Gazete Vatan Logo

Kapının arkası cehennem gibi

IŞİD'in önceki gün sınıra 1 kilometre mesafede patlattığı bomba yüklü araçlar Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın hemen ardını yerle bir etti. VATAN, sınırın öte yanını gösteren fotoğraflara ulaştı

Kapının arkası cehennem gibi

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin karşısında bulunan Kobani'yi ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları, önceki gün Mürşitpınar Sınır Kapısı'na bomba yüklü iki araçla saldırdı. Sınır kapısına 1 kilometre kala patlayan araçların ardından bölge cehenneme döndü. VATAN, saldırıdan sonra çekilen fotoğraflara ve saldırı ile ilgili detaylara ulaştı. Emniyetin verdiği bilgilere göre, saldırıda yaralı YPG'lilerin Türkiye tarafına alındığı, özel harekat polisleri ve jandarma özel harekat ekiplerinin konuşlandığı Bakanlar Kurulu kararıyla geçici olarak kurulan çelik konstrüksiyonlu kapı yerle bir oldu. Saldırı anında ise kapının 200 metre gerisinde jandarma özel harekat ekiplerinin zırhlı araç içinde oldukları için kurtuldukları ortaya çıktı.

50 ölü iddiası

Saldırının ardından da geçişler için bir kilometre uzaklıkta bulunan Yumurtalık bölgesindeki açık arazi kullanılmaya başlandı. Yine özel hakekat polislerinin konuşlandığı arazideki noktada, yaralı olarak getirilen YPG'liler parmak izi ve yüz tanıma sistemi için fotoğrafları çekilip alınmaya başlandı. Ayrıca IŞİD'in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda hayatını kaydebenlerin ve yaralananların sayıları da netleşmeye başladı. Saldırıdan hemen sonra 26 YPG'linin Türkiye'ye alınıp hastanelere gönderildiği ve 12'sinin de ağır yaralı olduğu belirtildi. Sınır kapısına yakın olan PYD'nin karargahı ve patlamanın olduğu alanda da yaklaşık 50 YPG'linin öldüğü öne sürüldü.

Haberin Devamı

Yardım amaçlı kapı

VATAN'ın 14 Ekim'de yayınladığı fotoğraflarla, özel olarak açılan sınır kapısını görüntülemişti. Suriye'de yaralananlar, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda açılan bu kapıya getirildikten sonra, silahlı ve çelik yelekli asker ve özel harekat polisleri, demir kapıyı açıp sedyedeki yaralıyı içeri alıyordu. Yaralının önce parmak izi alınıp, sonra da yüz tanıma sistemi için fotoğrafı çekildikten sonra hazır bekleyen ambulansla hastaneye götürülüyordu.

‘Saldırdı fakat ele geçiremedi’

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD militanlarının Suriye’nin önceki günkü saldısının 4-5 saat sürdüğünü ancak yoğun saldırılara rağmen kapının el değiştirmediğini söyledi. Küçük şunları anlattı:

Haberin Devamı

"IŞİD militanları tutunamadan geri çekildi. Kapı PYD güçlerinin elindedir. Durum stabildir. Yaralıları Yumurtalık sınır kapısından ambulanslarla aldık. Suruç ve Şanlıurfa Devlet Hastanelerine sevk ettik.” Kobani Kızılay Başkanı Mahmut Ramazan’la görüştüğünü anlatan Vali Küçük, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın yoğun tahribat gördüğünü belirtip şunları söyledi:

Yeni düzenleme

"Türkiye’ye tedavi, bakım için geliş- gidişleriyle ilgili bir düzenleme yaptık. Şu anda kapıda tahribatlar olduğundan, kapıdan yaralı alamıyoruz. Yaralıların geçişlerini düzenlemek amacıyla Mahmut Ramazan Başkanlığındaki 5 kişilik Kobani ekibinin Türkiye’ye girmesine müsaade ettik."