Gazete Vatan Logo

Kocam çalışsın ben evimin kadını olayım

İngiltere'de yapılan bir araştırma, iyi bir eğitim alıp iş hayatına atılan kadınların parlak bir kariyer yerine evinde oturup şakin bir yaşam sürmenin hayalini kurduğunu ortaya çıkardı

İngiltere'de 30 yaşlarında, çalışan 1500 kadınla yapılan bir anket, kadınların büyük bir bölümünün iş hayatından sıkıldığını gösterdi. Kadın dergisi New Woman'ın anketine katılanların yüzde 61'i mutlu bir evlilik yapmanın, sakin bir kasabaya yerleşerek evinin kadını olmanın hayalini kuruyor. Üçte ikisinden fazlası "Parayı erkek kazanmalı" diyor. Kadınların önemli bir bölümü ise kariyerin o kadar da önemli olmadığını düşünüyor. Ulusal Aile ve Ebeveyn Enstitüsü'nden Vicki Shotbot bu araştırmayı "modern kadının uyanışı" olarak görüyor. Shotbot'a göre bu uyanışın nedeni kadınların artık istedikleri her şeyi elde edemeyeceklerini anlamış olması. Anketten çıkan diğer çarpıcı sonuçlar ise şöyle: 10 kadından 9'u çiftlerin bir arada olmak için yeterince çaba göstermediğine inanıyor. İlişkide en önemli şeyin bağlılık olduğunu söyleyenler yüzde 95'ken, cinsellik diyenler yüzde 5'te kalarak azınlığı oluşturuyor.

Biz mecburiyetten çalışıyoruz!
İngiliz kadını çalışmaktan bıktı. Peki ya bizim kadınlar? Küçük çaplı bir anket yaptık. Bizde de ilginç sonuçlar çıktı!

Türk kadını zengin koca bulsa çalışmaz
• Dilek Arslan (Eczacı-35): Çalışmak insanların bilinçli olmasını sağlıyor. Ama Türk kadınları zengin bir kocaya sahip olurlarsa asla çalışmazlar. Çalışanlar sadece zorunluluktan çalışıyor.

Benim de aklımdan işten ayrılmak geçti
• Halime Güner (Uçan Süpürge Genel Koordinatörü): İş hayatında kadına yönelik haksızlıklar tüm yorgunlukların üstüne tuz-biber ekiyor. Çalışan kadın, terfi eden erkek. Örnek mi? İlkokul öğretmenlerinin yüzde 80'i kadın; ama okullardaki kadın müdürlerin oranı yüzde 3. Bakanlıktaki çalışma hayatım boyunca keşke evimde otursaydım düşüncesi benim de bir çok kere aklımdan geçti.

Neden evde oturmak istediklerini anlamadım
• İlknur Çolak (Kimya Mühendisi-32): Türkiye'de kadınlar zorunlu oldukları için işlerini sevmeyerek de olsa mecburen yapıyor. Peki
İingiltere'deki kadınlar neden evde oturmak istiyor, onu anlamış değilim.

Evde oturmak güzel ama sonradan sıkar
• Yasemin Pakyürek (operatör-31): Kadın hem işte hem evde çalışmak zorunda. Yani işte çalışmazsanız da evde çalışmaya devam ediyorsunuz. Evde olmak ilk başta keyifli ama bir süre sonra çok bunaltıyor.

Bizimkiler koca eline bakıyor eziklik yaşıyor
• Arzu Altınok (Eczacı kalfası-20): İngiliz kadınları Türkler gibi değil. Onlar belli bir güce sahipler maddi olarak. Türkiye'de kadın çalışmazsa kocasının eline bakmak zorunda kalıyor, eziklik yaşıyor. Bu nedenle çalışmak zorunda mutlaka.

Onların tuzu kuru çalışmak istemiyebilirler
• Seçil Dikmen (Öğretmen-32): Mesleğim çalışma saatleri itibariyle oldukça rahat. Çalışmak bana zor gelmiyor. Ama bankacı ya da reklamcı gibi yoğun çalışma saatleri olan bir mesleğim olsaydı kaldıramazdım. Çünkü kadın hem işinde hem evinde çalışıyor. Kimse de yardımcı olmuyor. İngiltere'de kadınlar maddi açıdan rahat oldukları için çalışmak istemeyebilirler ama Türk kadınları çalışmak zorunda.

Kızlarına 'zengin bir koca bulun çalışmayın' diyorum
• Gülefer Şimşek (Asistan-37): Ev kadını olmak güzel ve keyifli. Kızlarıma da söylüyorum; zengin koca bulun evinizin sultanı olun, rahat edin diyorum. Ama biz çalışmak zorundaydık ve hala çalışıyoruz. İyi yönleri de var. Hergün aynı şeyleri yapmıyorsunuz örneğin.

Bu araştırma kasıtlı' Bütün kadınlar çalışmalı
• Ayşegül Kaya (Mor Çatı Vakfı Üyesi-Avukat): Bu tür sözde araştırmaların kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Evet, kadınlar için iş yaşamı çok zor ama bu tür haberler kadınları evlerine döndürmek için yapılan ikna turları. 20 yıldır iş hayatında olan ve bu arada çalışırken çocuk da yetiştiren biri olarak bir işim olduğu için çok memnunum. Ev kadını olmayı hiç istemezdim; çünkü çalışırken ürettiklerim gözüküyor ama ev kadının yaptıkları ciddiye alınmıyor.

Haberin Devamı