Gazete Vatan Logo

Kasten düşürdü

Kasten düşürdü

Marsilya Savcılığı, 150 kişiye mezar olan yolcu uçağının ikinci pilot tarafından kasten düşürüldüğünü açıkladı. Pilot daha önce depresyon nedeniyle eğitimine ara vermiş.

Taşıdığı 144 yolcu ve altı mürettebatla Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransız Alpleri’nde düşen Germanwings’e ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının ikinci pilotu tarafından kasten düşürüldüğü açıklandı. Olayı soruşturan Marsilya Başsavcısı Brice Robin dün düzenlediği basın toplantısında uçağın kara kutusundaki ses kayıtlarının incelendiğini söyledi. Birinci pilotun tuvalete gitmek için kokpiti terk etmesinin ardından yardımcı pilot Andreas Günter Lubitz’in kokpit kapısını kilitlediğini anlatan savcı, düşüşe kadar geçen süre içerisinde uçağın ikaz sinyallerinin sesinin hiç kesilmediği, buna karşın yardımcı pilotun uçağı yükseltmek için hiçbir şey yapmadığını belirtti.
Kapıyı yumrukladı
Birinci pilotun kapıyı açması için düşüş anına kadar kapıyı yumrukladığını kaydeden Robin, yardımcı pilotun kendinden geçmiş olma ihtimali olup olmadığı sorusuna, “Hayır kayıtlarda düzenli olarak nefes alıp verdiği duyuluyor” diye cevap verdi. Ses kayıtlarından yardımcı pilotun kalkıştan sonraki dakikalarda kuleyle son derece yumuşak ve sakin şekilde konuştuğu, diyaloglardan pilotun herhangi bir sorunu olmadığı görüşünün çıktığı söyleniyor.
Terör değil intihar değil
Marsilya Başsavcısı, son gelişmeler ışığında Germanwings uçağının terör saldırısı sonucu düştüğüne dair herhangi bir veri bulamadıklarını belirtti. Savcı, intihar iddialarına karşılık da “İnsanlar yalnızken intihar eder. O yüzden ben buna intihar diyemem” dedi. Bu arada ikinci pilot Lubitz’in pilotun firmaya 2013 yılında katıldığı ve 600 saatten fazla bir uçuş deneyimi olduğu ifade ediliyor.
Tükenmişlik sendromu...
Lubitz’in arkadaşları 2009’da pilotluk eğitimine ara vermesinin nedeninin, ‘Tükenmişlik Sendromu’ ve buna bağlı depresyon olduğunu söylüyor. Yoğun çalışan kişilerde daha sık görülen sendrom bireylerin, duygusal yönden tükenmiş hissetmeleri şeklinde görülen bir rahatsızlık. ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinde ‘Hürrem Sultan’ karakterini canlandıran oyuncu Meryem Uzerli de bu sendroma yakalanmıştı. Birinci pilotun ise 2 çocuk babası Patrick S. olduğu belirtiliyor.
Başörtülü Merkel fotoğrafı paylaşmış
Yardımcı pilot Lubitz’e ait olduğu öne sürülen Facebook hesabından paylaşılan mesajlardan birisinde, geçtiğimiz aylarda ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ (PEGIDA) hareketinin eylemlerinde kullanılan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başörtülü şekilde photoshop’lanmış fotoğrafının bulunduğu bir kimlik kartı görseli de bulunuyor. Görselin üzerinde Bayan Merkel: İslam Almanya’ya aittir, ve bu da güzel bir örneği” ifadesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Son anda çığlıklar...
Başsavcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda birkaç saniye çığlık seslerinin duyulduğunu ifade etti.
İlk kez olmuyor
Uzmanlar, havacılık tarihinde az da olsa pilot intiharları vakalarına rastlandığını söylüyor. Son olarak Kasım 2013’te Mozambik Havayolları’na ait bir yolcu uçağının ikinci pilotu uçağı Namibya’da düşürmüştü. Kara kutu kayıtları, yardımcı pilotun birinci pilot tuvalete gittiği sırada kapıyı kilitlediğini, uçuş rotasını deniz seviyesinin altına düşürdükten sonra sakince koltuğunda oturduğunu ortaya koymuştu. Ancak uzmanlar, intihar vakalarında pilotların genelde uçağın yüksek irtifadayken burnunu yere çevirerek çakılmayı tercih ettiklerini belirtiyor.
‘Kabinde iki kişi olmalı’
Öğretmen kaptan pilot Kazım Dikici, kokpit güvenliğiyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye’deki havayollarını pek çoğunda pilotlardan bir tanesinin kokpiti terk etmesi halinde kabin ekibinden bir kişi içeri girer. Uçuş güvenliğini riske etmemek için de yolcular ile kokpit arasına perde çekilir. Sadece bunu terörist atakları engellemek için değil kalp krizi gibi sağlık nedenleriyle de yapılır. Kaptan şifreyi bilmiş olsa bile içerideki ikinci pilot kaptanın girmesini istemez ise kaptan değil hiç kimse içeri giremez.”
Dışarıdan açılmıyor
Havacılık şirketleri, El Kaide militanlarının 11 Eylül 2001’de yolcu uçaklarını ele geçirerek Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon binalarına çarptırmasından sonra getirilen sıkı kurallar kapsamında kokpit kapılarının güvenliğini artırmıştı. Kurşun geçirmez malzemeden üretilen uçak kapılarının üzerinde standart bir kilit sistemi bulunuyor. Pilotlar uçuş sırasında kapıyı içeriden kilitliyor. İhtiyaç anında dışarı çıkan pilot, kokpite dönmek için şifreyi girmek zorunda. Ancak içerideki pilot gerekli durumlarda güvenlik amacıyla şifreyi bloke edebiliyor. Bu durumda şifrenin yeniden kullanıma girmesi için 5 ila 20 dakikalık bir sürenin geçmesi gerekiyor.
Eve dönmek için sabırsızlanıyordu
Germanwings uçağında hayatını kaybeden Alman öğrencilerin uçağın kalkışından önce arkadaşlarına attıkları mesajlar yayınlandı. Öğrencilerden 16 yaşındaki Elena Bless, arkadaşına yolladığı mesajda gezilerinin çok güzel geçtiğini, ancak eve dönmek için sabırsızlandığını belirtmiş. Alman Josef Konig Lisesi’nden bir grup çocuk, Barcelona yakınlarındaki bir kasabaya değişim öğrencisi olarak gitmiş, bir haftalık ziyaretin ardından düşen uçakla ülkelerine dönmek için yola çıkmıştı.
DNA’lar için çadır kuruldu
Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları olay yerini ziyaret edecek, kazazede yakınlarından da DNA örnekleri alınacak. Kayıp yakınları dün Germanwings firmasına ait iki uçakla Barcelona ve Düsseldorf’tan Marsilya’ya getirildi. Ailelerden DNA örnekleri alınacağı kaydedildi. Açıklamada bu amaçla Seyne-les-Alpes Kilisesi etrafında bir çadır kurulduğu belirtildi.
IŞİD’e göre o kahraman
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) taraftarları, pilotun kimliği açıklanır açıklamaz, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta Andreas Lubitz için hesap açtı ve pilotu terör örgütünün kahramanı ilan etti.

Haberin Devamı