Gazete Vatan Logo

Karkey’e 800 milyon dolarlık tazminat

KARADENİZ Holding iştiraki olan Karkey Tarafından uluslararası tahkimde Pakistan’a karşı açılan dava, Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde (ICSID), Karkey lehine karara bağlandı.

Karkey’e 800 milyon dolarlık tazminat

KARADENİZ Holding iştiraki olan Karkey Tarafından uluslararası tahkimde Pakistan’a karşı açılan dava, Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde (ICSID), Karkey lehine karara bağlandı. Buna göre, Pakistan Karkey’e 800 milyon dolar ödeme yapacak. Karkey, 2013’te Pakistan İslam Cumhuriyeti aleyhine, enerji gemileri dahil çeşitli hak ve varlıklarının mülkiyet haklarının ihlali konusunu da içeren tahkim yargılamasını başlatmıştı. Türkiye ile Pakistan arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının ihlali sebebi ile başlamış olan tahkim yargılaması, Dünya Bankası çatısı altındaki Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) nezdinde sürdürülmüştü. 22 Ağustos’ta ICSID web sitesinde, söz konusu tahkime ilişkin hakem heyetinin karar verdiği açıklaması yayınlandı. İhtilafı nihai karara bağlayan hakem heyeti, ICSID tarihindeki en yüksek tutarlı tazminatlardan birini tamamen Karkey lehine oy birliği ile hükme bağladı. Hakem heyeti, Karkey’in talepleri ile ilgili yargılama yetkisine sahip olduğunu teyit ederken, Pakistan’ın Karkey’in yatırımlarına ilişkin mülkiyet haklarına el koyduğuna ve serbest tasarruf hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Buna karşın, Pakistan’ın tüm karşı taleplerini reddetti.

Haberin Devamı

‘Haklılığımız teyit edildi’

Karkey tarafından yapılan açıklamada, “2012’den beri karşılaştığımız haksız ve uluslararası hukuka aykırı iddiaların karşısındaki mücadelemizin, ICSID hakem heyeti tarafından lehimize karara bağlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Doğrudan zararlarımızın çok büyük bir kısmının lehimize tazmin edilmesine karar vermiş olmasının yanı sıra haklılığımızın bu şekilde teyit edilmesi bizi onurlandırmıştır” denildi.