Gazete Vatan Logo

Kazada kurtulan yok...!

BBP helikopterinin enkazına ulaşıldı. BBP lideri dahil 6 kişi hayatını kaybetti

Çarşamba günü 14.00 sıralarında düşen helikopter, devletin tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen 47 saat sonra bulunabildi. Asker ve sivil 3 bin kişinin karadan, yaklaşık 15 helikopterin de havadan aradığı enkaza, Döngel köyü muhtarının camiden anonsuyla toplanan 17 köylü ve korucu dün saat 15.00 civarında ulaştı... Kısa bir süre sonra da acı haber geldi. Helikopterdeki 6 kişiden kurtulan yoktu...



47 saat sonra köylüler buldu

Çarşamba günü Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi’nden Yozgat’ın Yerköy İlçesi’ne gitmek üzere saat 14.42’de havalanan ancak Göksun İlçesi’nin dağlık kesiminde düşen helikopterden Muhsin Yazıcıoğlu ile yanındaki 3 partili bir gazeteci ve pilota ulaşmak için arama- kurtarma ekipleri zamana karşı yarış başlattı. Devlet tüm imkanlarını seferber etti. Yaklaşık 3 bin asker ve sivil karadan, 2’si Skorsky 15 helikopter ile bir Casa uçak havadan enkaza ulaşmaya çalıştı. Ancak dün öğle saatlerine doğru ümitler iyice kesilmişti ki, saat 15.00 sıralarında Göksun’daki kriz merkezinde bulunan İçişleri Bakanı’na aktarılan bilgiyi Bakan Beşir Atalay heyecanla açıkladı ve “Enkaza ulaşıldı” dedi. Ardından da enkazla ilgili ilk bilgiler, enkaz ve cesetlerin yanında bulunan Döngöl köylülerinin cep telefonları ile görüşülerek alındı.

Enkaz Kanlıçukur Mevkii’nde

Göksun- Kahramanmaraş karayolunun doğusundaki Şahinkayası Beldesi yakınlarında Döngel, Sisne, Ahmetçetik, Kızılöz köylerinin çevrelediği Kanlıçukur mevkiinde 2 bin 500 rakımlı Keş Dağı’na düşen enkazı köylüler buldu.

Gönüllü olarak arama çalışması yapan 17 köylü ve korucunun enkazı bulmasının ardından alınan ilk bilgilerde 3 ceset bulunduğunun söylenmesi, Yazıcıoğlu ve helikopterdeki 2 kişinin hala yaşadığı umudu doğmasına neden oldu. Ancak kar kalınlığı 2 metre olan enkaz bölgesindeki köylüler, yarım saat içinde diğer cesetleri de buldu.

Umutla gelecek haberler beklenirken, enkazı bulunan korucu Abidin Karataş ile diğer köylülerin televizyonlarda yapılan telefon bağlantılarında, 3 cesedin helikopterde diğer cesetleri de dışarıda gördüklerini söylemesiyle umutlar tamamen söndü. Helikopter kurbanlarının bulunduğu mevkiinin adının ‘Kanlıçukur’olması da dikkat çekti.

Yüzlerinde 2 parmak kar vardı

Helikopter enkazını ilk gören 17 kişilik gruptan korucu Abidin Karataş, 2 metre karla kaplı alana düşen helikopterin parçalanarak 50- 60 metre çapında alana dağıldığını söyledi. Helikopterde önce 3, sonra 5 cesedin bulunduğunu söyleyen Abidin Karataş, olay yerinde gördüğü manzarayı şöyle anlattı: “Parçalanan helikopterde 5 ceset gördük. Donmuş haldeler. Üzerlerinde 2 parmak kalınlığında kar var. Muhsin Yazıcıoğlu’nu göremedik. Aramalarda kimsenin aklına gelmeyen bir yer burası. Açık bir alan. Burada hiç arama yapılmadı. İki metre kar var. Sadece bizim izlerimiz var, bizden önce kimse gelmemiş.”

Yazıcıoğlu’nu aradılar

Köylüler enkazda Yazıcıoğlu’nun cesedini bulamayınca aramaya başladı. Cep telefonuyla gazetecilere bağlanan korucu Remzi Gök, “Çok üşüyoruz. Ateş yaktık ısınmak için ama bu iş için canımızı veririz. Cesetlerin hepsi helikopterin içindeydi. Sadece bir kişi kayıp. Helikopter paramparça çok fena durumda. Diğer arkadaşlarımız bağırarak kayıp kişiyi arıyor.” dedi. Köylüler bir süre sonra Muhsin Yazıcıoğlu’nun cansız bedenini de bulduklarını söyledi.

17 köylü de donacaktı

Ekibin lideri Abidin Karataş, yaklaşık 50 metrelik alana yayılmış enkazın başında olduklarını, ancak hava koşullarının çok ağır olduğunu bu yüzden bazı eşyalarıyla ateş yakarak ısınmaya çalıştıklarını anlattı.Aşırı sis ve tipi altında yaktıkları ateşin etrafında ısınmaya çalıştıklarını ancak donma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Helikopterler gitti

Enkazın bulunduğu Keş Dağı’nın eteklerinde bulunan kurtarma ekipleri zirveye nasıl ulaşılacağına dair kapsamlı bir planlama yaptı. Buna göre helikopterlerin iniş yapabileceği 2-3 köy tespit edildi. Bu köylerden en elverişli Kanlıçukur köyü olduğu için Genelkurmay Özel Kuvvetler Kurtarma Ekibi’ni taşıyan helikopterler bu bölgeye doğru hareket etti... Askerler enkaz alanına ulaştı ve bölgeyi güvenlik kordonu altına aldı. Cesetlerin ve 17 kişinin bu sabah köye inmesi bekleniyor.

Atalay mahsur kaldı

Helikopterin enkazına giden İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, kar ve tipi yüzünden daha fazla ilerleyemedi. Bakan Atalay, Meclis Başkanvekili Pakdil ile BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer ve kızı Firuze de Kızılöz köyünde bir vatandaşın evinde konuk oldu.



‘Toplanın enkaz aramaya gidiyoruz’

Döngel köyünden muhtar Yılmaz Tilki’nin amcasının oğlu Abdullah Tilki, enkazı bulan 17 kişilik grubun nasıl yola çıktığının öyküsünü şöyle anlattı: “Dün akşam muhtarımız camiden anons yaptırıp, başkanımızı aramak için gönüllü olanların sabah 06.00’da toplanmasını istedi. Fazla bir erzak almadılar. Birkaç korucu, öbür köylerden birkaç kişi ile toplanıp 17 kişi olmuşlar. Bazen konuştuk, sonra bulduklarını söylediler. Hava kararacağı için dönüyorlarmış, o zaman bulmuşlar.” Döngel Köyü’nden gönüllü olarak dağa çıkanların Köy muhtarı Yılmaz Tilki ile Osman Bolat, Zekeriya Koca, Abidin Karataş, Alaattin Akpınar, Cumali Gök, Oruç Gök, Remzi Gök, Osman Yılmaz, Necati Gök, Cihangir Karataş, Çevrepınar Köyü’nden Hidayet Demir ve yol üstündeki köylerden isimleri belirlenemeyen 5 kişi olduğu kaydedildi.

Helikopterde kimler vardı?


3 çocuk babasıydı
BBP Sivas İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı, 1959’da Sivas’ta doğdu. 24 yıldır evli olan Yüksel Yancı biri kız 3 çocuk sahibi.

Sivas meclis üyesi adayıydı
BBP Belediye Meclis Üyesi Adayı Murat Çetinkaya, 1968’de Sivas’ta doğdu. 3 çocuk babası olan Murat Çetinkaya Sivas Belediye Meclis üyeliğine adaydı.

Geç geldiler kurtulamadı34 yaşındaki İHA Sivas Muhabiri İsmail Güneş, kazanın hemen ardından 112 Acil Servisi aramıştı. Ancak 47 saat sonra gidilen enkaz yerinde cesedi bulundu.

4 yaşında bir kızı var
BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, 1972 Sivas doğumluydu. 7 yıldır evli olan Erhan Senanur Azra adında 4 yaşında bir kızı var.

34 yıllık pilottu
Pilot Kaya İstektepe, Kara Kuvvetleri’nden öğretmen helikopter pilotu olarak binbaşı rütbesiyle emekli oldu. Son olarak Med Air’de çalıştı.

Haberin Devamı