Gazete Vatan Logo

Kaygılı ziyaret!

Başbakan Erdoğan bugün Köln’de 20 bin Türk’e hitap edecek. Aynı saatlerde kentte aşırı sağcılar dahil 8 protesto gösterisi düzenlenmesi kaygı yarattı...

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Köln Lanxess Arena’daki 10. yıl etkinliğine katılarak, Almanya’da yaşayan Türklere hitap edecek. UETD’nin 10. yıl etkinliklerine katılacak olan Erdoğan’ın programıyla aynı saatlerde Köln’de 8 gösteri var. Alman güvenlik birimleri ‘Barışçıl gösteriler bekliyoruz’ diyor ama Türk yetkililer ‘provokasyon’ ihtimalinden endişeli. Başbakan’ın programlarına katılımın yüksek olduğunun bilinmesine rağmen eş zamanlı eylemlere izin verilmesi Türk heyetinde huzursuz etti.

Sadece 800 metre

Almanya’da göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen aşırı sağcı PRO NRW adlı parti, UETD’nin etkinlik düzenleyeceği Köln Lanxess Arena’ya 800 metre mesafedeki Deutz Tren İstasyonu yakınında gösteri yapacak. Bu gösterinin saati 11:00-16:00. PRO KÖLN adlı aşırı sağcı parti de Köln ana tren istasyonu önünde saat 15:00-17:00 saatleri arasında gösteri düzenlemeye hazırlanıyor. AABF ise Köln Lanxess Arena’ya 3 kilometre uzaklıkta protesto düzenliyor. Köln’de yarın motosikletçilerin de ‘Trafikte Hoşgörüsüzlüğe Hayır’ temasıyla öğle saatlerinde yapacakları gösteri nedeniyle kentte trafik karmaşası yaşanması bekleniyor.

Aleviler’den de miting

Aynı gün Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu da miting yapacak. Federasyon kentin en önemli caddesi olan Ebertplatz’dan saat 13.00’te yürüyüşe başlayacak. 3 kilometre uzaklıktaki miting öncesi yapılacak yürüyüş güzergahının Erdoğan’ın programını yapacağı salona giden yollarla kesişiyor.

‘Gerginlik yok’ diyemeyiz

Köln Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Carlo Kreitz, Erdoğan’ın ziyareti sırasında kentte dokuz etkinlik ve gösteri düzenleneceğini belirterek, ‘Şu an itibariyle bir gerginlik yaşanacağına dair hiçbir işaret yok’ dedi. Kreitz, UETD’nin 10. yıl etkinliğini yapacağı 24 Mayıs gününde kentte gösteri ve etkinlik düzenleme konusunda kendilerine şu ana kadar dokuz yazılı beyanın ulaştığını söyledi. Bunların üçünün karşı gösteriler olduğuna işaret eden Sözcü, en büyük gösterinin AABF tarafından organize edildiğini, aşırı sağcı ve İslam karşıtı PRO NRW ve PRO KÖLN’ün de gösteri düzenleyeceğini kaydetti. İktidar ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Milletvekili Stephan Mayer’in, ‘Cumartesi günü Köln’de polis ve katılımcılar için çok ciddi tehlikeler yaşanabilir’ açıklamasına karşın Kreitz, ‘Olası olayları önlemek için hazırlıklarımızı yaptık. Şu an itibariyle bir gerginliğin yaşanacağına dair hiçbir işaret yok. Ancak şimdiden kesinlikle hiçbir gerginliğin yaşanmayacağını da söyleyemeyiz’ dedi.

20 bin gurbetçiye hitap edecek

Erdoğan’ın konuşma yapacağı Köln’ün en büyük spor salonu olan Lanxess Arena, 20 bin kapasiteye sahip. Erdoğan’ın geleceğini duyan gurbetçiler ülkenin dört bir yanından Köln’e gelmeye başladı. Bunun üzerine UETD salon dışına da yaklaşık 20 bin kişinin geleceğini belirterek izin talep etti.

Merkel’den ikinci çağrı

Geçtiğimiz gün, Başbakan Erdoğan’dan Köln’de bugün yapacağı konuşmada itidalli olmasını isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Alman basını aracılığıyla çağrısını yineledi. Merkel, Saarbruecker Zeitung’a verdiği demeçte, Erdoğan’ın daha önce da Almanya’da benzer konuşmalar yaptığını, ancak bu kez etkinliğin zamanlama açısından hassas bir döneme denk geldiği, Türk Başbakanı’nın da bunun farkında olduğunu düşündüğünü söyledi.

Alman hükümetinin Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerden endişeli olduğunun altını çizen Merkel, buna karşın Türk ekonomisinin Erdoğan’ın iktidarı döneminde gösterdiği gelişmelerin “inkar edilemez” olduğunu da sözlerine ekledi. Merkel, Erdoğan’la aralarıda görüş farklılıkları bulunmasına karşın diyalog yoluyla ileri adımlar atabileceklerini de kaydetti.

‘Kimse kriz beklemesin’

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Kızgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, bakanlıktaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyaretiyle ilgili sorular üzerine şunları söyledi: “Hiçbir şekilde kimse Türkiye ve Almanya arasında bir kriz varmış görüntüsünden medet ummasın. Taraflar dostane ve açık yürekli bir iletişimi hep muhafaza etmişlerdir. Merkel’le dünkü telefon görüşmesi de bu yaklaşım içinde geçmiştir. Bundan sonra aynı mantıkla devam eder. Bu kadar yoğun vatandaşımızın olduğu bir ülkeye Başbakanımızın ziyaretinden daha doğal bir gelişme olamaz. Birileri eğer bu ziyareti provoke etmek istiyorlarsa onların yaptığı anormaldir, yasa dışıdır. Bu ziyaretler öncesinde bazı çevreler Başbakanımıza dönük olarak herhangi bir faaliyet içine girerlerse tabi Alman yetkililerden beklentimiz, bu faaliyetlerin engellenmesidir. Hele hele anti-İslam bir gösteri olacaksa, bunun ırkçı bir temeli vardır. Avrupa değerlerine de evrensel değerlere de uygun bulmayız. Antisemitik ya da İslamafobik tutumlar dünyada her zaman kınanmıştır. O anlamda bir gösteri yapılacaksa bunun herhalde Alman yasalarına çok uygun olmaması gerekir.”

Haberin Devamı