Gazete Vatan Logo

Kanserde yayılmayı durduran tedavi

Henüz test aşamasında bulunan Pembrolizumab ve Nivolumab adlı her iki ilaç da, kanserli hücrelerin bağışıklık sisteminden saklanmasını önleyebiliyor. Sadece birkaç yıl öncesine kadar cilt kanserine yakalananların ortalama ömrü 6 aydı. 411 kanserli hasta üzerinde denenen yeni ilaç pembrolizumab, hastaların yüzde 69’unun en az bir yıl hayatta kalmasını sağladı. Şimdi ilaç benzer şekilde kendisini bağışıklık sisteminden saklayabilen tümörler üzerinde de denenecek. Londra Merkezli Ulusal Sağlık Sistemi Vakfı Doktoru David Chao, “Yeni ilaç kanser tedavisinde yeni bir çığır açabilecek potansiyele sahip” dedi. 64 yaşındaki kanserli bir hastasının Ekim ayından bu yana her üç haftada bir yeni ilaçtan aldığını söyleyen Doktor Chao, “Yeni tedaviye başlamadan önce zor yürüyordu. Kanser akciğerlerine yayılmıştı. Sadece üç dozdan sonra akciğerlerdeki tümörün temizlendiğini gördük” dedi. Doktor Chao’nun hastası Warwick Steele, “Ayağa kalkmaya çalışırken bile çok yoruluyordum. Şimdi normale döndüm. Bahçe düzenlemesi, yapıyorum alışverişe gidiyorum” diyor.

Hayatta kalma oranı % 85

Diğer bir deneysel ilaç Nivolumab ise, hâlâ kanser tedavilerinde kullanımda olan bir diğer ilaçla birlikte denendi. İlacın test edildiği 53 kanser hastası arasında ilk bir yılın sonunda hayatta kalma oranı yüzde 85 oldu. İki yıl sonundaki oran ise yüzde 79. Swansea Tıp Okulu Profesörü John Wagstaff, “Artık bu yeni tedavi yöntemiyle tümör tedavisinde yeni bir aşamaya geçtiğimiz konusunda ikna oldum” dedi.

İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi’nden Profesör Peter Johnson ise, “Kanser hastalığı ilerlemiş insanlar için yeni tedavi türlerinin ortaya çıktığını görmek çok heyecan verici” diyor. Bir yıl sonra alınacak ilk sonuçlar yeni ilaçların gerçekten kansere çare olup olmadığını gösterecek.

Haberin Devamı