Gazete Vatan Logo

Kelebekler Vadisi ile ilgili flaş karar!

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Kelebekler Vadisi'nin sit alanından düşürülmesi sonrası birçok insan, kelebekler vadisi sit alanında çıkarıldı mı? çıkarılmadı mı diye soruyor?

Kelebekler Vadisi ile ilgili flaş karar!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 Ağustos tarihli resmi gazetede yayımlanan karar ile Kelebekler Vadisi’nin SİT derecesi düşürülmüştü. Kararla Kelebekler Vadisi, Antalya Lara Kıyı Bandı ve Serik Zeytintaşı Mağarası, Hatay Reyhanlı Yenişehir Gölü, Konya Hotamış Gölü’ne ilişkin nitelikli doğal koruma alanı ile sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak karar verilmişti.Peki Kelebekler Vadisi sit alanından çıkarıldığı mı? Kelebekler Vadisi nerede?

Kelebekler Vadisi sit alanından çıkarıldı mı?

Kelebekler Vadisi 1995 yılında birinci dereceden SİT alanı ilan edilmiş ve yapılaşmaya kapatılmıştı. 3 Ağustos'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tafından SİT derecesi düşülmüş ve nitelikli doğal koruma alanı ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı'nın imzaladığı kararla, Kelebekler Vadisi tekrar SİT alanı ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar ile Kelebekler Vadisi Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edildi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde olan Kelebekler Vadisi’nin Kesin Korunacak Hassas Alanları da koordinatlarla belirlendi.

Haberin Devamı

Kaynak değerlerinin korunması için; alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önlemler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. Kelebekler Vadisi’ne ilişkin bu önemli karar Resmi Gazete’de yer aldı.

1- Flora, fauna ve bunlara ait habitatlar ile topografya ve siluet etkisini bozabilecek hiçbir eylemde bulunulmayacağına,

2-Ancak bu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle;

3- Kesin yapı yasağı olmakla birlikte, resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu olan alanlarda, teknik altyapı hizmetlerinden kanalizasyon, içme suyu, doğalgaz hattı, enerji nakil hattı ve orman yangın yolu yapılabileceğine,

4- Devletin güvenlik ve emniyeti için zaruret arz eden yapıların yapılabileceğine,

5- Mevcut altyapı ve üst yapı tesisleri ile ruhsatlı veya ruhsatlı sayılan yapıların bakım ve onarımlarının yapılabileceğine,

Haberin Devamı

6- Herhangi bir yapı yapılmamak kaydıyla arıcılık faaliyetlerinin yapılabilecek.

KELEBEKLER VADİSİ NEREDE?

Kelebekler Vadisi, Muğla iline bağlı Fethiye'deki Ölüdeniz'e 13 kilometre uzaklıktakta yer alır. 350 metreyi bulan sarp kayalıklarla çevrili olan Kelebekler Vadisi, 80'den fazla kelebek çeşidine sahiptir.