Gazete Vatan Logo

Karadeniz’in yeni ili ‘Orgi’ mi olacak?

Ordu ile Giresun’un birleşerek büyükşehir yapılması fikir tartışılıyor

CHP Giresun Milletvekili Karaahmetoğlu “CHP’li iki belediyeyi almak istiyorlar”, Ordu Belediye Başkanı Torun ise “Ünyeliler bile Orduluyum demiyorsa, iki farklı il kendini nasıl tanımlayacak” diyor

TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen ‘Büyükşehir Yasa Tasarısı’yla ilgili tartışmalar sürüyor. Konuyla ilgili yeni ve ilginç fikirler de gündeme getiriliyor. Bu ilginç fikirlerden biri de Ordu ve Giresun’un birleşerek büyükşehir yapılması. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli tarafından dillendirilen ‘Ordu-Giresun bütünşehir’ fikrine muhalafet tepki gösterdi. Fikrin gerçekleşmesi halinde ismin ne olacağı merak konusu. Daha önce iki kente hizmet verecek olan havalimanına, isimlerinin ilk harflerinden oluşan ‘OR-Gİ’ adı verilmesi tepki çekmişti. AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal “Farklı isimler gündeme gelecektir” diyor. Tepkiler şöyle:

Memleket nere?

- Seyit Torun (Ordu Belediye Başkanı): “Birleşme halkın iradesine bağlı. Ancak teknik olarak mümkün gözükmüyor. İki il de kırsalına hizmet götürmekte güçlük çekiyor. Tek bir il olarak sorun çözmek daha da imkansızlaşır. Sonuçta kararı vatandaş verir. Giresun’la geçmişten gelen bir rekabet söz konusu. Ordu hizmet ve turizm anlamında öne çıktı. Bu birleşme olursa ‘nerelisin’ diye soranlara ‘Ordu-Giresun’lu mu diyeceğim. Ünyeliler bile Ordulu’yum demiyorsa, iki farlı il kendini nasıl tanımlayacak. Genel nüfusumuz 725 bine ulaştı. 25 binlik bir rakamla büyükşehir olmayı kaçırdık. Büyükşehir olmayı herkes ister. Ancak Büyükşehir belediyeciliği, İstanbul veya Kocaeli’nde başarılı oldu diye, her yerde aynı randımanı beklemek doğru olmaz. Ordu’da bazı ilçelere 3 saatte ulaşılıyor. Vatandaşımız büyükşehir olunca maddi kaynakların akacağını sanıyor. Oysa vatandaşımızın cebinden daha çok para çıkacak.”

‘Havalimanı ilk adımdı’

- Fatih Han Ünal (Ak Parti Ordu Milletvekili): “Bu görüşü geçen yıl kendi aramızda espri maiyetinde ortaya atmıştık. İki il arasındaki mesafe sadece 40 kilometre. Duble yolda 25 dakikada ulaşım sağlanıyor. Ortak yanlarımız çok fazla. İki il arasındaki rekabetin izleri silindi. Birlikteliğin ilk adımı ortak havalimanı projesiyle hayata geçirildi. İlleri ayırıp küçültmek yerine, birleştirip büyütmek doğru bir düşünce. Birbiriyle iç içe geçmiş ve her bakımdan aynı olan iki ilin birleşmesini destekliyorum. Türkiye’de bir ilk olur. Birleşik ilin adı Ordu veya Giresun olmaz. Farklı isimler gündeme gelecektir.”

‘Halk karar versin’

- İdris Yıldız (CHP Ordu Milletvekili): “Büyükşehir yasa tasarısını benimsemiyorum. İktidar partisi tarafından ‘Ordu büyükşehir olursa büyük kaynak aktarılacak’ gibi söylentiler çıkarıldı. Halbuki Ordu’nun büyükşehir olması durumunda devletten gelecek kaynak sadece yüzde 50 civarında olur. Kalan yüzde 50’lik pay halkın cebinden çıkar. “Bütünşehir” düşüncesi Ordu’nun coğrafi yapısına uygun değil. Geçmiş yıllarda Ünye ile Fatsa’nın birleşip Canikli adıyla il olması gündeme gelmişti. Giresun’la yıllarca rekabet yaşandık. Birleşme kararını halk vermeli. Zoraki olmaz.”

‘Hayal tacirliği’

- Selahattin Karaahmetoğlu (CHP Giresun Milletvekili): “Ordu-Giresun bütünşehir planını AKP’liler ortaya attı. Bunun adı hayal tacirliği. Kamu kaynaklarından aldığımız pay Rize’nin yarısı kadar. Birleşmeyi Giresun’lular kabul etmez. Sürekli göç veriyoruz. Milletvekili sayımız azaldı. İşsiz sayısı 15 binin üzerinde. Giresun ve Ordu belediyeleri CHP’de. İki başkan da başarılı işlere imza attı. Yerel seçimde yine kazanırlar. İktidar, Ordu ve Giresun’u CHP’den almak için birleşme projesini gündeme getiriyor.”

Haberin Devamı