Gazete Vatan Logo

Kardan Türkiye!

Akdeniz sahili hariç dün yurdun büyük kesimi bembeyaz bir örtüyle kaplandı. Yoğun kar yağışı nedeniyle birçok ilde okullar tatil edildi. Kar İstanbul’a ise beklenenden geç geldi

Kardan Türkiye!

Türkiye, Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelen dondurucu havanın etkisine girdi. Günlerdir uyarısı yapılan soğuk havanın sınırlarımızdan girmesiyle birçok bölgede ve kentte hava sıcaklıkları sıfırın altına düştü, yoğun kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Marmara ve Ege’de gece sıcaklıkları sıfırın altında 10 dereceye kadar düştü. Birçok kentte ana, ilk ve orta okullar ile bazı üniversiteler tatil edildi.

Seferler iptal

Türk Hava Yolları (THY), İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) dün yapılması planlanan bazı seferlerin iptal edildiğini açıkladı. THY resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, iç hatta Atatürk ile Sabiha Gökçen havalimanları ile Antalya, İzmir, Ankara, Gaziantep, Adıyaman, Amasya-Merzifon, Denizli, Batman, Alanya, Diyarbakır, Sivas, Konya ve Kayseri çıkışlı 39 seferin iptal edildiği belirtildi.

Yollar kapandı

Karayolları Genel Müdürlüğü, kar ve tipi nedeniyle ülke genelinde bazı yolların ulaşıma kapandığını bildirdi.Kurumdan yapılan açıklamada, Afyonkarahisar-Dinar, Bingöl-Diyarbakır, Çaldıran-Doğubayazıt, Erzurum-Karlıova, Eruh-Şırnak, Horasan-Eleşkirt ve Erzurum-Çat-Karlıova-Bingöl yollarının kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı olduğu belirtildi. Öte yandan, Ayancık-Sinop karayolunun 5. kilometresinde meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşımın, bölünmüş yolun bir bölümünden iki yönlü sağlandığı da kaydedildi.

Haberin Devamı

Hava tahminleri neden tutmadı?

İlk tahmine göre kar İstanbul’a Pazartesi 16.00-17.00 saatleri arasında yağacaktı. Ancak olmadı. Kar epey bir gecikmeli olarak dün akşam saatlerinde yoğunlaştı. Peki teknolojik gelişmelere rağmen uzmanlar neden yanıldı? Bunu yine uzmanlar yanıtladı:

‘Herkesin İstanbul’u farklı’

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: “İstanbul bir uçtan diğerine çok uzun ve büyük bir şehir. Anadolu Yakası’ndaki yağış Avrupa Yakası’nda görülmüyor. Herkes İstanbul’u bulunduğu yere göre tarif ettiği için farklılık oluyor. Saat saat kar tahmini verenler neye bakarak saat veriyor bilmiyorum. Tahminler her gün değişebiliyor. Hava havai bir şeydir.”

Haberin Devamı

‘Medyatikliğin kurbanı’

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan: “Meteoroloji tahmin işidir. Yanlış olan saat vererek iddialı tahminler yapılması. Uyarı genel yapılmalı. İnsanoğlu olarak atmosferik fenomeni tam çözmüş değiliz. Atmosferde kesinlik yok. Çünkü işin içinde çoklu etkileşimli meteorolojik olaylar var.” (İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ)

Ankara bebeleri okul servisi itti!

İstanbul Valiliği, yoğun kar yağışına önlem olarak önceki akşam saatlerinde il genelinde eğitime ara verileceğini . Ancak İstanbul’a beklenen yoğunlukta kar akşam saatlerine kadar düşmedi. Ankara’da ise önceki günden beri etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 6 ilçede eğitime ara verildi. İstanbul’da daha kar tanesi düşmeden okulların tatil edilmesine rağmen, Ankara genelinde tatil olmamasına da sosyal medyada tepki yağdı. En çok isyan da Ankara’da ara sokakta kalan okul servisini iten öğrencilerin fotoğrafının altına yazıldı:

- İstanbul’da çocuklar pencereden kar yağacak mı diye bakarken, Ankaralı bebeler servis araçlarını itiyor.

Haberin Devamı

- Kar yağmadan kar tatili sadece bizim memlekette olabilirdi. Meteoroloji koca valiyi bildiğin trolledi.

- İstanbul’da kardan adam yapacak kadar kar bulamayan öğrenciler tatili protesto ettiler.

- Meteorolojide gergin bekleyiş: O kar bu İstanbul’a yağacak!

- Kar yağacak diye İstanbul korkudan eve kapandı ama yağmıyor. “Hava Muhalefeti” dedikleri bu galiba!

Son 50 yılın en soğuk kışı

Limonata gibi havasıyla meşhur İzmir, bu yıl yarım asrın en soğuk kışını yaşıyor. İzmir’de bir süredir geceleri sıfırın altına inen, rüzgarla birlikte daha fazla hissedilen soğuk, dün yerini kara bıraktı. Muğla’nın Bodrum ilçesinde 538 m rakımlı Etrim Kalesi Dağı’na da 12 yıl sonra kar yağdı.

KAR KARABÜK’TE CAN ALDI

Kar ve buzlanma nedeniyle Karabük’te kontrolden çıkarak tünel girişine çarpıp devrilen öğrenci servisinde 1 öğrenci öldü, 18 öğrenci ile sürücü yaralandı. Sürücü ve 3 öğrencinin daha durumlarının ağır olduğu, diğerlerinin hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı