Gazete Vatan Logo

Korkmuyoruz dönmüyoruz!

Sultanahmet’teki kanlı saldırının ardından dün turistler tarihi meydanı yalnız bırakmadı. Genç yaşlı her ülkeden turist, “Terör özgürlüklerimizi kısıtlamak istiyor, korkmamalıyız” mesajı verdi.

Korkmuyoruz dönmüyoruz!

Sultanahmet Meydanı’nda 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İstanbul’da bulunan her ülkeden turist tarihi meydana geldi. Olay yerine karanfil bırakan ve terör saldırılarının dünyanın her ülkesinde yaşandığını söyleyen turistler, Türk halkının yanında olduklarını vurguladı.

‘Teröre şans vermeyiz’

Saldırıda hayatını kaybeden Almanların vatandaşı olan Uluslararası İlişkiler öğrencisi 20 yaşındaki Ann-Sofie Abel ve Lena Voss şöyle konuştu: “Köln’den İstanbul’a Pazartesi gecesi geldik. Türkiye çok güzel bir ülke. Boğaz’ı gezmek ve eğlenceli vakit geçirmek için geldik. İstanbul büyüleyici bir şehir ve insanlar dost canlısı. Saldırı aynı Paris’te olduğu gibi terörün acımasız yüzünü gösterdi ve bizi çok üzdü. Burada insanlar yaşıyor. Onların hislerini biliyoruz ve acılarını paylaşıyoruz. Biliyoruz korkuyorlar ama terörizme şans vermemeliyiz. Dünkü patlamaya rağmen normal hayat devam ediyor. Bu, teröristlere karşı verilecek en güzel mesaj.”

‘Geri geleceğim’

Saldırıda yaralanan ve Norveç ordusunda Yarbay olan Jostein Nielsen (58) dün eşiyle birlikte Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle saat 13.45’te İstanbul’dan Oslo’ya gitti. Nielsen çiftinin sis yüzünden Moldova’ya uçamadığı ve Salı günü İstanbul’un tarihi yerlerini görmek istedikleri ve tesadüfen Sultanahmet’te olduğu ortaya çıktı. Jostein Nielsen kendisini nasıl hissettiğini soran gazetecilere “İyiyim ama daha iyi olacağım. Bir ameliyat daha geçirmem gerekiyor” dedi. Nielsen Türkiye’ye tekrar gelmek istediğini de belirterek “Gidiyorum ama geri geleceğim. Yarım kalan şehir turumu tamamlamak istiyorum. Sultanahmet Camii ve pazarları gezemedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Biz de ETA’dan çok çektik

İspanya’da mütercimlik okuyan İspanyol Gemma Alejos (19) ve arkadaşı Çinli Min Mai Hu (25) yaşananları şöyle değerlendirdi: “İspanya’da yıllarca ETA teröründen çok çektik. Terör dünyanın her şehrini vurabilir. Biz saldırı olduğunda Kapadokya’daydık. Burayı merak ettiğimiz için hemen İstanbul’a geldik. Endişelendik ve korkuyoruz. Ama teröristler zaten bunu hedefliyor. Terör eylemleri hayatımızı yok etmek ve özgürlüklerimizi kısıtlamak istiyor. Buna izin vermemek için korkmamalıyız ve sokaklardan çekilmemeliyiz. Türkiye’nin yanındayız.”

Haberin Devamı

Tatilimizi yarıda kesmeyeceğiz

Ayasofya’nın önünde sırtlarında 2 yaşındaki kızları Leoni ile gezerken karşılaştığımız Almanya’dan gelen mühendis Jürgen Selfert (35) ve eşi Julia (35) şunları söyledi: “Türkiye’ye pazar günü geldik. Bu kesinlikle bir trajedi. Başka insanlarında başına gelebilir. Terör din, dil, ırk tanımıyor. Saldırı olduğunda olay yerine 10 dakika uzaklıktaki otelimizdeydik. Kızımız Leoni de yanımızda olduğu için çok korktuk. Ama Türkiye güvenli bir ülke. Bu yüzden bir an bile tatilimizi yarıda kesip Almanya’ya geri dönmeyi düşünmedik. Önemli olan teröre karşı korkmadan bir arada durabilmemiz.”

Patlama alanı yıkandı

Canlı bomba saldırısının yaşandığı bölge, polis ekiplerinin yaptığı detaylı incelemeden sonra, belediye temizlik görevlileri tarafından yıkandı. Turistler ve çevrede yaşayanlar Dikilitaş’a karanfil bıraktı.

Haberin Devamı

Karanfil bıraktılar

Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’la Sultanahmet Meydanı’na geldi. Burada yetkililerden saldırıya ilişkin bilgi alan Davutoğlu ve beraberindekiler, patlamanın olduğu yere karanfil bıraktı.