Gazete Vatan Logo

Köylere bekçi alımı olacak mı? Yaş ve fiziki özellikler yönetmelikle belirlenecek!

Bekçiler için yeni kanun yolda. Çarşı ve mahallede görevli olan sayıları yaklaşık 30 Bini bulan bekçiler için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yeni bir düzenleme yapılmasını talep etti. Yeni düzenleme ile bekçilerin köylerde de görev yapacağı gündeme getirildi. Peki, köylere de bekçi alımı olacak mı?

Köylere bekçi alımı olacak mı? Yaş ve fiziki özellikler yönetmelikle belirlenecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında bulunduğu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı bir toplantıda bekçiler ile ilgili kanununun 1699 tarihli olduğuna dikkat çekilerek, yeni bir kanun çıkarılması istendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat ile mahalle bekçileri için günümüzün şartlarına uygun yeni bir kanun hazırlanıyor. Toplantıda 30 bine yakın bekçiyi ilgilendiren önemli kararlar da çıktı. Peki, köylere bekçi alımı olacak mı? Yeni düzenlemeyle bekçilikte neler değişti?

KÖYLERE BEKÇİ ALIMI OLACAK MI?

2020 bekçi alımı ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yeni bir düzenlemenin yapılmasını talep etti. Mevzuatta yapılacak değişiklik, köylere de bekçi alımı yapılmasını gündeme getirdi.

Kanuna göre çarşı ve mahalle bekçileri il ve ilçelerde görev alıyorlar. Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda, İçişleri Bakanı Soylu “Şu anda köylerde bekçi görevlendirme düşüncemiz ve hazırlığımız yok. Ama ileride lazım olabileceği düşüncesiyle bu yönde bir düzenleme yapılması doğru olur” dedi. Teklif metnine jandarmanın sorumluluğunda olan köylerde bekçi görevlendirilmesinin önünü açacak bir hüküm koyuldu.

Haberin Devamı

BEKÇİLER PSİKOLOJİK EĞİTİM VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ ALACAK

Bekçilerin göreve başlamadan alacakları eğitimle, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak. Bekçiler, polisler gibi psikolojik eğitim ve insan hakları eğitimi alacak.

Yeni kanun ile birlikte bekçiğe ait yaş, fiziki özellikler ve istenen kriterler yönetmelik ile belirlenecek.

BEKÇİLERE 'MAKUL SEBEP' GETİRİLİYOR

Bekçilerin ‘keyfî uygulama' yapmalarının önüne geçilmeye çalışıldığı yeni düzenlemede, araç durdurma ve kimlik kontrolü konusunda bekçilere ‘makul sebep' şartı uygulaması getiriliyor.

Bekçilerin, vatandaşa kimlik sorma ve aracını durdurma yetkisi bulunuyor. Fakat araçta arama ya da vatandaş istemediği takdirde kimliğine zorla bakma hakkı bulunmuyor. Bekçinin böyle bir durumla karşılaşması durumunda polis çağırması gerekiyor.