Gazete Vatan Logo

Köşk'te devir teslim günü

Cumhurbaşkanı Edoğan yemin töreni için Meclis'e gidiyor...

Köşk'te devir teslim günü

AK Parti sıraları ve Meclis'in ziyaretçi localarında yer alan davetliler ayakta alkışladı.

Erdoğan, Meclis kürsüsüne geçerek şu sözlerle yemin etti;

Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.

Yeminin ardından Meclis'e Cumhurbaşkanlığı forsu çekildi.

101 PARE TOP ATIŞI YAPILDI
Erdoğan'ın yemin etmesinin hemen ardından Ankara'da ve Ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi.
İLK ZİYARET ANITKABİR'E
İlk ziyaretini Anıtkabir'e yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan Misak-ı Milli Kulesi'nde özel defterini imzaladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözleri söyledi:
Vefatınızın ardından Cumhur ile başkan arasına mesafe girdi. Bugün halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak devlet ile milletin tekrar kucaklaştığını biliyoruz. Türkiye tarihinde halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak görevime başlamış bulunmaktayım.Türkiye bugün özü ve ruhuyla tekrar buluştu. Bugün Türkiye küllerinden yeniden doğdu. "
Sizin başlattığınız mücadele 10 Ağustos ile perçinleşmiştir. Türkiye özüyle tekrardan buluşmuş. Bugün Türkiye'nin küllerinden doğduğu gündür.
Vazifeme başladığım bu ilk günde bugünden itibaren çok daha fazla çalışacağım.
Sizin şahsınızda tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum" dedi.
ERDOĞAN KÖŞK'TE

Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül Köşk'ün kapısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve first lady Emine Erdoğan'ı karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tören kıtasını selamladı. Gül ve Erdoğan ailesi Köşk kapısında hatıra fotoğrafı çektirdi.
GÜL'DEN VEDA KONUŞMASI
Cumhurbaşkanlığı'nı devreden Abdullah Gül devir-teslim töreninde yaptığı veda konuşmasında Erdoğan'a kardeşim diyerek hitap etti.
Sayın Cumhurbaşkanı, değerli hanımefendi, ekselanslar, hanımefendiler beyefendiler… 7 yıl süreyle üstlenmiş olduğum cumhurbaşkanlığı görevini bugün cumhurbaşkanı sayın recep tayyip erdoğan’a devretmekten büyük bir şeref duyuyorum.
Bu münasebetle düzenlediğimiz devir teslim töreni benim için gerçekten büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Katılarak bizi onurlandıran yabancı misafirlerimize hoşgeldiniz diyorum. özellikle aramızda bulunan cumhurbaşkanı dostlarımızı tekrar sevgiyle selamlıyorum. Hepsiyle çok hukuku oldu. burada hazır bulunan ülkemizin seçkin zevatını muhabbetle selamlıyorum. Görev sürem boyunca uyum içinde çalıştığım ülkemizin yasama yürütme ve yargı organları mensuplarına ve sivil toplumumuza aziz milletimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
GÖREVİ KARDEŞİM ERDOĞAN'A DEVREDİYORUM
İşbirliği yaptığım, bir bölümü aramızda olan değerli dünya liderlerine tekrar şükranlarımı sunuyorum. Bugünkü törenin önemli bir özelliği var.Türk halkı tarafından 12’nci cumhurbaşkanı seçilen sayın Recep Tayyip Erdoğan, değerli kardeşimle 40 yılı aşan bir dava arkadaşlığımız dostluğumuz ve beraber çalışma mesaimiz var. 40 yıl yarım asra yaklaşmış demek. Dolayısıyla böyle bir arkadaşıma devrediyorum.
Üstün liderlik ve yöneticilik yeteneklerini, ülkesine ve insanlığa hizmet heyecanını hakka olan inancını en yakından bilenlerdenim. Son 14 yıl boyunca ise önce partimizi beraber kurduk, sonra da yönetimde değişik pozisyonlarda beraber çalıştık. Gururla söylemeliyim ki bu 12 yıl cumhuriyet tarihimizin en parlak dönemleri arasında yer aldı. Birlikte tarihi ekonomik siyasi sosyal reformlara dönüşümlere imza attık.
Sayın Cumhurbaşkanım kardeşim Tayyip Erdoğan'la Türkiye çok daha ileri gidecektir. Buna inancım tamdır.
Önce aileme teşekkür ediyorum. Anne ve babama önce sağlık diliyorum. Eşime teşekkür etmek istiyorum. Siyasi hayatımıza yeni başladığımız ilk 10 yıl yani eve uğramadığımız zamanlarda çocuklar ona emanetti. Ben ona şunu dedim milletin çocukları bana bizim çocukarımız sana emanet. O da çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK KONUŞMA
İşte Erdoğan'ın tarihi konuşması:
Yurt içinden ve yurt dışından gelen aziz misafirler. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ekranları başında bizi izleyen aziz milletime sonsuz şükranlarımı sunuyorum. 91 yıllık cumhuriyet tarihimizde. Hatta 2 bin yıllık devlet tarihinde ilk kez devletin başındaki isim halkın sandık başında kendi tercihiyle seçmesiyle belirlenmiştir. Halkın oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmanın da iftiharını yaşadığımı özellikle ifade etmek istiyorum.
10 Ağustos'ta ilk turda yüzde 52 oy vererek şahsıma bu kutlu vazifeyi tevdi eden miletime teşekkür ediyor. Emanetlerine sımsıkı sahip çıkacağımı özellikle vurgulamak istiyorum. Yine bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı, değerli dava arkadaşıma, şahsım ailem ülkem ve milletim adıma özellikle şükranlarımı sunuyorum.
''ABDULLAH GÜL'LE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK İSTERİM''
7 yıl içinde beraber çalıştık. 40 yıldır birlikte olmanın sorumluluğu içerisinde geldiğimiz bu noktada eserlerle bunu taçlandırmanın geldiği bir noktadır. Türkiye'ye çok büyük hizmet ve eserler bu anlayış içerisinde kazandırıldı. Bundan sonra da sayın Abdullah Gül'ün tecrübe ve fikirlerinden istifa etmek arsuzunda olduğumu belirtmek isterim.
''ZULÜMLERE SESSİZ KALAMAYIZ''
Türkiye, 2023 hedeflerine odaklanacaktır. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümet el ele vererek büyütecektir. Toplumsal refah artırılacaktır.
Şu anda 200 bini aşkın insanın öldürülmüş olduğu Suriye'ye sessiz kalamayız. Bunu insani, vicdani bir sorun olarak addediyoruz. Irak, Afganistan ve Somali'de, insana ve cana verdiğimiz değerin gereği olarak sesimizi yükseltiyoruz. Bizim için elmastan, altından, petrolden, enerji kaynaklarından öte insan vardır, can vardır.
GAZİ MUSTAFA KEMAL'DEN ÖRNEK VERDİ
Önümüzdeki dönemde, dış politikamız insan ve vicdan odaklı şekilde daha aktif ve etkili bir şekidle devam edecektir. Türkiye, 1923 tarihinde kurulmuş, aynı gün TBMM Gazi Mustafa Kemal'i ilk Cumhurbaşkanı olarak seçmiştir. Gazi Mustafa Kemal Meclis'teki konuşmasını şöyle tamamlamıştı: Türkiye Cumhuriyeti mesut muvaffak ve muzaffer olacaktır.
Gazi'nin bu sözleri o zaman uzun uzun alkışlanmıştı. O zaman Yozgat milletvekili Avni Bey dua yapılması teklifinde bulunmuş ve ilk Cumhurbaşkanı'nın seçilmesi vesilesiyle dua yapılmıştır.
BUNDAN SONRA DA BERABER YÜRÜYECEĞİZ
Allah'tan ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlar niyaz ediyorum. Dünyada barışın egemen olmasını niyaz ediyorum. Tüm şehit ve gazilerimizi hürmet ve minnetle yadediyorum. Misafirlerimize katıldıkları için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Hani bizim bir şarkımız var, beraber yürüdük biz bu yollarda. Biz bu yollarda kar kış demeden beraber yürüdük. Ve inşallah yeni Türkiye'nin inşası yolunda yine hep beraber yürüyeceğiz. Allah yolumuzu açık etsin, yar ve yardımcımız olsun. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.
Erdoğan, Abdullah Gül'e Devlet Şeref Madalyasını takdim etti.
Abdullah Gül, Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı forsunu takdim etti.
Abdullah Gül'e askeri törenle veda
Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninden sonra Gül'ü askeri törenle uğurladı.
ERDOĞAN GÜL'Ü TÖRENLE UĞURLADI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan'la, Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül'ü törenle Çankaya Köşk'ünden uğurladı.

Haberin Devamı

PROGRAM ŞÖYLE;

Haberin Devamı

13:45: Karşılama töreni (TBMM)

Haberin Devamı

14:10: Mazbata teslimi ve Cumhurbaşkanlığı yemin töreni (TBMM)

Haberin Devamı

14:40: Uğurlama töreni (TBMM)

15:00: Çelenk koyma töreni (Anıtkabir)

16:30: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi'nin (Erdoğan ve Emine Erdoğan) 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Sayın Hanımefendi tarafından resmi törenle karşılanmaları (Çankaya Köşkü)

16:45: Başbaşa görüşme (Çankaya Köşkü)

17:00: Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni (Çankaya Köşkü)

17:40: 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e Devlet Şeref Madalyası tevcihi (Çankaya Köşkü)

17:45: 11. Cumhurbaşkanı ve Sayın Hanımefendi'nin Çankaya Köşkü'nden resmi törenle uğurlanmaları (Çankaya Köşkü)

18:00: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi'nin teşrifleriyle düzenlenecek resepsiyon (Çankaya Köşkü)

19:30: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi tarafından tören için ülkemize gelen yabancı ülke heyet başkanları onuruna verilecek akşam yemeği