Gazete Vatan Logo

Koç'ta bayrak değişimi!

40 yıllık direksiyonu oğluna bıraktı

Rahmi Koç, 40 yıldır yürüttüğü Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrıldı. Koç'un yerine bayrağı oğlu Ali Koç devraldı. Rahmi Koç, yönetim kurulu üyesi olarak göreve devam edecek. Şirketten yapılan açıklamada, "Rahmi Koç, geçmişte olduğu gibi gelecekte de engin tecrübesi, vizyoner bakış açısı ile şirketimize ve yönetim kurulumuza rehberlik etmeye devam edecektir" denildi.

Ford Otosan, 1972 yılından bu yana şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Rahmi Koç'un görevini bıraktığını ve yönetim kurulunun Ali Koç'u Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçtiğini açıkladı. Şirketin KAP açıklamasına göre Rahmi Koç, Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürecek. Açıklamada, "Rahmi Koç, geçmişte olduğu gibi gelecekte de engin bilgi ve tecrübesi, vizyoner bakış açısı ile şirketimize ve yönetim kurulumuza rehberlik etmeye devam edecektir" denildi.

Rahmi M. Koç devirle ilgili yaptığı açıklamada Ford Otosan’ın başarılarından büyük gurur duyduğunu vurgularken, “40 yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yaptım. Ortaklarımızla fevkalade uyum içinde çalıştık. Ford Otosan Türkiye’de otomotiv endüstrisi için önemli ve şevk veren bir yatırım olmuştur” diye konuştu. Koç, Ford Otosan’ın bugün 10 milyar TL’nin üzerinde cirosu ile Türkiye’nin en büyük otomotiv sanayi şirketi haline geldiğini belirterek, “Ford Otosan, Ford dünyasının ticari araç üretim üssü, Türkiye otomotiv sektörünün 10 yıldır kesintisiz lideri ve sektörünün ihracat şampiyonudur. Ayrıca, Ford’un üç büyük Ar-Ge merkezinden biridir ve Türkiye otomotiv sektöründe Ar-Ge harcama oranı en yüksek şirkettir. Ford Otosan’ın bundan sonraki süreçte de muvaffak olacağına inanıyorum” dedi.

Ford Otosan’ın yeni Başkanı Ali Y. Koç da, “Rahmi M. Koç, geçmişte olduğu gibi gelecekte de engin bilgi ve tecrübesi, vizyoner bakış açısı ile şirketimize ve yönetim kurulumuza rehberlik etmeye devam edecektir” dedi. Ford Otosan’ın ise bu yeni dönemde Türkiye’ye yine, hep daha iyisini kazandırmak için çalışacağını vurgulayan Koç, “Pazara çıkaracağı yeni modelleri, yeni yatırımları ve Yeniköy fabrikasının tamamlanmasıyla bu dev sanayi şirketimizin, ülkemize istihdam, ihracat ve birçok alanda katma değer yaratmaya devam ettiğini hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

ABD'de Rice Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde eğitim gören, American Express Bank, Morgan Stanley gibi şirketlerdeki programların ardından Koç şirketlerinden Ramerica International'da koordinatörlük yapan Ali Koç, Türkiye'ye döndükten sonra 1997-2000 arasında Yeni İş Geliştirme Koordinatörlüğü görevini üstlendi. 2000-2010 arasında Koç Holding Bilgi Grubu Başkanlığı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanlığı görevlerini sürdüren Ali Koç, 2010 yılından bu yana holdingin yönetim kurulu üyesi...


‘2013 bütçesini temkinli iyimserlikle hazırlıyoruz’

Koç Holding’in Bizden Haberler Dergisi’nde 2013 mesajı yayınlanan Koç Holding’in CEO’su Turgay Durak, 2012 yılında küresel ekonominin geleceğine dair devam eden belirsizlikler ve petrol fiyatlarının yükselişinin en çok gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilediğini söyledi. Durak, "Ancak yılın son günlerini yaşadığımız şu dönemde ekonomik belirsizlik yerini daha iyimser bir havaya bıraktı. Bizler de Koç Topluluğu olarak hem ciromuzda hem de net kârımızda artış sağlamayı başardık. 2013 yılı bütçelerimizi temkinli bir iyimserlik içinde hazırlıyoruz. İç pazarın ve finansman imkanlarının iyileşeceğini, ihracatımızda az da olsa bir artış olacağını umuyoruz" dedi. 2012 yılını kârlı bir şekilde büyüyerek kapatacaklarını kaydeden Durak, “Ortadoğu ülkeleri, Afrika ve Güney Asya ülkelerini öncelikli büyüme alanlarımız olarak belirledik. Bir yandan organik büyümemize devam ederken bir yandan da global piyasalardaki satın alma fırsatlarını takip ediyoruz. İstihdam ettiğimiz toplam kişi sayısını 85.546’ya yükselttik. Bu yılbaşına göre 4 bin 500’e yakın yeni istihdam anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı.

4 milyar dolarlık yatırım hedefimiz var

Krizin Türkiye’yi en fazla tehdit ettiği dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin azalmadığını vurgulayan Turgay Durak, “En zor dönemlerde bile yatırımlarımızda yavaşlama olmadı. Bu yılın ilk 9 ayında yatırımlarımızı geçen senenin aynı dönemine göre iki kat artırdık. Önümüzdeki dönemde de gerek organik gerekse inorganik büyümemize devam edeceğiz. 2013 için 4 milyar dolarlık kombine yatırım hedefimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı