Gazete Vatan Logo

Kalkanı tavada lagosu ızgarada yapın!

Kalkanı tavada lagosu ızgarada yapın!

Yaz aylarında hangi balıklar yenir? Peki nasıl pişirmeliyiz? sorularının yanıtlarını The Grand Tarabya Otel’in balık restoranı Limani’nin şefi Erdal Özsaraç’a sorduk. Özsaraç, “ Lagos gibi yağlı balıkları ızgara yapın” diyor.

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Yaz balıkları hangileridir?

Dil balığı, mezgit, kalkan, levrek, kırlangıç.

Taze olduğunu nasıl anlarız; pişirme tavsiyeniz nedir?

Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker. Taze balığın derisi gergin ve parlaktır. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.

Balık pişirme taktikleri ve yaz balıklarıyla ilgili yemek tarifleri verebilir misiniz?

Izgara yaparken yağlı balık seçmekte fayda vardır; yoksa ızgaraya yapışabilir. Pişirmeden 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse daha lezzetli olur. Büyük balıklar dilim halinde, küçük balıklar ise bütün kızartılmalıdır.Unlanan balık hem daha lezzetli olur hem de tavaya yapışmaz. Kızartılacak balık, temizlenip iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.

Haberin Devamı

LAGOS IZGARA

Malzemeler

- 1 kg lagos -Ispanak 100 gr

- Patates 1 adet

- Beybi kabak ve patlıcan 100 gr

- Çeri domates 1 adet

Hazırlanışı

Lagos balığı balıkçıda fileto açtırılıp temizlendikten sonra ızgarada 12 dakika pişirilir. Sebzeler,sote ıspanak ve fırınlanmış kekikli patates ile servis edilir.

KALKAN TAVA

Malzemeler

- 600 gr kalkan

- Un, yağ

- Ispanak 100gr

-Patates 100 kg

- Beybi sebzeler 120 gr

Hazırlanışı

Kalkan dilimlenir, yıkanır; peçeteyle kurutulur. Unladıktan sonra kızgın yağda 7 dakika kızartılır. Sebzeler, sote ıspanak ve kekikli patates ile yenir.

LEVREK IZGARA

Malzemeler

- 1 kg Levrek

-1 bağ deniz böğrülcesi

- Misket mozerella 1 paket

- Bezelye 100 gr

Hazırlanışı

Levrek fileto açılıp ızgara pişirilir. Deniz böğrülcesi haşlandıktan sonra hardal sos ile marine edilir. Mozarellalar fırında 5 dakika kızartılır.

Haberin Devamı

DİL BALIĞI ŞİŞ

Malzemeler

- Dil balığı 1 adet

- Ispanak 100 gr

-Patates 100 gr

- Beybi patlıcan, kabak 100 gr

Hazırlanışı

Dil balığı tuzla marine edilir. Filetolar halinde yuvarlayarak aralarına renkli biber,limon, defne yaprağı ve mantar ile şişlere saplanır. 8 dakika pişirilir

KIRLANGIÇ BUĞULAMA

Malzemeler

- 1 kg kırlangıç balığı

-100 gr mantar

-1 adet renkli kırmızı biber

-1 adet kuru soğan

Hazırlanışı

Sarımsak, mantar, soğan, tavada sotelenir. Balıklar bir toprak güvece dizilip üzerine sos ilave edilir. tam 25 dakika fırında pişirilir.