Gazete Vatan Logo

Kırım senaryosu

Bugün oylanacak referandum ile Kırım’ın kaderi belirlenecek. Alman dış politika uzmanları, referandumun ardından gerçekleşecek ilk 24 saati detaylarıyla birlikte böyle belirledi...

Pazar saat 20:00

Oy kullanma süresi dolar, oylar sayılmaya başlanır.

20:30 Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, oyların dörtte üçünün Rusya’ya bağlanmayı istediğini duyurur. Kırım yeniden Rusya’ya bağlanır.

21:00 Rus askerleri, Kırım ve Ukrayna arasındaki sınırda konuşlanır. Kışladaki Ukraynalı askerler ve yeni Rus-Kırım askerleri arasında devir teslim gerçekleşir. Sığınmacılar ailelerine döner. Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusunun Rus askerlere karşı savunulması gerektiğini duyurur.

21:30 Rusya’nın tüm kentleri Kırım’ın ülkeye katılmasını büyük bir zaferle karşılar. Rus Ortodoks Kiliseleri çanlar çalarak kutlama yapar, Putin yanlısı Ruslar (önceden bedava dağıtılmış olan) bayrakları her yere asarak, tezahürat yapar.

22:00 Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da “Kırım’ı seviyoruz” sözleriyle dayanışma gösterileri düzenlenir. Rus Meclisi Duma, “Kırım’ı Rusya Federasyonu’nun 84’üncü üyesi olarak büyük bir içtenlikle karşılıyoruz” açıklamasını yapar.

22:30 Kırım’ın başkenti Akmescit, Ukraynalı ve Rus askerleri arasında kanlı çatışmalar olduğunu duyurur. Kırım’ın küçük bölgeleri ise sessiz kalır.

23:00 Rus televizyonları Kırım yerel saatinin Rusya ile aynı saate dönüştürülmesini tartışır. Kırım para birimi Grivna’dan rubleye dönüştürülür. Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı, kızgın Ukraynalıların gösterileriyle dolup taşar. Sabaha kadar süren çatışmalarda Rusya karşıtı sloganlar atılarak, kamp kurulur.

Pazartesi

09:30 Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Brüksel’de olağanüstü toplanarak Rusya’ya uygulanan yaptırımları ikinci seviyeye çıkartma kararı alır. Rus politikacı ve işadamlarına vize ve banka hesabı yasağı uygulanır.

11:00 Ukrayna Donanması, Rus ordusuyla müzakere ederek Myrnyi Limanı’nda bloke edilen yedi savaş gemisinin salıverilmesini ister.

12:00 Kremlin Sarayı, Kırım’ın kendisine bağlandığını resmen duyurur. Putin, Batı’nın tehditlerle gözünü korkutamayacağını ancak müzakereye açık olduğunu duyurur.

15:00 Obama, Ukrayna’nın birlik ve beraberliği üzerine olan görüşlerini yineleyerek, mali ve doğalgaz yardımında bulunacağını ilan eder.

İtalyan Hükümeti ve Almanya arasında yapılacak resmi bir görüşmenin ardından “Sorunları müzakere ederek çözeceğiz, gerekirse yaptırımlardan da kaçınmayacağız” açıklaması yapılır.


Moskova’dan Putin’e çağrı

Rusya’nın başkenti Moskova’da, bugün yapılacak referandumda Ukrayna’yı destekleyen 50 bin kişi, dün sokaklara döküldü. Rusya’nın Kırım’a müdahalesine karşı duran dev kalabalıklar, Ukrayna ve Rus bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Referandum sonucunu tanımayacağını duyuran Ukrayna hükümeti, Avrupa Birliği ve ABD’ye karşılık Rusya ise referandumu tanıyacağını ve Ukrayna’da bulunan Rus asıllı halkın güvenliği için gereken her adımı atacağını ilan etmişti. Referandumun Rusya lehine çıkması durumunda, Ukrayna’daki politik gerginliğin artarak devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı