Gazete Vatan Logo

Kızını biyonik gözüyle ilk kez gördü!

Biyonik göz ameliyatı ilk kez Türkiye’de yapıldı. Yüzde 90 görme özürlü Dilek Ümran Öztürk, biyonik gözle kızını ilk gez gördü

Kızını biyonik gözüyle ilk kez gördü!

Görme özürlüler için büyük ümit olan ve dünyada henüz yaklaşık 150 kişiye yapılan ‘Argus II - Biyonik Göz’ ilk kez Türkiye’de yapıldı. Dünya Göz Etiler Hastanesi’nde yapılan ameliyatta biyonik göz takılan yüzde 90 görme özürlü 44 yaşındaki Dilek Ümran Öztürk şekilleri yeniden seçmeye başladı. Dünya Göz Etiler Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyat görmeyenlere umut oldu.

“Kızımı ilk kez gördüm”

Halk arasında tavukkarası olarak bilinen; Retinitis pigmentosa hastası olan 44 yaşındaki Dilek Ümran Öztürk iki çocuk annesi. 1991 yılında İsa Öztürk ile evlenen Dilek Ümran Öztürk’ün görme yetisi, ilk çocuğunu doğurduktan sonra azalmaya başladı. Doktorların hamileliğin bu hastalığı ilerleteceğini ve artık göremeyeceğini söylemesine rağmen Öztürk, ikinci çocuğunu da dünyaya getirdi. İlk kızını 2-3 yaşına kadar gören Öztürk’ün ikinci kızını görme şansı hiç olmadı. Ameliyatı mucize olarak değerlendiren Öztürk şöyle konuştu: “Yaklaşık 20 yıldır sadece gece ve gündüzü fark edebiliyorum. Biyonik göz için seçildiğimi duyduğumda bu ameliyatı ilk ben olmalıyım dedim. Bir de ikinci kızımı hiç görmedim ve görmek istiyordum. En çok küçük kızımın yüzünü merak ediyordum. Ameliyat başarıyla tamamlandı ve artık küçük kızımı algılayabiliyorum. Kendi başıma artık işime gidebilecek, çamaşırlarımı yıkayabilecek, yemek pişirebileceğim.”

Haberin Devamı

Siyah-beyaz görüyorlar

Yaklaşık 4 saat süren bir ameliyatla hastanın gözünün içine ve yanına yerleştirilen ‘Argus II’ retinal implantı iki parçadan oluşuyor. Biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor. Gözlük üzerinde bir kamera bulunuyor ve implantı aktive etmesi için bir güç cihazına bağlı olarak çalışıyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. İmplant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor. Ameliyattan iki hafta sonra hastanın yaşam alanlarında gerçekleştirilen rehabilitasyon süreci başlıyor. Hastanın kişileri ve nesneleri algılaması ile biyonik gözle gördüklerini nasıl yorumlayacağı konusunda destek ve eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

800 hasta arasından seçildi, Türkiye’de ilk oldu

Hastanenin medikal direktörü Prof. Dr. loannis Pallikaris (sol başta), “Dünyada birkaç ülkede yapılan bu ameliyatı Türkiye’de ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Ameliyat için en uygun kişiyi yaklaşık 800 hasta arasından seçtik ve operasyonu başarılı bir şekilde tamamladık” dedi. ‘Argus II’ ameliyatını Prof. Dr. loannis Pallikaris, Doç. Dr. Nur Acar ve Op. Dr. Fevzi Akkan gerçekleştirdi. ‘Argus II’ ameliyatı, retinitis pigmentosa hastalığına bağlı sonradan görme engeli yaşayan kişilerin gölge ve ışık algılarını artırarak görme seviyesini yükseltiyor ve günlük hayatlarını kolaylaştırıyor.