Gazete Vatan Logo

Koordinatör Şimşek

Kabinede Ali Babacan yer almadı ancak piyasa dostu bir diğer isim Mehmet Şimşek ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu. Maliye, Naci Ağbal’a emanet edildi.

Koordinatör Şimşek

Hükümet kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kabineyi kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine sunulan Bakanlar Kurulu’nu onaylarken, yeni kabineye 8 yeni isim girdi. AK Parti iktidarında ekonominin dümenine Mehmet Şimşek geçti. 2009’dan bu yana Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan ve mali disiplinden ödün vermeyerek ‘sıkı para politikası’yla tanınan Şimşek, dün açıklanan 64. hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yeni kabinede ekonomiden sorumlu olacak. Yeni kabinede AK Parti hükümetleri döneminde en uzun süre bakanlık yapan ekonominin patronu Ali Babacan’ın olmaması dikkati çekti. Böylece ekonomi cephesinde bir dönem kapandı. Ekonominin Şimşek’e bağlanması piyasalarda ‘Ali Babacan sonrası dönemde yeni çıpa Mehmet Şimşek olacak’ şeklinde yorumlandı.

Binali Yıldırım geri döndü

Ekonomi yönetiminde yer alacak yeni isimler dikkat çekti. Yeni dönemde Ekonomi Bakanlığı’na Nihat Zeybekci yerine Mustafa Elitaş geldi. Uzun süre DPT’de çalışan ve son olarak Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 2013’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı görevi verilen Fikri Işık, 64’üncü hükümette de devam edecek.

Haberin Devamı

11 yılla en uzun süre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapan isim olan Binali Yıldırım, yeniden bu göreve döndü. Gümrük Bakanı ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi oldu. Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olarak açıklandı. Kalkınma Bakanlığı görevi yine Cevdet Yılmaz’a verildi.

Ekip olarak Ali Babacan’ın programını uygulayacağız

Ekonomi, 64’üncü Hükümet’te Başbakan Yardımcısı görevine getirilen Mehmet Şimşek’e bağlı olacak. 1967’de Batman’da doğan Şimşek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Merrill Lynch’te Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi Makroekonomik Araştırmalar Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Mehmet Şimşek, 2009’dan bu yana Maliye Bakanı’ydı.

Yeni görevinde ilk açıklamalarda bulunan Şimşek, Ali Babacan’ın liderliğinde çok güzel bir program hazırladıklarını belirterek, ekip olarak bunu uygulayacaklarını kaydetti. Türkiye’nin güçlü bir reform haritası olduğunu söyleyen Şimşek, hedeflerinin ikinci ve üçüncü nesil reformları gerçekleştirmek olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

AK Parti Bayburt Milletvekili Naci Ağbal, 64’üncü Hükümet’in Maliye Bakanı olarak görevlendirildi. 1968’de doğan Ağbal, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun. Maliye Bakanlığı’nda müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğü’nde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 arasında Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.

Ekonomi Bakanı: Mustafa Elitaş

AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Ekonomi Bakanlığı görevine getirildi. 1957 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Elitaş, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden mezun oldu. Öğrencilik döneminde bir şirkette iki yıl muhasebe ve pazarlama biriminde çalışan Elitaş, 1983’ten 2000 yılına kadar özel bir şirkette genel müdür ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı, 2001 yılında kendi iş yerini kurdu. Elitaş, Türkiye İhracatlar Meclisi’nde, Mülkiyeler Birliği, Sanayiciler Derneği, Sanayi Odası, Huzur Evi Derneği, KAYSİAD gibi dernek ve kuruluşlarının yönetim kollarında ve üyeliklerinde bulundu. 22, 23 ve 24. dönemlerde AK Parti milletvekili olarak Meclis’e giren Elitaş, 23 ve 24. dönemde partisinin grup başkanvekilliği görevini üstlendi. AK Parti’nin üç dönem kuralı dolayısıyla 25. Dönem’de listeye giremeyen Elitaş, son seçimde Kayseri’den milletvekili seçildi.

Haberin Devamı

Kalkınma Bakanı: Cevdet YILMAZ

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, yeniden Kalkınma Bakanlığı görevine getirildi. Yılmaz, ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümünü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, doktorasını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Cevdet Yılmaz uzun süre Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nda görev yaptı. 60’ıncı Hükümet’te Devlet Bakanlığı yapan Yılmaz, 24’üncü dönemde Bingöl’den tekrar milletvekili seçildi. 61’inci ve 62’nci Hükümet’te Kalkınma Bakanı’ydı. Yılmaz, Geçici Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.

Haberin Devamı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı 64’üncü Hükümet’te sürdürecek olan Fikri Işık, 13 Eylül 1965’te Gümüşhane’de doğdu. ODTÜ Fen Bilimleri Eğitimi Matematik Öğretmenliği Bölümü’nden 1989 yılında mezun olan Işık, İzmit ve İstanbul’da özel okullarda İngilizce ve matematik öğretmenliği yaptı. Işık, 2007’de AK Parti Kocaeli milletvekili olarak TBMM’ye girdi. TBMM’de Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı görevine getirilen Işık, 2013’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı oldu. Işık, görevine bir sonraki hükümette ve 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulan geçici seçim hükümetinde de devam etti.