Gazete Vatan Logo

Kanser ilaçlarının hammaddesi Türkiye’de üretilecek!

Kanser ilaçlarının hammaddesi Türkiye’de üretilecek!

Almanya’da bio-medikal pazarında yatırımlar yapan Phibio Gmbh şirketi kurucuları Alican Dikmen ve Burak Konukoğlu, kanser ilacı etken hammaddelerinin ülkemizde üretilmesi için yatırım yapacak.

Uzun süre yapılan Ar -Ge sürecinden sonra Almanya’nın Frankfurt şehrinde kurdukları Phibio Gmbh şirketi ile biomedikal sektöründe ses getiren Türk girişimciler Alican Dikmen ve Burak Konukoğlu, 2015 yılı içinde Türkiye’de bio materyal ve stratejik önemi olan jenerik kanser ilaçlarının etken hammaddesi üzerine yatırımlarına başlayıp ülkemizde bu ürünlerin üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Phibio Gmbh firmasının geliştirmiş olduğu 3. jenerasyon Genvisc ve CoreGen adlı doku rekonstrüksiyon materyallerinin de bulunduğu dünya pazarında yıllık pazar hacmi 1.8milyar Euro iken Türkiye’deki yıllık pazar hacmi 90 milyon TL civarında seyrediyor. Genviscgplus ve CoreGen, diz kireçlenmelerinin ve kıkırdak yıkımının başlangıcında, erken teşhis ve uygulama ile diz protezi ameliyatlarına gerek kalmadan tedaviyi desteklediği ve aynı zamanda kıkırdak harabiyetinin ileri seviyelerinde ise diz protezi ameliyatlarını belli dönemlerde ötelediği uzman farmakolog ve doktorlar tarafından yapılan klinik araştırmalarda onaylanmış. Protezlere gerek kalmadan kıkırdak harabiyetini durdurma ve hastalığın başlangıcında doku rekonstrüksiyonunu sağlamakta. Genvisc ve Coregen doku rekonstrüksiyon materyalleri ile hastaların, protez ameliyatına gerek kalmadan diz kireçlenmesine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılıklarından kurtulmaları hedeflenmiş.

Haberin Devamı

Kanser ilacı etken maddesinde dışa bağımlılığa son verilecek!

Alican Dikmen ayrıca Türkiye’de son 10 yılda ilaç için ithalata 60 milyar dolar harcandığını belirtiyor. Bu oranın yerli üretim ile azaltılabileceğini belirterek katma değeri yüksek olan jenerik (eşdeğer) kanser ilacı etken hammaddelerinin ülkemizde üretilmesi için 2015 yılında yatırımlarını ülkemizde yapılacağını söylüyor.