Gazete Vatan Logo

Kara Şahin’e Türk imzası

Sikorsky helikopterleri için parça üretecek 90 milyon dolarlık Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi faaliyete geçti. Eskişehir’deki üs, Kara Şahin’e 500 milyon dolarlık ürün tedarik edecek.

Kara Şahin’e Türk imzası

Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında Sikorsky helikopterleri için gerekli parçaların üretiminin yapılacağı Eskişehir’deki Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi, dün Başbakan Binali Yıldırım katılımı ile açıldı. 90 milyon dolar yatırımla faaliyete geçen merkezde Sikorsky helikopterlerinin dişli ve dişli kutuları, rotor asamblesi, döner komponentkeri, iniş takımları ve uçuş kumanda sistemi gibi önemli parçaları üretilecek. Alp Havacılık, sahip olduğu bu özelliklere Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ana yükleniciliğinde Sikorsky ile yürütülen Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi’nde de önemli rol alıyor.

500 milyon dolarlık hacim

3.5 milyar dolarlık dev projeyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü için 109 adet T70 Kara Şahin Helikopteri temin edilmesi planlanıyor. Merkezin bu projede aldığı rol ile 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor.

Haberin Devamı

Açılışta konuşan Başbakan Binalı Yıldırım, havacılık alanında Eskişehir’in çok önemli bir merkez olacağını söyledi. Savunma sanayisinde Ar-Ge yatırımlarının 2016’da 1 milyar doları aştığını söyleyen Yıldırım, havacılık alanında ihracatın 250 milyon dolardan 15 yılda 2 milyar dolara cironun ise 1 milyar dolardan 6 milyar dolara çıktığını dile getirdi. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “2002’de sadece savunma sanayi ile alakalı 66 proje üzerinde çalışırken bugün 543 proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projelerin toplam bütçe büyüklüğü 60 milyar dolardır. Eskişehir ilk otomobili yaptığımız yer. Eskişehir sessiz sedasız, havacılığın, lokomotif motoru teknolojilerinin merkezi oldu. Eskişehir, ihracatta ülkemizin lokomotifi olacak.”

ATAK’a “ağır abİ” gelİyor

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ATAK helikopterinin de abisi olacak, daha ağır, daha atak bir helikopterin tasarım işlemlerinin başladığını bildirdi. Demir, Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Alp Havacılık’ın da görev alacağı Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında, 6 ayrı kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda, 2 farklı konfigürasyonda, 109 adet helikopterin tedarik edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Helikopterlerin hizmete girme tarihinin 2021 olduğunu belirten Demir, “Her ne kadar sözleşme takvimleri böyle olsa da teslimatların öne çekilmesi için tüm taraflar özverili şekilde ellerinden gelen gayreti gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı