Gazete Vatan Logo

Karakış Avrupa’da hayatı felç etti

Avrupa’da yaşanan son 30 yılın en sert kışı hayatı felç noktasına getirdi. Avrupa çapında bir günde iptal edilen uçuş sayısı 22 bini geçerken, hızlı trenlere de 200 km hızın üzerine çıkmama talimatı verildi. İrlanda’daki Dublin Havalimanı dün yerel saatle 17’ye (TSİ 19:00) kadar karşılıklı olarak trafiğe kapatıldı. Karın kalınlığı 12 cm’ye ulaşırken, sıcaklık -17’e düştü. İngiltere’de Heathrow Havalimanı’nda dün 752 uçuş iptal edilirken, gecikmeli gerçekleşen uçuşların sayısı da 614’ü buldu.

Almanya’da ise dün gece yağan kar nedeniyle 300 uçuş iptal edildi. Havalimanı’nda konaklamak zorunda kalan yolculara portatif kamp yatağı verilirken, çocuklar için de palyaçolar tutuldu. Almanya’da ağırlığı 7,5 tondan fazla olan kamyonların trafiğe çıkması ise ikinci bir karara kadar yasaklandı. Hollanda’da 3 bin kişi geceyi Schipol havalimanında geçirmek zorunda kaldı. İngiltere’de 15 bin kadar okul tatil edilirken, Avrupa’da 1 milyon civarında insanın zorlu hava koşullarından olumsuz yönde etkilendiği hesaplanıyor.

Sert kış koşullarının İngiliz havayolu şirketi British Airways’i uğrattığı zararın 100 milyon doları geçtiği düşünülüyor. Air France ve Hollandalı KLM havayollarınınsa sadece haftasonu uğradıkları zararın 15 ile 20 milyon euro arasında olduğu hesaplanıyor. Başta British Airways olmak üzere birçok Avrupalı havayolu şirketinin hisseleri borsada değer kaybetmeye başladı. Alman tuz şirketi K+S’nin hisseleri ise yolları tuzla açmak isteyen belediyelerin yoğun talepleri nedeniyle borsada geçtiğimiz günü yüzde 5,26’lık bir artışla kapattı. Şirket Aralık ayında yaptıkları tuz satışının tüm yıl yaptıkları satışın yüzde 15’ine denk geldiğini söyledi.

Haberin Devamı