Gazete Vatan Logo

Kelaynakların kaderi değişti

Nesli tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altına alınan kelaynak kuşları için çalışan doğa korumacılar başarıya ulaştı. Kelaynaklar artık ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ seviyesine indirildi

Kelaynakların kaderi değişti

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN), kelaynak kuşları için müjdeli bir haber verdi. 145 ülkede doğa koruma çalışmaları yürüten uluslararası kuruluş, 2018 Kırmızı Liste’de yer alan kelaynakların neslinin tükenme risk ve tehlikesini düşürdü. Anadolu’daki nesli tükenen canlıların sembolü olan kelaynaklar, ‘Yok Olmak Üzere’den ‘Tehlike Altında’ kategorisine taşındı. Özellikle son 20 yılda yürütülen koruma çalışmalarının olumlu sonuç vermesi, bu tarihi değişikliğe sebep oldu.

Sayıları 250’ye yükseldi

Şanlıurfa-Birecik’te yaygın bir göçmen kuş türüyken, geçtiğimiz yüzyılda yoğun bir şekilde kullanılan kimyasal ilaçlar ve kaçak avcılık nedeniyle nesilleri yok olma tehlikesi geçiren kelaynaklar, devlet yetkilileri ve doğa korumacıları tarafından etkin bir biçimde korundu. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1977 yılında, Fırat Nehri kıyısına kurulan Kelaynak Üreme İstasyonu sayesinde, yarı yabani kuşların sayısı 250’ye yükseldi. Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Kılıç, “Kelaynakların nesli halen dünya ölçeğinde tehlikede ve Türkiye’de yapılması gerekenlerin yalnızca birinci aşaması tamamlandı. Amacımız, Türkiye’de eskisi gibi üreyen, nüfusunun devamlılığını sağlayan ve göç eden bir nüfusun oluşması” dedi.

Haberin Devamı