Gazete Vatan Logo

Karneler ne zaman verilecek 2020? 18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başlıyor!

Karneler ne zaman verilecek? ilk ve orta öğretim öğrencileri tarafından merakla sorgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2019- 2020 eğitim öğretim döneminde karnelerin verileceği zamanı açıkladı. Bakan Ziya Selçuk’ta Ankara’daki bir okulda karne dağıtacak. Peki karneler ne zaman verilecek? 2020 Okullar ne zaman kapanacak? İşte tüm soruların cevabı haberimizde...

Karneler ne zaman verilecek 2020? 18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başlıyor!

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1 milyonu aşkın öğretmen yarın yarıyıl tatiline başlayacak. Peki, Karneler ne zaman veriliyor, saat belli mi? İşte detaylar…

KARNELER NE ZAMAN VERİLECEK 2020?

Yarıyıl tatili 20-31 Ocak arasında olacak. İkinci yarıyıl eğitim öğretim dönemi 3 Şubat Pazartesi başlayacak. İkinci dönem ara tatili 6-10 Nisan'da yapılacak. 13 Nisan'da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı ise 19 Haziran Cuma tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara'da bir okulda karne dağıtım törenine katılacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 7 Haziran 2020'de yapılacak.

İkinci yarıyılın sona ermesinin ardından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 20 ve 21 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Sınava başvurular ise 6 Şubat-3 Mart'ta alınacak, sonuçları 23 Temmuz'da açıklanacak.

Karne sonuçlarına gereğinden fazla anlam yüklemeyin!

Milyonlarca öğrenci yarın karnelerini alacak. Bu dönemde çocuklar üzerindeki baskı gittikçe artıyor. Yaklaşan karne günleri için ebeveynlerin tutumuna değinen İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışman Sevgi UMUÇ ‘’ Karne sonuçlarına gereğinden fazla anlam yüklemeniz hem size hem çocuklarınıza zarar verebilir’’ dedi.

Haberin Devamı

İlk, ortaöğretim ve lise öğrencileri bu cuma karne alıp yarıyıl tatiline girecek. Karne günü ebevyenler ve pek çok öğrenci için hayatın en önemli günlerinden birisidir. Kimileri için mutluluk verici anların yaşandığı, kimileri içinse üzüntü ve endişenin hissedildiği bir gündür. ‘’Karne sonuçları beklediğiniz gibi veya beklentinizin çok altında gelmiş olabilir. Burada önemli nokta karne sonuçlarına nasıl bir anlam yüklediğiniz, onu değerlendirme biçiminizdir’’ diyen Umuç ‘’ Umduğunuzu bulamadığınız durumda çocuklarınızla çatışmaya girmek yerine onların bu sonuçları getirme sebeplerini anlamanız ilişkiniz için daha yararlı olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Ailelerin çocuklara karşı yaklaşımlarına dikkat etmelerinin altını çizen Umuç, ‘’Onları incitmeden karnesi hakkında konuşun, kendisini anlatmasına izin verin. Çocuğunuzun anlaşılmaya ihtiyacı olabilir, ona arkasında olduğunuzu hissettirin. Çocuğunuza karşı anlayışlı olun, incitmeden dinleyin. Unutmayın ki önlemler alındığında karne notları düzeltilebilir ancak çocuğun kişiliğine verilecek bir zararın telafisi o kadar kolay olmayabilir’’ dedi.

Haberin Devamı

Uzmanından ebeveynlere karne günü taktikleri;

İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışman Sevgi UMUÇ, ebeveynlere konuyla ilgili bazı tüyolar verdi.

1-Çocuğunuzun karnesiyle ilgili kendi duygu ve düşüncelerinizi yapıcı bir dil ve sakin bir üslupla onlarla paylaşın. Sizlerde oluşturduğu his çocuğunuzun üzerine düşünmesi ve harekete geçmesi için etkin bir faktör olabilir.

2-Sadece başarılarında değil, başarısızlıklarında da onları seveceğinizi ve arkalarında olacağınızı hissettirin. Telafi etmek için birlikte neler yapabileceğinizi düşünün.

3-Sadece kötü notlarını değil, iyi notlarını da mutlaka konuşun. Karnesindeki başarıları için onları tebrik edin, sevindiğinizi hissettirin.

Haberin Devamı

4-Olumsuz söz ve davranışlarda bulunmaktan kaçının, azarlamayın. Suçlayıcı ve yargılayıcı değil, empatik olmaya çalışın.

5-Ebevyenlerin sıklıkla yaptıkları yanlışlardan biri de çocuklarını başkalarının çocuklarıyla kıyaslamaktır. Her çocuğun genetiği, kişilik yapısı ve çevre ortamı gereği tek ve özel olduğunu unutmayın, bu yanlışa düşmeyin.

6-Tatili öğrencilerin yorgunluklarını atıp dinlenmesi, eğlenmesi, yeni döneme daha motive girmesi için bir fırsat olarak görebilirsiniz. Bu dönemi olabildiğince keyifli aktivitelerle geçirmesine, hobilerine zaman ayırmasına destek olabilirsiniz. Eksiklerini gidermesi için onu çok yormayacak bir ders çalışma planı hazırlaması için teşvik edin. Gerekirse okul rehber öğretmeninden destek isteyin.