Gazete Vatan Logo

Konut stoğu 20 ayda tükenir!

GYODER'den sektörü rahatlatacak açıklama

Konut sektöründe geçen yıl yüzde 2’ye düşen stok erime hızının bu yıl 2011’deki gibi yüzde 5’i yakalaması, stokların 20 ayda tükenmesi bekleniyor.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Sektörel Bilgi Üretimi Komitesi Başkanı Dr. Emre Çamlıbel, faizlerin düştüğü ve büyümenin yükseldiği 2011 yılında yüzde 5 olan stok erime hızının, geçen yıl yüzde 2-3 mertebesine düştüğünü, bu yıl ise hızın tekrar 2011 yılındaki seviye olan yüzde 4-5’e çıktığını açıkladı.

Dün GYODER’in ‘Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2012’ raporunu açıklamak amacıyla düzenlediği toplantıda konuşan Çamlıbel, araştırma şirketi Reidin işbirliğiyle Türkiye çapındaki 30 bin markalı konut üzerinde araştırma yaptıklarını belirtti. Emre Çamlıbel, “Stok erime hızının 2011 seviyesine gelmesinde yüzde 1 KDV’li projelerin yanı sıra faiz oranlarındaki düşme ve güven ortamı etkili oldu. Bu hızla giderse stoklar 20 ayda tükenebilir. Yılın kalan bölümünü net olarak bilemesek de Kasım 2012’den bu yana geçen son 6 ayda geçen yıla göre satışlarda yükseliş trendi var” değerlendirmesinde bulundu.

Altın düştü, emlak zirvede

Uzakdoğulu ve Ortadoğulu fonların yanı sıra Kıbrıs Rum Kesimi’nde mevduata uygulanan kesintileri gören mevduat sahiplerinin güvenli liman olarak Türkiye’yi gördüğünü vurgulayan GYODER Başkanı Aziz Torun ise, “Döviz ve faizin yükselmediği, altının ise değer kaybında olduğu bir dönemde yerli ve yabancı yatırımcıların borsada, borsada da gayrimenkul yatırımlarına, GYO’lara yatırıma yöneleceğini düşünüyoruz. Dünyada var olan bu nakit para, borsada gayrimenkul yatırımlarına, mortgage kredilerine, gayrimenkul sertifikalarına, mortgage tahvillerine akabilir” diye konuştu. Torun, yabancıların konut ve ofis dışında da gayrimenkulün otel, kongre merkezi gibi farklı alanlarına da yatırım yapabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “11 bin yabancının Türkiye’de taşınmaz aldığı belirtiliyor. Ancak bu rakamın içinde ön satış rakamları yok. 2013’te bu rakamlar da kayıtlara yansıyacak. Geçen yıl yabancılara 2.64 milyar dolarlık gayrimenkul satıldı.”

Fiyatlar geride, alınacak yol var

Türkiye’nin gayrimenkulde gidecek daha çok yeri olduğunu ifade eden Aziz Torun, “Londra, Paris, Moskova gibi kentlerde şehir merkezinde ortalama bir dairenin fiyatı 20 bin ile 50 bin dolar arasında; Türkiye’de ise 5-7 bin dolar. A sınıfı bir ofisin ortalama kirası İstanbul’da 40 dolarken, Londra’da 230, Moskova’da 150 doları buluyor” dedi.

Alınan yapı ruhsatı artıyor Anadolu önde

Gelişen Anadolu kentlerinin konut pazarındaki konumunun yapı ruhsatı alımı, konut satışları ve konut kredileri kullanımında giderek güçlendiğini belirten Aziz Torun, şöyle devam etti: “2010 yılında yüzde 75 oranında artış göstererek 901 bin 705 adet olan yapı ruhsatları, 2011 yılında yüzde 39 oranında ciddi bir düşüşle 650 bin 285 adede indi. 2012 yılında ise yüzde 14’lük artış ile tekrar yükselişe geçen yapı ruhsatı alımı, 741 bin 592 adet olarak gerçekleşti. 2012’de 3 büyük ilin yapı ruhsatı bazında aldığı pay yüzde 37 iken, diğer illerin payı yüzde 63’e yükseldi 2012 yılında bu illerin konut satışındaki payı yüzdesel olarak 10 puan yükseldi.”

Haberin Devamı