Gazete Vatan Logo

Kışa girerken hamileler bu uyarılara dikkat!

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Gökalp Öner, kışa girerken hamilelere önemli uyarılarda bulundu.

Kışa girerken hamileler bu uyarılara dikkat!

Doç. Dr. Gökalp Öner, kışın gebelikte özellikle burun tıkanıklığı ve burun kanamalarının artış gösterdiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Öner, şunları söyledi:

"Gebelikte artmış hormon seviyelerine bağlı kan yapımı artış gösterir. Vücudun artan sıvı tutmasıyla özellikle burunda tıkanıklık olabilir. Buna kış aylarında kaloriferlerin yanmasıyla birlikte odaların nem oranı azalması da eklenince gebelikte burun tıkanıklığı ve kanama şikayetleri artış gösterir. Serum fizyolojik veya deniz suyu ile burun tıkanıklıkları ve ödem azaltılabilir. Burun damlaları kullanılması önerilmemektedir. Ayrıca evde odanın nemini arttıracak buhar makineleri kullanılması veya kaloriferlere buhar üretmesi için suluk asılması çözüm için yardımcı olacaktır."

"BALIK TÜKETEN ANNELERİN BEBEKLERİ BAŞARILI OLUYOR"

D vitaminini ihtiyacının da güneş yerine balıktan alınabileceğini anlatan Doç. Dr. Öner, özellikle kış aylarında güneşli günlerin azalmasına bağlı olarak D vitamini eksikliğinin artış gösterebileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Gebelikte D vitamini artmış ihtiyacı bulunmaktadır ve gebelerimiz bu ihtiyacı D vitamini kaynağı olarak balıktan alabilirler. Ayrıca balıkta bulunan omega 3'ün hem anne hem de bebeğin hafızası açısından da önemlidir. Omega 3 kalp hastalıklarının oluşmasını önler, tansiyonu hafif düşürür, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, gebelikte görülebilecek depresyonu azaltır. Özellikle 340 gramdan küçük balıkların tüketilmesi önerilmektedir çünkü büyük balıklarda civa bulunabilir ve civada bebeğin sinir sistemine zarar verir. Hafta da ortalama 150-600 gram arası balık tüketen annelerin bebeklerinin okul başarısı daha fazla ortaya koymuştur."

"GRİP İÇİN ÖNLEM ALALIM"

Kışın havaların soğumasıyla birlikte kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre kalmaya bağlı olarak grip salgınlarında da artış görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Öner, "Gebeliğin doğası gereği bağışıklık sistemi baskılanmaktadır ve bu durum gribin gebelerde daha ağır geçmesine neden olmaktadır. Özellikle bu duruma maruz kalmamak için gebelikte grip aşı bu aylarda önerilmektedir. Bunun dışında beslenme ile de bağışıklık kuvvetlendirilebilir. Bol sıvı tüketimi, C vitamininden zengin portakal veya domates suyu tüketelim" dedi.

Haberin Devamı