Gazete Vatan Logo

Kadınlar ‘oyun’da erkeklere fark attı!

AdColony Türkiye ve Nielsen’in araştırmasına göre, Türkiye’de 24 milyon kişinin oynadığı mobil oyunlarda kadın oyuncuların sayısı erkekleri geçti. Mobil oyuncuların % 51.6’sı kadın...

Kadınlar ‘oyun’da erkeklere fark attı!

Dünyanın önde gelen mobil reklam şirketlerinden AdColony ve Nielsen, mobil oyuncu sayısının 24 milyona ulaştığı Türkiye’de oyuncu profilini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Gaziantep ve Erzurum’un aralarında bulunduğu 12 ilde gerçekleştirilen araştırmaya göre, tüm yaş gruplarında her 2 kullanıcıdan birinin aktif olarak mobil oyun oynuyor. 15-17 yaş grubunun yüzde 90.1’i, 45 yaş üzerinin yüzde 78’i akıllı telefonda oyun oynuyor.

Herkes ‘cep’ten oynuyor

Araştırmanın ortaya çıkardığı ilginç sonuçlardan biri Türkiye’de kadınlar erkeklerden daha fazla mobil oyunlara meraklı olması. Mobil oyun oynadığın söyleyenlerin yüzde 51.6’sı kadın… Kadınlar mobil oyun oynama meraklarını “zaman geçirmek” olarak açıklarken erkekler “stres atmak için” mobil oyunları tercih ettiğini söylüyor. Araştırmaya katılanların tercih ettikleri oyunlara gelince... “Puzzle” yüzde 30 ile tüm yaş ve gelir gruplarının en çok tercih ettiği tür olarak öne çıkıyor.

Kullanıcıların yüzde 85’i en az 2 ve üstü oyunu akıllı cihazlarına indirdiklerini vurguluyor. Tüm mobil oyunculara bakıldığında haftada en az 1 kere mobilde oyun oynadıklarını söyleyenler tüm kullanıcıların yüzde 83’ünu oluşturuyor. Her gün oyun oynayanların oranı yüzde 54.Mobil oyunlar oynayan kullanıcıların yüzde 90’ı daha çok akıllı telefonlarında oyun oynadığını söylüyor. Tablette oyun oynayanların oranı yüzde 33 civarında. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 50’si günde en az yarım saatini mobil oyunlara ayırıyor.

Haberin Devamı

Adcolony Gelişmekte olan Pazarlar Başkanı Volkan Biçer, “Tüm dünya böyle şeyleri konuşurken biz de kaçınılmaz olarak Türkiye’de durum ne olduğunu kendimize sık sık soruyorduk. Sokakta, evde, toplu taşımada, öğle aralarında herkesin şekerlerini yok ettiği, tarlalarını biçtiği, köylerinin istilaya uğradığı gerçeğini görüyorduk. Bu durumu somutlaştırmak, sayıları görmek istedi ve Nielsen ile birlikte Türkiye çapında bu araştırmayı hayata geçirmeye karar verdik. Sorumuz aslında çok basitti, ‘Mobil Oyunların Hayatımızdaki Yeri Ne’ idi. Araştırmanın sonuçlar ise çok daha fazlasını verdi ve Türkiye mobil oyuncu profiline ortaya çıkardı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arkadaş tavsiyesine göre oynuyorlar
Araştırmaya katılanların yüzde 71’i ‘haftada birkaç günden fazla’ sıklıkta mobilde oyun oynuyor. Oyunlar seçilirken; ‘arkadaş tavsiyesi’ ilk sırada gelirken, ‘gamer’ların, ‘popüler oyun listelerine göre’ tercih yapıyor. Oyun oynarken heyecan, mutluluk ve rahatlık duyguları hakimken; oyuncuları oyun oynamaya iten duygular da yine ‘rahatlık ve mutluluk’ ilk sırada yer alıyor.
Dizilerin en büyük rakibi oldu
Mobil oyun oynama oranlarının en yüksek olduğu saatler yüzde 43 ile 20:00-23:00’a denk gelen prime time dilimi... Mobil oyuncuların yüzde 56’sı TV izlerken oyun oynamayı tercih ettiğini söylüyor. Oyunculara, mobil oyunların ticari boy dair sorular da yöneltildi. Sonuçlar Türkiye’deki genel tüketici davranışlarına paralel olarak doğrudan para harcamayı gerektiren aksiyonlara çok da sıcak bakılmadığını ortaya koyuyor. Asıl dikkat çekici olan ise kullanıcılar oyun içi reklamlara karşı bu reaksiyonu göstermemesi. Can almak ya da ek oyun hakkı kazanmak için video izleyip izlemeyecekleri sorulduğunda oyun içi alışveriş ve para harcamaları konusunda çok katı olan kullanıcıların yarıya yakını ‘Evet’ cevabını verdi. Özellikle 25-34 yaş grubundaki kullanıcılarda bu oran daha da yüksek.

Haberin Devamı