Gazete Vatan Logo

Kaleler düştü, efsaneler çöktü!

Antalya'da seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre Ak Parti 10 ilçe, CHP 5, MHP ise 4 ilçede başkanlıkları kazandı. 30 Mart, Antalya'nın ilçelerinde efsanelerin sonu oldu. CHP'nin kaleleri Akseki ve Gazipaşa, MHP'nin kalesi Serik düştü. Alanya'da Hasan Sipahioğlu, finike'de Nail Dülgeroğlu, Muratpaşa'da Süleyman Evcilmen efsaneleri çöktü.

AK PARTİ'NİN KAYBETTİKLERİ

Alanya'da Hasan Sipahioğlu 4'üncü kez başkan olmak için Ak Parti ile girdiği ilk seçimleri kaybetti. 2009 seçimlerine ANAP çatısı altında giren Sipahioğlu, yüzde 35.7'lik oy oranına ulaşıp başkanlığını devam ettirirken, Ak Parti 2009'da ilçeden yüzde 31.9 oy almıştı. Fakat Alanya'da Sipahioğlu ve Ak Parti birleşmesi sonuç vermedi. 2009'da yüzde 12 olan MHP oyları yüzde 39'lara ulaştı ve MHP adayı Adem Murat Yücel ipi göğüsledi. Sipahioğlu'nun oy oranı ise yüzde 33 civarında kaldı.

Ak Parti'nin Antalya'nın en çok seçmene sahip üçüncü ilçesinde neden kaybettiği sorusunun yanıtı, yerel seçim öncesi teşkilat içinde yapılan eğilim yoklaması sonuçlarında yatıyor. Eğilim yoklamasında 'Sipahioğlu tekrar aday gösterilsin mi?' sorusuna teşkilattan 22 kişi 'evet' derken, 'hayır' diyenlerin sayısı 164 olmuştu.
Ak Parti'nin MHP'ye kaptırdığı bir diğer ilçe ise Finike oldu. Aynı zamanda ilçede 5 dönem belediye başkanlığı yapan Nail Dülgeroğlu efsanesinin çöküşü olan 30 Mart seçimleri, ilçede Ak Parti ve MHP ardasında 2009'un rövanşı şeklinde gerçekleşti. 2009 seçimlerini 11 oyla kaybeden MHP adayı Kaan Osman Sarıoğlu, bu kez fark attı ve yüzde 50'nin hemen üzerinde oyla ilçede başkanlık koltuğuna oturdu. Ak Parti, bu ilçede de teşkilatın sesine kulak vermedi. Eğilim yoklamasında Dülgeroğlu'nu teşkilat içinden ancak 13 kişi yeniden aday görmek istediğini belirtirken, 63 kişi adaylığına karşı çıkmıştı.

Döşemealtı'nda Ak Parti, Nurettin Tursun sarmalının içinden çıkamadı ve orada da seçimleri kaybetti. Döşemealtı'nda 2009 yılında aday göstermediği Tursun karşısında Hasan Akalın'la kaybeden Ak Parti, teşkilatın sesine de kulak verip Tursun'u aday gösterdi. Fakat 2009'da CHP ile Ak Parti'nin karşısına çıkan Tursun'un rolünü bu kez Hasan Akalın aldı ve CHP adayı Turgay Genç etrafından Ak Parti'nin karşısına çıktı. Genç etrafında oluşan blok, ilçede yalnız kalan Tursun'u bu seçimlerde mat etmeyi başardı.

AK PARTİ'NİN KAZANDIKLARI

Üç ilçede seçim kaybeden Ak Parti, bunun karşılığında aralarında CHP ve MHP'nin 'kalesi' olarak görülen ilçelerde seçim yarışını önde bitirdi. Ak Parti, CHP'nin karşısına Kaş'ta ilçenin eski belediye başkanı Halil Kocaer'i yeniden yarışa soktu. Gazipaşa'da Adil Çelik ve Akseki'de 2009 seçimlerini 6 oyla kaybeden İsmet Uysal tercihi sonuç verdi, bu ilçeleri CHP'nin elinden aldı. Üç ilçede de yeni büyükşehir belediye yasasıyla kapanan beldelerin ve mahalle statüsüne dönüşen köylerin ilçe belediye başkanlığı seçimlerine dahil olmasının açık etkisi görüldü. Ak Parti üç ilçede 2011 milletvekili seçimlerinde birinci parti çıkmıştı.

AK Parti, MHP'nin elinden ise Elmalı ve Serik'i aldı. 30 Mart, Elmalı'da eğilim yoklamasında 112 geçerli Oyun 83'ünü alarak teşkilatın desteklediği Ümit Öztekin tercihi ile Serik'te Prof. Dr. Ramazan Çalık tercihi, Ak Parti'yi haklı çıkardı. Antalya'da 2B protestolarının en üst seviyede yaşandığı ve 2009 seçimlerinde MHP çatısı altında İsa Yıldırım'ın kazandığı Aksu'da teşkilatın önerisini ön planda tutan kurucu ilçe başkanı Halil Şahin tercihi, Ak Parti'nin ilçede ipi göğüslemesini sağladı.
AK Parti için seçim sonuçlarında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Antalya'nın 19 ilçesinin hiçbirinde üçüncü parti olmaması. 10 ilçe ve büyükşehir belediyesini kazanan Ak Parti ya birinci ya da ikinci oldu.

CHP NEDEN KAYBETTİ?

Antalya'da '19 ilçenin 19'unda da iddialıyız' diyerek seçime giren CHP, 5 belediye başkanlığı kazanabildi. Muratpaşa ve konyaaltı ve Manavgat'ta başkanlıklarını koruyan CHP, İbradı ve Döşemealtı'nda Ak Parti'nin elinden başkanlıkları aldı. CHP Kemer'den Gazipaşa'ya Batı Antalya'da hiçbir varlık gösteremedi, sağ siyaset içinden devşirme adaylarla seçmene ulaşma politikası tamamen iflas etti. Seçmenin yüzde 40'ına sahip 6 ilçede MHP, Anavatan, Doğru Yol ve Ak Parti geçmişi bulunan isimlerle seçim yarışına giren CHP, sadece İbradı'da sonuca ulaştı ve 2009 seçimlerinde ANAP'tan Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Serkan Küçükkuru seçimleri kazandı. CHP'nin 'sağcı' adayları Serik'te Muhammet Konur, Alanya'da Şefik Türktaş, Kepez'de Erdal Öner, Korkuteli'de Hüseyin Çil seçim yarışını üçüncü tamamladı. Kepez'de Öner, CHP'nin 2009 ve 2011 seçimlerinde ilçeden aldığı oyların yüzde olarak gerisinde kaldı. Korkuteli'de Çil'le CHP'nin oyları, 2011 seçimlerinin de gerisinde kaldı. Kumluca'da MHP kökenli aday İsa Güzel CHP oylarının bir miktar yükselmesini sağlasa da ilçede Ak Parti adına önceki seçimlerde yüzde 10 civarında açık olan makasın kapanmasına yetmedi.
CHP, 30 Mart'ta 'kırsal'da olmamasının ağır faturasını öderken Manavgat'ta Şükrü Sözen, adayın neler yapabileceği konusunda partiye ders niteliğinde bir sonuç aldı. 2011 milletvekili seçimlerinde 35 bin oyla Ak Parti'nin ardından ilçede yarışı ikinci tamamlayan CHP, 30 Mart'ın kesin olmayan sonuçlarına göre oylarını 50 bin 733'e yükseltti. Sözen, yüzde 40 civarında oyla yeniden ipi göğüsleyerek ilçede ikinci dönem için başkan seçildi.
CHP, aday kaosu yaşadığı Muratpaşa'da ise Ümit Uysal'la rahat bir seçim aldı. CHP'den aday gösterilmediği için istifa ederek DSP'ye katılan Muratpaşa'nın 15 yıllık belediye başkanı Süleyman Evcilmen ise ancak yüzde 7 civarında oy oranına ulaşabildi. DSP'nin Büyükşehir Belediyesi oyları ise 3 bin civarında gerçekleşirken ne Evcilmen'in aldığı oy ne de DSP'nin büyükşehir oyları Büyükşehir Belediyesi'nde Ak Parti ve CHP arasındaki farkı açıklamak için yeterli veri sunmadı. Konyaaltı'nda ise Muhittin Böcek yüzde 60 düzeyindeki oy oranını korumaya bu seçimlerde de devam etti.

MHP'NİN OYLARI ARTTI

MHP'nin ise kalesi Serik'i Ak Parti'ye teslim ettiği bu seçimlerdeki en büyük kazancı, Alanya oldu. Elmalı'yı verip Finike'yi alan, Kemer ve Korkuteli'de başkanlıklarını koruyan MHP, oylarını dikkat çekici şekilde artırdı. 2011 seçimlerinde yüzde 20 oy oranıyla 250 bin oy alan MHP, Kemal Çelik'le girdiği seçim yarışında, kesin olmayan sonuçlara göre, 330 bin oya ulaştı ve yüzde olarak Antalya'nın oylarının yüzde 25'ini almayı başardı. Aksu, Demre, Gazipaşa, Gündoğmuş ve Serik'te ikinci parti çıkan MHP, Kepez'de ise oy patlaması yaptı. 2009'da 50 bin, 2011 seçimlerinde 45 bin civarında Kepez'den oy alan MHP, bu seçimlerde oylarını 90 binin üzerine taşıyarak, CHP'yi üçüncülüğe itti ve ikincilik koltuğuna oturdu.

Haberin Devamı