİNİN KROKİSİ

‘Kozmik oda’ davasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la beraber AK Parti ’de bakanlık yapmış önemli isimlerin izlendiği iddiası da ele alınacak. Aramalarda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in konutlarının krokileri de bulundu. Dava dosyasında siyasilerden başka bazı azınlık liderleri, sivil toplum örgütü yöneticileri ve kamuoyunun tanıdığı farklı kesimden isimlere dönük derlenmiş bilgiler bulunuyor.

Haberin Devamı