Gazete Vatan Logo

Köpek sahibi olmak sağlığa iyi geliyor mu?

Evcil dostlarımızın hayatımıza kattığı pek çok şey var. Stresi azaltıp depresyonu önleyen köpeklerle ilgili yapılan araştırma kalp krizinden korudukları yönünde.

Köpek sahibi olmak sağlığa iyi geliyor mu?

Köpekler gerçekten en iyi dostlarımız. İsveç’te yapılan bir araştırma köpek sahibi olup onunla vakit geçirmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini ortaya koydu. 40 ile 80 yaş arasındaki 3.5 milyon insan üzerinde yapılan araştırma evde bir köpekle birlikte yaşamanın kalp hastalığından ölümleri yüzde 23 oranında gerilettiğini gösterdi. Çünkü köpekler kişinin toplumsal izolasyonunu ortadan kaldırıp, diğer insanlarla köpeği sayesinde iletişime geçmesini sağlıyor ve bu depresyonu da engelliyor. Toplumsal iletişimin güçlenmesi ve depresyonun ortadan kalkması da hem kalp hastalığı hem de erken ölüm riskinde azalmayı getiriyor.

Köpek sahipleri strese daha iyi tepki veriyor

Araştırmalar gösteriyor ki köpek sahiplerinin kan basıncı ve nabız sayıları yükselmiyor, daha yüksek seviyelerde fiziksel aktiviteye ve daha düşük kolesterol seviyesine sahipler. Amerikan Kalp Derneği köpek sahibi olmanın kalp hastalığı riskinin azalması ile ilişkili olduğunu belirterek 2013 yılında buna ilişkin bir bildiri yayınladı. Çalışma; bir köpeğe sahip olmanın en olumlu etkisinin yalnız yaşayan insanlar üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. Öyle ki bir köpekle yaşamak kalabalık bir aileye sahip olmak kadar olumlu etkiler gösteriyor ve ölüm riskini azaltıp yaşamı uzatıyor. Köpekler sahiplerini yürümeye teşvik ediyor, sosyal destek sağlıyor, hayatı daha anlamlı kılıyor. Bir köpeğiniz varsa, diğer insanlarla daha fazla etkileşirsiniz. Hastalanıp hastaneye gidince eve dönmeye çalışmak için çaba sağlıyorsunuz. Sadece şefkat istiyor

Haberin Devamı

İnsanlar yaşlandığında, kendilerini yalnız hissettiklerinde, hislerini evcil hayvanlarla paylaşarak, mutlu olabiliyor. Hayvan beslemenin diğer bir avantajı, hayvanın şefkat ve gıda ihtiyacı dışında bir şey istememesi. Örneğin; hayvanlar, sahibini eleştirmez ve biraz sevgi karşılığında sahipleri için hayatlarını tehlikeye atar.

Köpeklerle yaşamanın insanlara kattığı olumlu özellikler

- Çocuklarda empati ve sosyal adaptasyon anlamlı düzeyde artar.

- Köpeklerle kurulan bağ ve iletişim, zamanla yerini insana bırakır.

Haberin Devamı

- Çocuğun özdeğerliliğinde artış olur.

- Otizmli çocuklarda oyun oynama isteğinde artış, daha güçlü odaklanma ve sosyal çevrelerindeki olayları farkına varma düzeylerinde artış gözlenmiştir.

- Yoğun konuşma tedavisi gören afazili bir hastanın iletişim yetilerinde gelişmeler görülür.

- Kronik şizofreni hastalarında anhedoniyi iyileştirdiği biliniyor.

- İnsanlar ve köpeklerin yakın etkileşimi, kan basıncında düşüşü ve gevşemeyi sağlayan nörokimyasallarda bir artış ile sonuçlanır. Bu etkiler, demansın davranışsal ve psikolojik semptomlarının iyileşmesinde faydalı olabiliyor.