Gazete Vatan Logo

Korucu timleri ağır silahlarla ‘kalıcı’ olacak

Korucubaşlarıyla Ankara’da buluşan İçişleri Bakanı Soylu, köy korucularının statüsünün ‘kalıcı’ haline gelmesi için çalıştıklarını açıkladı. Her korucu timine gece görüş dürbünü gibi teçhizatlar ile Kanas tipi silahlar verilecek.

Korucu timleri ağır silahlarla ‘kalıcı’ olacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önceki gün Ankara Gölbaşı’ndaki Vilayetler Evi’nde geçici köy korucuları derneklerinin başkanları ve korucubaşlarıyla bir toplantı yaptı. 22 Eylül Perşembe günü 21.00’de başlayıp gece 01.30’a kadar süren toplantıya Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı ile güvenlik ve istihbarat birimlerinin yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıya Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki 22 şehirden gelen 37 korucubaşı katıldı.

Yeni daire kuruldu

Geçici köy korucuları sorunları ve taleplerinin dinlendiği toplantıda Bakan Soylu, İçişleri Bakanlığı’nın korucuların statüsünün değişmesi için yeni bir düzenleme üstünde çalıştığını açıkladı. Bakan Soylu, geçici köy korucularının sorunlarıyla bundan sonra bakanlık bünyesinde 21 Eylül Çarşamba günü kurulan ‘Köy Korucuları Daire Başkanlığı’nın ilgileneceğini ifade etti.

‘Geçici ibaresi kalkıyor’

Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyon Başkanı Ziya Sözen toplantıda konuşulan kritik konuları VATAN’a şöyle anlattı: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu talebimiz olan koruculuğun kalıcı hale gelmesiyle ilgili çalışmaların olduğunu ve bununla ilgili düzenlemeler yapılacağını söyledi. Koruculuk sistemi 35 yıl önce kısa bir süreliğine getirilmişti. Geldiğimiz noktada artık geçici değiliz. Korucularımız 90’lı yıllarda sadece köylerini koruyorlardı ama artık kara ve demir yolları, kamu binaları, lojmanlar, barajlar, ilçe jandarma ve köy karakollarını dahi koruyorlar. Köy ibaresi geçerliliğini kaybetti. ‘Geçici’ ve ‘köy’ ibareleri kaldırılarak bunun altı doldurulacak.”

Haberin Devamı

‘Kurumsal kimlik’ sözü

“Korucuların bir anlamda başıboş, emir komuta hiyerarşisinde olmadan kayda değer bir yol kazası yaşamaması mucizeye bağlı. Koruculuk sisteminin kurumsal kimlik kazanmasını istiyoruz. Norm kadro sistemiyle eksilen korucuların yerine hemen yenilerinin getirileceği bütünlük içeren bir sistem önerdik. Bakan Soylu ve Orgeneral Güler bu konuda bizimle hemfikir olduklarını söylediler. 1-2 ay içinde bu konuyla ilgili ciddi adımlar atılacak.”

Haberin Devamı

Nöbet kulübeleri ve teçhizatlar yenilenecek

“Şu anda korucularımız ortalama 110 mermiyle PKK’ya karşı mücadele ediyor. 15 Temmuz öncesi FETÖ’cü komutanların desteğiyle PKK sınırdan çok sayıda ağır silah geçirdi. PKK’lı roketatar ve Kanas’la geliyor. Korucu gece görüş dürbünü gibi teçhizatları olmadan sadece kalaşnikofla savunuyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Güler, ‘Bakanımızın talimatını aldık. Çalışmalarımız yaptık. Korucularımızın silah ve teçhizat konusundaki eksikliğini gidereceğiz’ dedi. Korucuların nöbet kulübeleri yenilenecek. Kontrol mekanizmasının sağlanması için her korucu timinin başında en az bir rütbeli askeri personel olacak. Her timde bir gece görüş dürbünü, Biksi ve Kanas gibi ağır silahlar ile uydu telefonu gibi haberleşme cihazları bulunacak.”

Özlük hakları için ‘gereken’ yapılacak!

Ziya Sözen, korucuların özlük haklarıyla ilgili gündeme gelen konuları şöyle anlattı: “Ağustos itibariyle 47 bin 510 geçici köy korucusu, 18 bin 211 de ücret almayan gönüllü korucu bulunuyor. Ortalama 1.360 lira maaşla korucular fakirlik sınırının altında yaşıyor. Gündelik temizlik yapan bir hanımı sosyal güvenceden yoksun çalıştırmanın suç olduğu Türkiye’de korucuların sosyal güvencesi olmaması kabul edilemez. Çocuklarımız eğitim yardımından, bizler 5233 sayılı ‘Terörden Doğan Zararların Karşılanması Yasası’ndan da muaf tutuluyoruz. Sosyal güvenlik sistemine dahil olmamız gerektiğini belirttik. Korucuların sigortası yok. Primsiz emekli oluyorlar. Vefat ederse maaşı çocuklarına geçmiyor. Türkiye’de 300’ün üzerinde kanser hastası korucumuz var. Bunların malulen emeklilik hakları yok. Bu kişiler kaderiyle baş başa. Ya yatağında ölecek ya da istifa edecek. SGK Başkanı Dr. Bağlı, ‘Özlük haklarıyla ilgili çalışmamız hazır. Siyasi iradenin emir vermesi halinde derhal gerekeni yaparız’ dedi.”

Haberin Devamı

Cudi’de bir korucu şehit

Şırnak ile Cizre İlçesi arasında bulunan Maden Ocakları Mevkiindeki nöbet değişimine giden bir grup geçici köy korucusuna, Cudi Dağı eteklerinde gizlenen PKK’lılar tarafından otomatik silahlarla ateş açıldı. Açılan ilk ateşle birlikte köy korucusu Şehabettin Gök olay yerinde şehit oldu. Şehit korucu törenle toprağa verildi. Korucuların telsizle yardım istemisi ardından güvenlik güçleri olay bölgesine gelerek, ateş açan PKK’lıların etkisiz hale getirilmesi amacıyla hava destekli operasyon başlattı.

Haberin Devamı