Gazete Vatan Logo

Kamp Armen müjdesi!

Kamp Armen müjdesi!

Yıkım kararı protestolara neden olan Ermeni yetimhanesi Kamp Armen kurtuldu. Arazi sahibi, “Başbakanımızın rica ve talimatı bana iletildi” diyerek tapuyu vakfa iade edeceğini açıkladı.

Aralarında, suikasta kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, eşi Rakel Dink’in bulunduğu yaklaşık 1.500 çocuğun yetiştiği Tuzla Çocuk Kampı’na (Kamp Armen) 17 gün önce yıkım için iş makineleri girmişti. Yıkım kamuoyunda çok tepki çekerken vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri kampa giderek yıkım nöbetine başlamıştı. Kampın yıkılmaması için Başbakan Ahmet Davutoğlu duruma el koymuş ve gerekli girişimler başlatılmıştı. Dün müjdeli haber geldi. Tuzla Çocuk Kampı’nın tapusunun Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na verileceği açıklandı.
‘Barışa katkı için’
Kamp Armen’in bulunduğu arazinin sahibi Fatih Ulusoy, dün yaptığı açıklamayla araziyi Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Vakfı’na bağışlayacağını duyurdu ve şöyle dedi: “Konunun çözülmesi yönünde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun rica ve talimatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı tarafından şahsıma intikal ettirilmiştir. 2006’da konu arazinin tapu kaydında yetimhane ile ilgili herhangi bir şerh veya bilgi olmaması sebebi ile satın almamda herhangi bir tereddüt hasıl olmamıştır. 1915 yılı ile ilgili çeşitli spekülasyonlarla toplumumuzun hassasiyetlerinin tahrik edilmeye çalışıldığı günümüzde; Ermeni vatandaşlarımızın düşünce ve hassasiyetlerine, ülkemizin sosyal barışına ve birliğine katkı sağlamak amacı ve temennimle konu araziyi Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Vakfı’na bağışlayacağımı kamuoyumuza saygıyla duyururum.”

Haberin Devamı

İlk sahibine iade edilmişti
Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’nın 1962 yılında yetim çocuklar için Sait Durmaz’dan satın aldığı arazi, 1936 Beyannamesi gerekçe gösterilerek 1979’da ilk sahibine iade edilmiş ve kampa el koyma süreci, 1987’de Yargıtay’ın onayıyla tamamlanmıştı. Kampın iadesi için vakıf yönetimi hukuki yolları denedi ancak sonuç alamadı. 2011’de azınlık vakıflarının el konan mülklerinin iadesi başlayınca, Armen için de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) başvuru yapıldı. Ancak VGM, satışın hukuki olarak iptal edilmiş olmasını gerekçe göstererek, dosyayı ‘el konmuş mülk’ olarak değerlendirmedi ve bu sebeple kampın iadesi ya da tazminat ödenmesi söz konusu olmadı.
Başbakan el koymuştu
Kamp Armen meselesine, AK Parti milletvekili adayı Markar Esayan’ın bilgilendirmesi üzerine Başbakan Davutoğlu el koymuştu.Başbakan Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve Markar Esayan’ın katıldığı bir toplantı yapılmış, arazinin vakfa devredilmesi kararı alınmıştı. Ancak arazinin kamulaştırılması formülüne azınlık vakıfları ‘emsal olacağı’ gerekçesiyle karşı çıkınca formül arayışına girilmişti. Ve aranan formül, arazi sahibinin tapuyu devretmesiyle bulunmuş oldu.

Haberin Devamı