Gazete Vatan Logo

Kış akşamlarının iç ısıtan tarifleri

Soğuk kış aylarında içimizi ısıtacak gıdaların başında zencefil geliyor, yulaf ve siyah fasulye de bizi sıcak tutacak besinleden. Kışın fovorisi ise balkabağı çorbası.

Kış akşamlarının iç ısıtan tarifleri

Kış kapıda… Rüzgârlar sertleşti… Biliyorum, üşüyorsunuz. Üşüyoruz. Yiyeceklerden, içeceklerden medet umuyoruz haliyle… Umalım, ama yanlış yapmayalım. Soğuk havalarda hem evlerimizin keyfini çıkaralım hem de damaklarımızı lezzetlendirelim. İllaki herkesin soğuklarda iç ısıtan özel tarifleri vardır. Bazen bir çorba, kimi zaman bir çay veya çaya eşlik eden birkaç kurabiye çeşidi, sulu bir yemek ya da tatlılar soğuğun o sevimsiz yansımasını bir anda sıcacık hale getirebilir.

Öncelikle ısınmak için alkol doğru adres değil onu belirtmek istiyorum.. Neden mi? Alkol, ne şekilde alınırsa alınsın, ne içimizi ne dışımızı ısıtmaz. Tersine, hipotermi’ye yol açar. Alkolden sonrası ikinci saplantımız da, sıcak bir şeyler içildiğinde içimizin, dolayısıyla vücutlarımızın ısınacağı ile ilgili. Oysa sıcak içeceklerin vücutları terletmesi tamamen dildeki sinir merkezlerinin tepkileri ile ilgilidir.

Peki ne yiyeceğiz?

Atalarımız zencefilli çörekler tüketmiş soğuğa karşı... Zencefil, vücut ısısını otomatikman yükselten büyülü bir şifalı bitki. Yulaf ezmesini hiç mi hiç ihmal etmeyelim yemek masalarımızdan. Hem açlığımızı giderip tokluk hissi verecek ve hem de gerçek anlamda içimizi ısıtacak bir yiyecek yulaf ezmesi. Ve bir başka yol arkadaşımız da siyah fasulye. İster çorbasını yapın, ister yemeklerinden seçin… Yanında istediğiniz kadar da peynir de tüketebilirsiniz. Kimi gurmeler, parmesan peynirini özellikle öneriyor. İçimizi ısıtmak için uzmanların en fazla tavsiye ettikleri gıdalardan biri de balkabağı çorbası. Miktar bile veriyorlar... Özellikle kadınlar için günde en az 700 mg. tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

Haberin Devamı

Oya Emerk’in tarifi

Balkabağı çorbası

Malzemeleri:

- 1 kg balkabağı

- 2 adet soğan

- 50 gr yağ

- 750 gr tavuk suyu

- 2 portakalın suyu

- 1 tatlı kaşığı toz şeker

- 4 yemek kaşığı limon suyu

- Maydanoz

- Tuz

- Karabiber

- 1 kutu krema

Hazırlanışı:

Ayıklanmış kabaklar yıkanıp küp küp kesin. Soğanları da küp şeklinde kesildikten sonra yağda çevirin, tavuk suyu ve portakal suyu ilave edilip, 30 dakika pişirin. Kabakları robotta püre haline getirin. Bu püreyi, krema, tuz, karabiber, limon suyu ve toz şekerle tatlandırın.

Haberin Devamı

Selin Tokatlıoğlu’nun tarifi

Ekşili sulu köfte

Malzemeleri:

l 1 kg dana kıyma

-2 adet soğan

-1 su bardağı pirinç

- 1 maydanoz

- 4 adet patates

- 3 adet havuç

- Karabiber

- Yeni bahar

- 1 yumurta

- Limon suyu

- Un

- Tuz

- Yağ

Hazırlanışı:

Bir kaba soğanları rendeleyin, pirinçleri, kıymayı ve baharatları ekleyin. Köfteleri yuvarlayıp patates ve havuçların üzerine 2 litre su ekleyin kaynatın. Bir kasede limon suyu ve yumurta sarısını çırpın ve terbiyesini yapın, 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

Oya Emerk’in tarifi

Bademli yulaflı granola bar

Malzemeleri:

- 180 gr yulaf ezmesi

- 125 gr iç ceviz (küçük küçük parçalanmış)

- 75 gr kıyılmış tuzsuz iç badem

- 60 gr hindistan cevizi

- 3 çorba kaşığı esmer şeker

- 150 ml bal

- 2 çorba kaşığı tereyağı

- 1,5 çay kaşığı vanilya

- 1/4 çay kaşığı tuz

- 50 gr karışık meyveli buğday ve pirinç gevreği

Hazırlanışı:

Fırını 170 dereceye ısıtın ve yulaf, ceviz ve bademleri fırın tepsisine yayıp 7 dakika kadar fırınlayın. Hindistan cevizini de bu karışıma ilave edin ve 6-8 dakika kadar daha pişirin. Meyveli buğday ve pirinç gevreğini ilave edin. Küçük bir tencerede bal, esmer şeker, yağ, vanilya ve tuz koyun. Hafifçe çırparak ısıtın. Yulaflı karışımının içine döküp 20 dakika fırınlayın.

Haberin Devamı