Gazete Vatan Logo

Kıdem olgunlaşacak

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, kıdem tazminatı reformunun Bakanlar Kurulu’nda çok detaylı tartışıldığını belirterek, “Daha olgunlaşma aşamasında. Mevcut yapıyla bu reform yapılır” dedi

Kıdem olgunlaşacak

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı düzenlemesi dün Bakanlar Kurulu’na geldi ve yeni bir süreç başladı. Düzenleme ilk kez Bakanlar Kurulu’nda görüşülürken, çalışma hayatındaki bu reformun olgunlaşma aşamasını geçtikten sonra sahaya inilerek sendikalar ile işverenlerin görüşleri alınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yıl sonuna kadar kıdem tazminatındaki bu düğümü çözmeyi hedefliyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kıdem tazminatı reformunun çok detaylı bir şekilde Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldiğini belirterek, “Politika hedefleri olarak, işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak, sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu bu reform, detaylarıyla Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı. Bu reformun uygulanabilmesi için ilave bir yapıya ihtiyaç olmadığı, mevcut yapıyla bu reformun yapılabileceği ortaya konuldu” dedi.

Depreme karşı tedbir

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Kurtulmuş, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Bakanlar Kurulu toplantımızda 3 konu gündeme geldi. Bir tanesi kıdem tazminatıyla ilgili, bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nun sunumuydu. Çok detaylı şekilde gündeme geldi. Politika hedefleri olarak işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak ve sürdürülebilir bir yapının ortaya konduğu rapor detaylarıyla paylaşıldı. Dolayısıyla bu bakanlar kurulundaki ilk bilgilendirmedir. İlgili bakan arkadaşlarımız konunun daha net bir şekilde ana çerçevesine oturtulmasını sağlayacaklar ve kıdem tazminatı reformu Türkiye’nin gündemine gelecektir. Şu anda olgunlaşma aşamasında. İkinci gündeme gelen konu, deprem meselesi. Depreme karşı alınacak tedbirler, kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalar, bu çalışmalar yapılırken bununla ilgili yeni finansman yöntemleri tartışıldı ayrıca ortaya çıkacak modeller üzerinde duruldu. Bu da bir ön bilgidir.”

Emeklilikte yaş yükselmeyecek

NUMAN Kurtulmuş, emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Kurtulmuş, şunları söyledi: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2036 yılına gelindiğinde, Türkiye’de kadınlarda emekliliğin 58, erkeklerde 60 yaşına çekilmesini sağlayacak bir planlama yapıyor. Bu çerçevede, mevcut yasal yapı devam edecek. Şu anda çok güçlü bir şekilde emeklilik yaşının ileriye çekilmesiyle ilgili bir çalışma söz konusu değil.”

Haberin Devamı

Gümrük kapılarında ÖTV’siz yakıt verilecek

Numan Kurtulmuş, gümrük kapılarında bazı araçlara ÖTV’siz akaryakıt temin etmesi sağlanacağını dile getirerek, şunları kaydetti: “Mevcut gümrük kapılarına ilave olarak, yeni gümrük kapılarında da TIR’ların, bir takım mal sevkiyatında bulunan araçlarımızın ÖTV’siz akaryakıt temin etmesi sağlanacak. İkinci olarak miktarda artış yapılacak. Bu çalışmalar ekonomik yükleri hesaplandıktan sonra önümüzdeki günlerde paylaşılacak.”