Gazete Vatan Logo

Kaza yaptı, başına gelmeyen kalmadı! İcralık oldular...

Birçok ilde avukatlarla davalık olan hasar danışmanlık şirketlerinden biri dikkat çeken bir soruşturma ile gündemde. 1.5 yıl önce Bayrampaşa’da hasarlı bir kaza meydana geldi. Kazadan sonra Pendik’te bulunan bir şirket, aracı hasar gören Özer Çaçaoğulları’dan vekâletname aldı. Kazada kusuru bulunan Döndü İşbilir’in sigorta şirketi, Çaçaoğulları’nın 3.100 liralık hasarı ile araçtaki 3.654 liralık değer kaybını ödedi. Danışmanlık şirketi Çaçaoğulları’na, değer kaybı parasından 2.500 lira eksik ödediği gibi, İşbilir ve eşine de 12 bin liralık icra takibi başlattı.

Kaza yaptı, başına gelmeyen kalmadı! İcralık oldular...

Türkiye genelinde her yıl 300 bini aşkın Trafik kazası meydana geliyor. Bu da, sayıları binlerle ifade edilen hasar danışmanlık şirketleri için büyük bir ‘kazanç kapısı’ anlamına geliyor. Şimdilerde icra takipleri ve savcılık başvurusuna konu kaza 12 Eylül 2019’da yaşandı. Döndü İşbilir’in kullandığı araç, Özer Çaçaoğulları’nın aracına çarptı. Tutanağa göre İşbilir kusurluydu. Çaçaoğulları’nın aracının 3.130 liralık hasar bedeli ile 3.654 liralık değer kaybı bedeli, sigorta şirketince ödendi.

İŞİ BİZ HALLEDERİZ
Hürriyet.com.tr'de yer alan habere göre kazadan kısa süre sonra, Çaçaoğulları, Pendik’e bulunan A. K. AŞ isimli bir şirketten arandı. Arayan kişi Çaçaoğulları’na, meydana gelen kazadan haberlerinin olduğunu söyledikten sonra “Bizim avukata vekâletname çıkarın. Aracınızın değer kaybı ile ilgili sigortadan parayı alırız. Her işi biz hallederiz” dedi. Çaçaoğulları, denileni yaptı ve vekâletnameyi avukatlar adına çıkardı.

GELİN ANLAŞALIM
Kazanın üzerinden 1,5 yıl geçtikten sonra bu kez Döndü İşbilir geçen 13 Ocak’ta, A. K. şirketinden arandı. Arayan kişi, kazaya ilişkin bilgi verdikten sonra “Borcunuz 12 bin liraya çıktı. Gelin uzlaşalım. Size gerekli indirimi de yaparız” dedi. İşbilir, durumu eşi ile de paylaştı. Bu kez devreye Mümin İşbilir girdi. İşbilir, kimseye borçlarının olmadığını, gerekli ödemeyi de sigorta şirketinin yaptığını söylese de telefonun diğer ucundaki kişiyi ikna edemedi.

Haberin Devamı

12 BİN LİRALIK TAKİP

Görüşme sonrası İşbilir çifti, e-Devlet sorgulamasında icralık olduklarını gördü. Çift adına 12 bin liralık iki icra takibi başlatılmıştı. Bu tutarın 9 bin lirası, ‘araç değer kaybı’ olarak belirtilmişti. Takibi Çaçaoğulları’nın başlattığı görünüyordu. Çift hemen Çaçaoğulları ile temasa geçti. Çaçaoğulları, çifte, “Size yönelik icra takibinden haberim yok. Sizden alacağım da yok. Değer kaybı için bana 1.100 lira verildi. O kadar” yanıtını verdi. Çift bu kez Çaçaoğulları’ndan, alacağı olmadığına dair yazı aldı ve icra takibinin yapıldığı İstanbul Anadolu İcra Müdürlüklerine sundu.

Haberin Devamı

İKİ FİRMA DA AYNI KİŞİNİN
SİGORTA şirketinin ödemeyi yapmasına rağmen, kendilerinden de para alınmaya çalışılmasını “Nitelikli dolandırıcılık” olarak yorumlayan Mümin İşbilir “Gerekli ödeme zamanında yapılmış. Kayıtlarda da görünüyor bu. Bu firma, hiçbir hakkı olmadığı halde bizden para talebinde bulunuyor. Danışmanlık şirketi A. K. AŞ ile, kendilerince ekspertiz raporu hazırlayan E. H. AŞ aynı kişilere ait ve aynı binadalar. Benzer sorunu binlerce kişinin yaşadığını fark ettik. Bize yönelik icra takibi yapan bir avukatın, başka bir kişiye yönelik de takip yaptığını gördük” diye konuştu.

HAK SAHİBİNE DE EKSİK ÖDEME
Hürriyet’in ulaştığı Çaçaoğulları da, icra takibinden haberinin olmadığını, kendisine yalnızca 1.100 liralık ödeme yapıldığına dair dekontu paylaştı. Belgelere göre, İşbilir çiftinin sigorta şirketi, Çaçaoğulları'nun alması gereken 3.654 liralık ödemeyi, 30 Ekim 2019'da Av. Hüseyin Onur Özer'ye gönderdi.

HACİZ BASKISI İLE KORKUTUYORLAR

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, benzer sorunu çok sayıda kişinin yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Bu büyük bir şebeke. Ve Türkiye’nin her tarafındalar. Bunlar kazayı satın alıyorlar. Örneğin 4 bin lira para alacakları bir kazayı 1.000 liraya alıyorlar. Oysa, sigorta şirketi hem hasarı hem değer kaybını ödemiş oluyor zaten. Bunlar, aldıkları vekâletname ile kusurlu tarafı haciz, icra tehdidi ile korkutmaya çalışıyor. Çoğu zaman da istediklerini elde ediyor. Kazadan nasıl haberdar oldukları da önemli. Bu noktada, kayıtlarda sorgulamayı yapan eksperin de ruhsatı iptal edilmeli” dedi.

Haberin Devamı