Gazete Vatan Logo

Kadınların başları zorla kapatılmayacak!

İran’da reformcu Cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi’nin eşi Zehra Rahnavard'dan çarpıcı açıklama

İran’da reformcu Cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi’nin eşi Zehra Rahnavard, “Kocam seçilirse kadınların başları zorla örtülmeyecek. Ahlâk polisi kaldırılacak. Kadınlar ikinci sınıf vatandaşlıktan çıkarak, bakan bile olacaklar” dedi

İran’da cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, görevini bir dönem daha uzatmak isteyen muhafazakâr Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile reformcuların adayı eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi arasında kıran kırana bir yarış yaşanırken, sahneye bir başka sürpriz isim çıktı. Erkeklerin baskın olduğu siyaset sahnesinde, gün geçtikçe daha da sözünü geçiren Musavi’nin eşi Zehra Rahnavard, önceki gün İslam Cumhuriyeti’nde bir tabuyu yıktı. Ahmedinecad’ın, geçen hafta Musavi ile katıldığı bir TV tartışmasında, kendisi hakkında söylediği sözlere çok sinirlenen 62 yaşındaki kadın Tahran’da ilk kez kocası yanında olmadan bir basın toplantısı düzenledi. Zehra Rahnavard, önce Ahmedinecad’ın “O kadın, akademik unvanlarını hakkıyla değil, yolsuzlukla aldı” sözlerine cevap verdi.

Çarşaf Kuran’ın emri

Rahnavard, “Ahmedinecad yalan söylüyor. Kadınları küçük düşüren, devrim değerlerini ayaklar altına alan bu kişi, benden ve tüm İranlılar’dan özür dilemezse, dava açacağım” diye konuştu. Rahnavard, kocasının seçilmesi halinde, kadınların başlarını örtmeye zorlanmayacağı ve İran’da halkın İslam’a uygun giyinip giyinmediklerini kontrol eden ahlâk polisinin de lağvedileceğini söyledi. “Kadınlar artık ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkacak. Kabinede en az üç kadın bakan görevlendirilecek. Büyükelçiler arasında da kadınlar olacak. Hapishanedeki kadın hakları savunucularına af gelecek” diyen Rahnavard, kendi çarşafı hakkında ise “Birçok konuda liberal görüşlere sahibim, ancak örtünme konusunda ben karar veremem. Bu Kuran’a bağlı bir şey. Ama örtünmenin kadınları kısıtlamasına karşıyım” dedi.

MICHELLE DEĞİL, ZEHRA’YIM

Zehra Rahnavard, ABD First Lady’si Michelle Obama’ya benzetilmesi konusunda ise, “Ben Michelle Obama değilim. Ben Fatma Zehra’nın (Hz. Peygamber’in kızı) izinde Zehra Rahnavard’ım” diye konuştu.

Nasıl bu kadar cesur konuşabiliyor?

İFADE özgürlüğünün olmadığı, kadın hakları savunucularının hapislerde yattığı İran’da, Zehra Rahnavard’ın sert eleştirilere uğramadan nasıl “Kadınları zorla örtünmesine karşıyız” gibi aykırı bir cümle kurabildiği ise merak konusu. Bunun nedeni, 1979’daki İslam Devrimi’nin önemli isimlerinden olması. Yani bir bakıma, devrimin sahibi olması. Şah döneminde Tahran Üniversitesi’nde heykel eğitimi alan Rahnavard, İslam Devrimi’nin fikir babalarından İslam filozofu Ali Şeriati’ye yakınlığıyla tanınıyordu. Devrimden sonra ülkenin sanat ve kültür politikasını yönetti. Ülkede üniversite rektörlüğüne getirilen ilk kadın olan Rahnavard, İslami Azad Üniversitesi’nde siyaset bilimi yüksek lisansı da yaptı. 1998-2005 arasında Cumhurbaşkanı Hatemi’ye, siyasi danışmanıydı. El Zehra Üniversitesi’nin rektörü iken, İranlı insan hakları savunucusu Nobel Ödüllü Şirin Ebadi’yi konferansa davet edince, Ahmedinecad hükümeti tarafından 2006’da görevden alındı. Kadın hakları çalışmalarıyla tanınan 3 çocuk annesi Rahnavard, 15 kitap yazdı.

Haberin Devamı