Gazete Vatan Logo

Karadeniz’de AK Parti muhalefete 5 il bıraktı

AK Parti, 18 il bulunan Karadeniz’de muhalefetin elindeki 9 şehirden 4’ünde belediye başkanlığı koltuğunu aldı. Ordu, Kastamonu, Giresun ve Artvin de AK Parti’li oldu.

Büyükşehirler iktidarı destekledi

2009 yerel seçimlerinde 18 ilden 9’unu alan AK Parti, 30 Mart seçimlerinde Karadeniz’de hem belediye sayısını hem de oyunu yükseltti. 2011 milletvekili genel seçimlerinde Karadeniz’den büyük destek gören AK Parti, seçim öncesinde Trabzon, Samsun ve Ordu’yu “Büyükşehir” kapsamına aldı. Bölgede en çok merak edilen sonuç Ordu’da hangi partinin kazanacağıydı. 2009’da yapılan yerel seçimlerinde yüzde 52.7 ile başkanlık koltuğunu oturan DSP’li Seyit Torun bu defa büyükşehir belediye başkanlığı için CHP’den aday oldu. Geçen seçimlerde AK Parti 39.4’te kalmıştı. Yani Ordu ilinde tabanı olmayan DSP İktidardaki Ak Partiye yüzde 13.3 oy farkı atmayı başarmıştı. Seyit Torun elinde bulundurduğu bu belediyeyi tekrar korumak için çalışmalarını hızlandırıp vatandaşı memnun etmeye çalışırken, AK Parti de 2 dönemdir yaptığı stratejik hataları tekrarlamadı. Ve Ordu’yu “büyükşehir” yapmasının karşılığını aldı. Geçen seçimlerde DSP’nin aldığı yüzde 52’lik destek bu kez AK Parti’ye gitti. CHP’li Torun’un oy oranı ise yüzde 36’larda kaldı.

Samsun büyükşehir oldu

2009 yerel seçimlerinde CHP yerine AK Partiye’yi tercih eden Trabzonlular, büyükşehir olmalarıyla birlikte bu seçimlerde AKP’ye olan desteğini daha da artırdı. Oy oranını yüzde 45.4’ten yüzde 56’ya çıkardı. CHP’nin de oy oranı kazanmaya yetmese de 8 puan yükselerek yüzde 26 oldu. Seçimlere ilk kez “büyükşehir” olarak giren Samsun’da AK Parti’ye destek sürdü. Geçen seçimlerde yüzde 46 oy alan Yusuf Ziya Yılmaz oyları bu sandıkta yüzde 52’ye yükselterek sandalyesini korudu. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 1999’da ANAP’tan belediye başkanı seçilirken, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde de AK Parti’den girdiği seçimleri kazandı. CHP ve MHP Samsun’da oylarını yükseltse de AK Parti’nin çok gerisinde kaldı.

Kastamonu ve Giresun’da MHP hüsranı

2009 seçimlerirden Kastamonu, Bartın ve Karabük ve Gümüşhane’de ipi göğüsleyen MHP bu kez iki şehirde yenik düştü. MHP, Bartın ve Karabük’te açık ara sandıktan birinci parti çıktı. Kastamonu ise kıyasıya geçen yarışı MHP sadece 98 oy ile kaybetti. Gümüşhane de ise MHP bu kez umduğunu bulamadı ve 20 puan farkla başkanlık koltuğunu AK Parti’ye bıraktı.

CHP Artvin’i kaybetti, diğer illerini korudu

CHP Karadeniz’de 2009 yerel seçimlerinde kazandığı şehirlerden Artvin’de hezimete uğradı. 10 puanlık bir farkla AK Partili Mehmet Kocatepe başkan seçildi. Geçen seçimlerde de olduğu gibi CHP Sinop, Zonguldak ve Giresun’da başkanlık koltuğunu korudu.

Haberin Devamı