Gazete Vatan Logo

Kalbe iyi geliyor!

İnsan sağlığına pozitif etkileri...

Hayvan sevgisinin insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi var. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık özellikle köpeklerin insan sağlığına ne gibi pozitif etkileri olduğunu konusunda bilgiler verdi.

35 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü(WHO); özenle bakılan yoldaş hayvanların sahiplerine ve topluma büyük yarar sağladığını ve kimse için tehlike oluşturmadıkların açıkladı. Üzerinden geçen bunca yıla rağmen; toplum olarak bunu kavrayabildiğimizi söylemek maalesef zor.

KÖPEK SAHİBİ OLANLARIN KALP KRİZİ RİSKİ DAHA DÜŞÜK

Avustralya Monash Üniversitesi’nden Dr. Warwich Anderson köpek sahiplerinin köpekleri olmayanlara göre daha düşük kalp krizi risklerinin olduğunu keşfetmiştir. Aynı şekilde Amerikan Kalp Derneği 2013 yılında yayınladığı bilimsel açıklamasında; evcil hayvan sahibi olma, kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.5200’den fazla kişinin katıldığı araştırmada;köpek sahiplerinin hayvanlarıyla yürüdükleri için,köpekleri olmayanlara göre fiziksel olarak daha aktif oldukları görüldü. Araştırma; ayrıca evcil hayvanların stresi uzaklaştırdığı,obesite ve kolesterol seviyesi gibi rahatsızlıklarda önemli faydaları olduğunu gösterdi. Houston Baylar Tıp Fakültesi’nden Prof.Dr.Glenn N.Levine ;özellikle köpek sahibi olmakla kalp riskinin düşmesi arasında bağ olduğunu söyledi.

KÖPEK SEVMEK ANNE BEBEK İLİŞKİSİ GİBİ

Amerikan Kültür Antropoloğu Constance Perin; köpekleri tansiyonunuzun düştüğü gibi ilginç gözlemler konusunda hipotez ortaya atan ilk kişidir. Perin; bir köpeği okşamakla aldığınız psikolojik ödülün annelerimizle bebekken olan temasımız bedenimizde uyardığı aynı kimyasal yolları izliyor. Bir köpekle yakın temasın stres düzeyini düşürdüğü birçok çalışmayla ispatlanmıştır.

Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr.James Seppel, köpek sahiplerinin boyun –bel ağrıları ve uykusuzluk gibi sağlık sorunlarından köpekleri olamayanlara göre daha az şikâyetçi olma eğiliminde olduklarını bulmuştur.Engelliler için köpekler bir asistan görevi yapabilirler. Engelli kişinin yere düşürdüğü şeyleri almak, tekerlekli sandalyeyle birlikte yürümek, buzdolabını açmak, ışıkları açıp kapatmak,”eğitilmiş köpeklerin” kolayca yapabilecekleri aktivitelerdir.

Otistik, Down sendromlu, zeka geriliği olan çocuklarda veya hiperaktivite –dikkat eksikliği, süper zekalı çocukların rehabilitasyonunda; bir köpekle dostlukları kadar etkili bir ilaç tedavisi yoktur. Fiziksel engelliler için bir numaralı tercih Golden Retriever cinsi köpeklerdir. Körler için Labrodor, Golden Retriever ve Alman Çoban köpeği önerilmektedir. Yine otörler; sağırlar için cocker spanyel türü köpekleri önermektedir.

Deprem gibi afetler sonrası arama kurtarma çalışmalarında, kaybolan insanların veya uyuşturucunun bulunmasında onların muazzam koku alma yeteneklerini takdir etmemek elde mi?

Köpeklerin haber verici, koruyucu yani bekçi özellikleri yalnızlar ve yaşlılar için ne kadar iyidir. Sivas Kangalı veya Akbaş bu işi dört dörtlük yapar. Gece sizin için uyumaz, masrafı çok azdır. Hayvanların insan sağlığı için tıbbi deneylerde kullanımı veya toplumsal olaylarda kullanımı her hayvan sever gibi benimde içimi acıtmaktadır. Günümüzde;”dokunma” en ihmal edilen, küçümsenen insan duygusu… Özellikle hastanelerde, huzurevlerinde, yalnızlarda ve yaşlılarda. Bunu can dostlar köpekler ne güzel yaparlar değil mi?

Haberin Devamı