Gazete Vatan Logo

Kerahat Vakti ne zaman? Kerahat Vakti’nde neden namaz kılınmaz?

Kerahat vakti ne zaman? Kerahat Vakti’nde neden namaz kılınmaz? Soruları günün en merak edilen konularından biri oldu. İşte Kerahat Vakti hakkında merak edilenler..

Kerahat Vakti ne zaman? Kerahat Vakti’nde neden namaz kılınmaz?

Güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakti ifade eden Kerahat Vakti, bugün yoğun araştırılan soruların başında geliyor. Peki, Kerahat Vakti ne zaman? İşte yanıtı. Namaz kılınması mekruh olan vakitlere verilen Kerahat Vakti, kendi içinde ikiye ayrılıyor. Birincisi farz ya da nafile namazlarının mekruh olduğu zamanlar, ikincisi de nafile namazının kılınmasının mekruh olduğu zamanlardır. İslam dinine göre kerahat vakitlerinden namaz kılınması mekruhtur, yani günah değil ama yapılmaması istenilen bir durumdur.

KERAHAT VAKTİ NE ZAMAN?

Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.

Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şöyle nakledilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

Haberin Devamı

Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:

a) Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,

b) Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),

c) Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğînânî, el-Hidâye, I, 265-269).

Bu sayılan kerâhet vakitlerinde kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamadığı gibi kerahat vaktinden önce hazırlanmış bulunan cenazenin namazı da kılınamaz. Bu vakitlerde hazırlanmış cenazenin namazı ise kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı “tilâvet secdesi” yapılamaz. Ancak kerâhet vaktinde okunan secde âyetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte yapılabilir.

Haberin Devamı

Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.

KERAHAT VAKTİ NEDEN NAMAZ KILINMAZ?

Hanefi mezhebine göre, Kerahat Vakti namaz kılmak faziletli değildir. Namaz esnasında güneş doğarsa , ya da tam tersi batarsa Hanefi inancına göre namaz bozulmaktadır.

Bozulan namazın kazasının kılınması için ise, ya güneşin doğuşunu ya da gün için en tepe çıkışını ya da batmasını beklemek gerekmektedir.

Güneşe tapanlar, Kerahat Vakti ibadet ettiklerinden, onlara benzememek adına güneşin doğuşu, batışı ve tepede bulunduğu vakitlerde namaz kılmazlar.