Gazete Vatan Logo

Kayserililer garnizona karşı kışkırtılmak istendi

Genelkurmay, gözaltına alınan astsubaylarla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Astsubaylar, komutanlarının emniyetten gelen bilgiler üzerine düzenlediği, ‘askerin girmesi sakıncalı’ kafe ve restoran gibi mekanların olduğu emri sanki kendi inisiyatifiyle hazırlamış gibi göstererek bölge halkını kışkırtmak istemiştir” denildi. ANKARA- Kayseri Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda bu ay başında ortaya çıkan resmi evrak sahtekarlığıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı dün bir açıklama yaptı. Gazete Habertürk’te yer alan haber üzerine açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık basın brifinginde şunları söyledi: “Kayseri Garnizon Komutanlığı, tüm garnizonlarda olduğu gibi İl Emniyet Müdürlüğü’nden askeri personelin girmesinin sakıncalı olacağı, olay çıkması muhtemel mahalle, sokak, kafe, kıraathane, internet kafe, pastane, müzik evi, lokanta ve otel gibi yerlerin bildirilmesini talep etti. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bildirilen adresler de komutanlık tarafından personele duyuruldu. Ancak, bu emirde yer alan adreslerin il emniyet müdürlüğünden elde edildiğine ilişkin ifadelerin maksatlı olarak yazıdan çıkarılarak, belgede tahrifat yapılmak suretiyle, garnizon komutanlığının sanki kendi inisiyatifi ile hareket ettiği yönünde sahte belge tanzim edildiği, bu belgenin işletme sahiplerine gönderildiği, bölge halkın garnizon komutanı aleyhine kışkırtılarak TSK’nın itibarını zedelemek için kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığı tespit edildi. Aynı şekilde ‘karargah evleri’ kapsamında tutuklu olan bir albaya yardım edilmesi gerektiğine ilişkin ayrı bir sahte belge düzenlenmiştir. Garnizon Komutanı’nın malum soruşturma ile ilişkilendirilmeye çalışıldığı görülmüştür.” Gözaltına alınan 3 astsubaydan ikisinin tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyonu başlatan olaylar şöyle gelişmişti.: Kayseri 2’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde Hava Pilot Tümgeneral Rıdvan Ulugüler adına üzerinde oynanmış emirler dolaşmaya başladı.

Esnafa bildiri dağıtıldı

Emirlerden birinde, askeri personelin girmesinin sakıncalı olan lokanta ve otel isimleri yazılıydı. Ancak sahte emirde, Ulugüler’in hazırladığı orijinal emrin 4. maddesinde bu mekanların “İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan koordine neticesinde” belirlendiği ifadesi çıkarıldı. Böylece askerlerin girebileceği yer seçiminin keyfi yapıldığı izlenimi verildi. Bu sahte emrin sisteme girilmesinin ardından, Kayseri’de yasaklanmış gibi gösterilen lokanta ve otel sahiplerine “Sayın İşletme Sahibi” başlığıyla bir yazı gönderildi. Yazıda, şöyle denildi: “Ulugüler, yayınladığı kanunsuz bir emirle sizleri fişlemektedir. Kayseri’nin mahallelerini, kafelerini , otellerini ve lokantalarını kategorize ederek bazılarının sakıncalı olduğuna karar vermiştir. Yasakladığı yerleri neye ve hangi kanuna göre yasaklamıştır? Yasaklamadıkları yerlerden avanta mı almıştır? Tümgeneral Rıdvan Ulugüler bu emirle haksız rekabet oluşturmuş ve görevini kötüye kullanmıştır. Sizleri kin ve düşmanlığı sevk etmiştir.” Emirlerden bir diğeri ise Ulugüler’in Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Albay Cengiz Köylü’ye destek istediği evraktı. Ulugüler adına hazırlanmış 5 maddelik sahte emirde özetle şöyle denildi:

Ergenekon sanığına destek

“Yıllarca TSK’ya hizmet etmiş Hv. Per.Alb. Cengiz Köylü silah arkadaşlarının yardımına ihtiyaç duymaktadır. Köylü’ye yapılacak yardım, aynı zamanda silah ve kader arkadaşlığının dost ve düşman herkese en güzel göstergesi olacaktır. Tüm personelimin gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum...” Sahte emirlerin dolaşması üzerine Ulugüler hemen inceleme başlattı, gelişmelerden de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı bilgilendirdi. Emirlerin, sadece “yetkili askerlerin” şifreyle kullanabildiği “Doküman Yönetim Sistemi” üzerinden verilmesi, sahtekarlığın karargah içinden sistemi bilen personel tarafından yapıldığı bilgisine götürdü. Soruşturma sonunda astsubay Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ, “sahte belge düzenledikleri” gerekçesiyle gözaltına alındı. Ankaraya götürülüp askeri savcıya ifade veren Ali Balta çarşamba, İsmail Dağ da dün tutuklandı. Orhan Güleç ise serbest bırakıldı.

Işık Evi’nde yetiştim

Habertürk’ün haberinde, çarşamba günü tutuklanan Ali Balta’nın savcılara verdiği ilk ifadesinde şunları söylediği iddia edildi: “Denizli’de lisedeyken bir yıl kadar Işık Evleri’ne gitmiştim. Mezun olduktan sonra bir abimiz Kayseri’de Işık Evleri’nden kişilerin bize ulaşacağını söyledi. 2006’da Kayseri’deki birliğime katıldım. Birkaç gün sonra Tarık isimli şahısla tanıştım. Onun evinde de Yusuf’la tanıştım. Tarık daha sonra İsmail Dağ ve Orhan Güleç astsubaylarla yanıma geldi. Bize yardımcı olacağını söyledi. İsmail Dağ ve Orhan Güleç ile ev tuttuk. Daha sonra Yusuf, Ersin Şa fak isimli biriyle geldi ve ’Bundan sonra ev abiniz Şafak olacak’ dedi. Şafak ev abimiz oldu ve ’Kırık Testi’, ’Prizma’ ve ’Asrın Getirdiği Tereddütler’ gibi Fethullah Gülen’e ait kitaplar getirerek bize açıklamalarda bulundu.

Sahte emir için tehdit ettiler

28 Şubat 2009’da Yusuf evimize geldi ve bir yazının çıktısını gösterdi. Yazıyı DSY sisteminden göndermemi istedi. Işık Evleri ile ilgimi vurguladı. Beni gizliden gizliye tehdit etti. Ben de kabul ettim. 2 Mart’ta Personel Şube Müdürü bana kendi şifresini verdi ve DYS sisteminden, bir evrak göndermemi istedi. Böylece yetkili bir kişinin şifresini öğrenmiş oldum. Öğleden sonra flash belleğin içeriside bulunan belgeyi gönderebilmek için arkadaşımın çalıştığı amirliğe gittim. Flash belleği bilgisayara taktım. İçerisindeki yazıya DYS numarası aldım ve pek fazla evrak gitmeyen İhale Komisyon Başkanlığı’nı seçerek evrakı oraya gönderdim. Yusuf’la buluşup flash diski geri verdim. Bana ’büyük iş başardın’ dedi. Olay Çarşamba ortaya çıktı.”

ASTSUBAY BALTA: Alevileri, İddaa oynayanları ve eşcinselleri fişledik

Astsubay Ali Balta, ifadesinde askeriyede fişleme yaptıklarını da öne sürdü: “Ev abimiz Ersin Şafak bazen elinde flash bellekle geliyor, bize komutanlıkta görevli subay ve astsubaylarla ilgili sorular soruyordu. Mesela bunlardan bir tanesi Alevi olduğu tahmin edilen kişilerin listesiydi. Bu listenin en başında Albay Cengiz Köylü vardı. Bana birkaç isim sordu. Bunları takip etmemi ve kendisine bilgi vermemi istedi. Biz bu listeyi görünce ona bu kadar ayrıntılı listeyi kimden aldığını sorduk. O da bize rütbeli abilerden aldığını söyledi. Bir başka liste ise Kelebek, yani eşcinsel olanların listesiydi. Sonraki listede erotik ürünlerle ilgilenen, kadın düşkünlüğü olan, erotik shoplardan alışveriş yapanların isimleri vardı. Bir de mesai saatlerinde piyango, loto gibi oyun oynayan, borsayı takip eden kişiler varsa isimlerini vermemizi istediler.”

‘Hipnoz ve ilaçla işkence’ iddiası

’Sahte emir’ haberleri, bir süre önce bazı gazetelerde farklı iddialarla haber olmuştu. Bugün gazetesi haberi, “Paşa ’Kırmızı çizgi’sini çiğnemiş... Kayseri’de Ulugüler’in askere ’gitmeyin’diye yasakladığı oteli geçtiğimiz hafta ziyaret ettiği ortaya çıktı. 3 astsubaya asit kuyusu tehdidi... Avukatlar müvekkillerinin asit kuyularına atılmakla tehdit edildiğini öne sürdü” diye vermişti. Zaman gazetesinde ise şu iddiaya yer verilmişti: “Ulugüler’in askeri personele yasakladığı iş yerlerinin listesi kamuoyuna sızınca askeri yetkililerin esnaftan özür dilediği ortaya çıktı. Kışlada hipnoz ve ilaçla işkence... Rıdvan Paşa’nın 3 astsubayı gözaltına aldırıp hipnoz ve ilaçla işkence yaptırdığı iddia edildi.”

Adına sahte emir düzenlenen Hava Pilot Tümgeneral Rıdvan Ulugüler, 18 Mart Şehitleri Anma gününde şehitliği ziyaret etmişti.

Haberin Devamı