Gazete Vatan Logo

Kar yoksa zam var!

Kar yoksa zam var!

Kuraklık yüzünden HES’lerde doluluk oranı % 44’e indi. Pahalı doğalgazla elektrik üretileceği için zam kaçınılmaz.

Kış aylarının kurak geçmesi ve hiç kar yağmaması yüzünden ucuz elektrik üreten HES’lerin enerji sistemine katkısı tehlikeye girdi. Son raporlara göre elektrik üreten hidroelektrik santralleri’nde doluluk oranı yüzde 60’lar seviyesinden yüzde 44.5‘e kadar çekildi. Bu şartlarda HES’lerin elektrik üretimindeki payı düşecek. Daha maliyetli olan doğalgazdan elektrik üretileceği için de paçal olarak maliyet yükselecek ve zam kaçınılmaz olacak. Geçen yıl Türkiye’de 239 milyar kilowatsaat elektrik üretilirken bunun yüzde 25’ine denk gelen 60 milyar kilowatsaati HES’lerden sağlanmıştı.


Orman Su İşleri Bakanlığı’nın son verilerine göre elektrik üreten 89 barajda dün itibarıyla 28 milyar metreküp su bulunuyor. Barajlardaki su seviyesi Ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 52, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 45 düşmüş durumda. Kritik öneme sahip Atatürk, Keban, Karakaya ve Birecik Barajları’ndaki doluluk oranı yakından takip ediliyor. Su seviyelerinde Mart ayında bir artış olmaması halinde Türkiye’nin doğalgaz aldığı ülkelerden ekstra talepte bulunabileceği de vurgulanıyor.


Meteoroloji bilgilerine göre Ekim-Ocak döneminde Türkiye’de yağış ortalaması 222 milimetre’de kaldı ve normalin yüzde 27.4 altında gerçekleşti.


Söz konusu dönemde yağışlarda en fazla azalma yüzde 38 ile Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yaşandı. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yağışlardaki azalma ise yüzde 36 düzeyinde gerçekleşti.

Mart ayı kritik

Doğalgazdan elektrik üretiminin payının artıp artmayacağının anlaşılması için Mart ayı yağışları kritik öneme sahip. Riskin ortadan kalkması için bol miktarda kar yağması ve bunun düzenli olarak erimesi gerekiyor. Aksi takdirde barajlardaki doluluk oranı yüzde 40’ların da altına inecek ve pek çok HES’de üretim duracak. Doğalgazdan elektrik üretimine ağırlık verilecek. Doğalgaz çevrim santralleri ile elektrik üretmek HES’e göre yüzde 30-50 daha pahalı oluyor.






Haberin Devamı