Gazete Vatan Logo

KKTC'de patlama ve yangın

KKTC’nin başkenti Lefkoşa’ya yarısından hemen sonra henüz kime ait olduğu bilinmeyen bir insansız hava aracı (İHA) ya da füze düştü. Havada patlayarak dağılan araçta yapılan ilk incelemede, füze ya da insansız hava aracı olduğu düşünülüyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bize ait (Türk silahlı kuvvetleri) bir füze ya da araç değil, askeri bir araç” açıklaması yaptı. Suriye'de dün gece yaşanan İsrail saldırısı ve Suriye füzelerinin karşılık vermesi, "Suriye füzesi mi? sorularına yol açtı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, düzen cismin Rus yapımı bir füze olabileceğini duyurdu. Özersay konu ile ilgili, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile telefonda görüştüğünü ve kısa süre içerisinde basın toplantısı düzenleyeceğini söyledi.

KKTC'de patlama ve yangın

KKTC'de başkent Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarına düşen bir cisim sonrası patlama sesleri duyuldu ve bölgede yangın çıktı.Görgü tanıkları düşen bir cisim gördüklerini, ardından birkaç patlama sesi duyduklarını ve alevlerin yükseldiğini anlatıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ,Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanıda bölgeye gelerek patlamanın alanını yerinde inceledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aldığı ilk bilginin ardından basına yaptığı açıklamada, “Bu bizim topraklarımızda kaynaklanmayan bir durumdur. Bu ne cephanelik patlaması ne de benzer başka bir şeydir, bu olay, bölgemizdeki savaşın bizim payımıza düşen kötü etkilerinden biridir” ifadelerini kullandı.

Olay yerine giden KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, buradaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret etmektedir. Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emareler kısa süre sonra tam olarak ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak niteliktedir." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Herhangi bir can kaybı veya yaralı olmadığını belirten Özersay, itfaiyenin yangını kontrol altına aldığını bildirdi.
Görgü tanıkları düşen bir cisim gördüklerini, ardından birkaç patlama sesi duyduklarını ve alevlerin yükseldiğini anlatıyor.
PATLAMAMIŞ BİR PARÇA
Taşkent bölgesine düşen cisimden kopan bir parçanın da Dikmen’e düştüğü belirlendi. Polis, parçanın patlamamış bomba olabileceği düşüncesiyle bölgedeki bazı evleri boşalttı. Olayla ilgili olarak Türkiye’den uzman bir ekibin de geleceği belirtildi.

ULAŞTIRMA BAKANI: DÜŞEN İHA
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, patlamaya Ada’da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri ait bir mühimmat ya da hava aracının yol açmadığını belirterek, incelemelere devam edildiğini açıkladı. Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ise, düşen hava aracının büyük bir ihtimalle insansız hava aracı olduğunu açıkladı.
Özersay ilerleyen saatlerde sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı:
Dün akşam meydana gelen patlamayla ilgili olarak sabah saatlerinde Kıbrıs’ta bulunan ve bu konuda bilgi sahibi olabilecek olan ülkelerin Büyükelçileri ile temasa geçtik ve halihazırda iletişim halindeyiz. Gelecek olan bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız. İlk değerlendirmeler dün akşam Suriye’ye yönelik olarak düzenlenen hava saldırısı karşısında devreye giren hava savunma sisteminin parçası olan Rus yapımı bir füzenin hedefi ıskalaması ertesinde menzilini tamamlayıp ülkemize düşmesidir. Patlamanın yere çarpma öncesinde olduğu düşünülmektedir zira yerde herhangi bir çukur açılmamıştır. Farklı birkaç noktaya düşen parçalar füzenin havada, çarpmadan önce patladığını doğrulamaktadır. Şu anda Barış Kuvvetleri Komutanımız ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanımızla Başbakanlıkta toplantıdayız. Yapılan incelemelerde Temmuz 2018’de Türkiye’de Gaziantep’e düşen S-200 tipi Rus yapımı füze üzerinde yazan ifadeler ile dün akşam ülkemize düşen füze üzerinde yazan ifadeler aynı. Kesin olmamakla birlikte yetkililerimizin ilk tespitleri bunun bir S-200 füzesi olduğu yönünde. Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı