Gazete Vatan Logo

Kâr buharlaşmıyor

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılıkta yüzde 15’lik özkaynak kârlılığının çok makul olduğunu belirterek, “Kârı buharlaştırmıyoruz, ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi

Kâr buharlaşmıyor

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kamuoyunda bankaların fazla kâr ettiğine yönelik eleştirilere “İş Bankası için çok güvenle söyleyebilirim ki bizim kârımız Türkiye’nin kârıdır, bizim kârımız Türkiye’nin kârınadır. Kârları buharlaştırmıyoruz ekonomiye enjekte ediyoruz” şeklinde yanıt verdi. Bali, İş Bankası’nın 93. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türkiye ekonomisi ile bankanın performansını değerlendirdi.

Ekonominin sıfır toplamlı bir oyun olmadığını söyleyen Bali, “Biz kâr ederken, birini zarar ettiriyor değiliz. Bir tarafın kârı diğer tarafın zararı değil. Ekonomik büyümenin olduğu yerde tarafların hepsi kazanabilir. Katma değerin olduğu yerde herkes kazanır” diye konuştu.

Biri diğerini kıskanmasın

Adnan Bali, “Siz tasarruf sahibinin fon fazlalarını alır değerlendirirsiniz, ona değer yaratırsınız. Siz bunu operasyonel maliyetlerinizi ve kabul edilebilir bir kârlılığı gözettikten sonra kredi olarak ekonomiye enjekte edersiniz. Bunu kullanan müteşebbis, işi gücü olan, yatırım yapan insanlar istihdam da sağlar ve bu suretle katma değer yaratırlar. Yarattıkları katma değer, bankacılıktan kullandığı kredi maliyetlerinin üzerinde olduğu sürece kendi kazancını elde eder. Bankacılık da kendi kazancını sağlar. Mevduat sahibi veya fon fazlası olan da kendi kazanç sağlar. Bunların hiçbirinin diğerini kıskanması gerekmez.” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Yüzde 15 normal

İş Bankası Genel Müdürü, şöyle devam etti:

“İş Bankası’nın bugün 40 milyar TL özkaynağı var, bunu devlet tahvilinin sunduğu getiri ile değerlendirirseniz zaten 4 milyar TL’sinin üzerinde bir gelir elde edersiniz. 1.371 şube, bu kadar teknoloji yatırımı, 25 bin kişilik istihdam ile riskler barındıran bir işi doğru risk yönetim teknikleri ile yapıyorsunuz. Onun için sektörde yüzde 14-15 civarında bir özkaynak kârlılığı çok makul. Çünkü biz yüzde 15’lik sermaye yeterlilik rasyosunu koruyacaksak, bunu korumamız bize yeni kredi verme imkânları sağlayacaksa yüzde 15 civarında bir özkaynak kârlılığını da korumamız gerekiyor. Ekonomik büyüme için kredi lazım, kredi için özkaynak lazım, özkaynaklar için de bankaların kâr etmesi lazım. Kârları bu harlaştırıyorsanız, oraya buraya transfer ediyorsanız, eleştirileri anlarım o zaman... Hâlbuki biz kârları buharlaştırmıyoruz. Örneğin İş Bankası olarak alıyoruz, özkaynağımızın üzerine ilave ediyoruz. Türkiye’ye yeni kredi imkânı olarak kullandırmak üzere özkaynağımızı güçlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Mevduat yarışı içinde değiliz

Adnan Bali, mevduat faizlerindeki yükselişin KGF kefaletli kredilerin kısa süre içinde ve hızlı artışıyla doğrudan ilişkisi bulunduğunu belirtti. Bali, “Bankacılığın faiz üzerinden pazar payı kapma amaçlı bir mevduat yarışı içerisinde olduğu kanaatinde değilim” dedi. Adnan Bali, şöyle devam etti: “Bu kredilerin hızlı artışına paralel bir TL mevduat artışı gerçekleşmedi. Çünkü bunlar ayrı ayrı dinamikleri olan şeyler. Tabii bu dönemde döviz tevdiat hesaplarına da bir miktar geçiş oldu. Bunlar, bankaların hem likidite yapılarında farklılaşmaya yol açtı hem de aynı zamanda sektörde TL kredi/TL mevduat oranlarını yüzde 140’lar seviyesine getirdi. Bu TL’yi bir yerden fonlayacaksınız. Bu mevduata yönelmekle olur, para piyasaları ve Merkez Bankası kanalıyla olur ya da yurt dışından elde etmiş olduğunuz veya yurt içindeki yabancı para kaynaklarınızı swap işlemleriyle TL’ye dönüştürmek suretiyle olur. Mevduat faizlerindeki hadise, bunun bir sonucuydu.”

Haberin Devamı

Hedeflere ulaştık

Adnan Bali, Cumhuriyet’ten 1 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan İş Bankası’nın bir asra yaklaşan tarihinin “müthiş bir başarı hikâyesi” olduğunu belirtti. Yakın dönemde ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladıklarını hatırlatan Bali, şöyle devam etti: “2017 yılı için belirlediğimiz hedefleri ilk yarıda büyük ölçüde aştık ya da gerçekleştirdik. Yüzde 14’ün üzerinde bir sermaye yeterlilik rasyosu hedefliyorduk. Şimdi yüzde 16.5 gibi gayet iyi bir noktada ilk yarıyı kapattık. Yine 2017 yılı için yüzde 12-13 bandında bir kredi büyümesi, yüzde 14-15 bandında da bir mevduat büyümesi öngörmüştük. Haziran sonu itibarıyla kredilerde yaklaşık yüzde 10, mevduatta da yüzde 8 düzeyinde bir büyüme kaydettik. Dolayısıyla öngördüğümüz büyümenin büyük bölümünü ilk yarıda gerçekleştirmiş durumdayız.”

Haberin Devamı

KGF kredisini en çok kullandıran bankayız
Adnan Bali, bankanın Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli krediler konusunda da önemli bir performans gösterdiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Biz KGF kefaletli olarak 18.5 milyar lira kredi kullandırdık. Bu desteğimiz tüm KOBİ’lere ve KOBİ ölçeği dışında kalan firmalara il/ilçe bazında nakış gibi işlenerek, 2 ay gibi kısa bir sürede sağlandı. Ayrıca en fazla KGF kredisi veren banka olarak, bu kredilerin çok büyük bölümünü yeniden yapılandırma maksatlı değil, yeni kullandırım şeklinde amacına uygun olarak müşterilerimize sunduk.” .