Gazete Vatan Logo

Kadın kuşağının gizli kahramanları!

Kadın kuşağının gizli kahramanları!

Alkışla, şarkıya eşlik et, haydi şimdi oynuyoruz... Bunlar sizin görmediğiniz ama neredeyse her programdaki talimatlar. Anlayacağınız o kadar kolay iş değil seyirci olmak. Günde en az iki programa gidiyorlar. Kimi yalnızlıktan kurtulmak, kimi 3-5 kuruş da olsa kazanmanın peşinde...

Ekranı açtınız, karşısına kuruldunuz. Elinizde kumanda bir o kanala bir diğerine zaplıyorsunuz. O da ne, “Aynı seyirci teyze iki kanalda da var. “ Neden? Çünkü önceden sırf hayranı olduğu ünlüyü görmek için stüdyoya giden teyzem artık işi ticarete döktü ve program program geziyor. Bazen avuçları patlayana kadar alkışlıyor bazense eline mikrofonu alıp konuk doktora bel ağrılarının nedenini soruyor. Yani yeri geliyor, sunucudan bile rol çalıyor.

Artizevi Casting Ajans sahibi Dilara Büyükdikmen programlara giden seyirci profilini şöyle özetliyor:

“Genelde emeklilerden oluşan bir grup. Öğrenciler ve geçici işsizlik yaşayanlar da zaman zaman seyirci olarak programlara katılıyorlar. Tam anlamıyla ev geçindirilebilecek bir iş değil. Çünkü devamlılığı yok ve bütçeler çok az. Eğitim durumları lise düzeyinde.”

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Bu işi devamlı yapan 1000 kişilik bir kitle var

Seyirci gelen kadınların gözlerinde ben de gördüm ki, orada bulunmaktan mutlular. Çünkü çoğu evlerinde tek başına yaşayan ve çok sıkılan kadınlar. En azından bu şekilde hayata katılıyorlar; aktifleşiyorlar. Üzerine az da olsa para kazanıyorlar; daha ne olsun? Büyükdikmen şöyle diyor: “12 yıldır seyirci organizasyonu yapıyorum. Gönüllü seyirci son yıllarda hiç kalmadı diyebilirim. Toplam bin kişilik daimi bir kitle var ve bunların çoğu görebilecekleri ünlülerin hepsini gördüler ve bir doygunluk oluştu. İstisnai programlar dışında tabii. Artık yaptıkları işin bir getirisi olduğunu biliyorlar ve daha bilinçli bir şekilde haklarını talep ediyorlar.”

İbrahim (65)-Neriman Şenol (58)

Evde oturunca kavga ediyoruz

İki yıldır seyirci olarak geliyoruz. Emekliyiz. Bilgi edinmek ve vakit geçirmek için geliyoruz. Önceden Kim 500 Milyar İster programına ve Ben Bilmem Eşim Bilir’e gittik. Kenan Işık’ı yakından görünce çok sevinmiştik. O rahatsızlanınca diğer ünlüleri de gördük... Çok cüzzi bir kazanç oluyor. Tüm gün evde oturursak kavga ediyoruz; böyle hiç değilse gün geçiyor. Dışarda gezmek için maddi imkanlarımız yetersiz.

Haberin Devamı

Nevin Pusucu (65)

Bugün ilk gelişim hoşuma gitti

30 yıllık sinema makyözüyüm. Beş yıldır çalışmıyordum; bugün de ilk defa geldim. Arkadaşım geliyordu; bana “Sen de gel” deyince geldim. Hoşuma da gitti. Bundan sonra hep geleceğim.

Şermin Öndersever (60) Meliha Özer (55)

Sabah 08.30’da servise biniyoruz

Programlara seyirci giden arkadaşlarımız vardı, biz de onlara söyledik ve ajansa kayıt olduk. 11 yıldır bu işi yapıyoruz. Ve Kazanan yarışmasına da gidiyoruz. Sabah 08.30’da servise biniyoruz. En eğlendiğimiz program Huysuz Virjin’in ve M. Ali’nin Çarkıfelek’i idi. Resmen koşa koşa gidiyorduk. Bol bol da oynuyorduk.

Sakine Ekinci (63)

Gelenlerin çoğu dul kadın

14 yıldır seyirci olarak programlara geliyorum. Gelenlerin çoğu dul bayan. Evde canları sıkılıyor. Bu ortama girdiklerinde sosyalleşiyorlar. Büyükçekmece’den geliyorum. Ama Kartal’dan gelen de var. Her programdan değişik paralar alıyoruz. Canlı yayınlardan aşağı yukarı 30 TL alıyoruz. Eğer aynı evden 2-3 kişi geliniyorsa toplamda neredeyse emekli maaşı kadar geçer ellerine. Bant yayınlarda daha çok alıyoruz çünkü onun çekim saatleri çok uzuyor.

Haberin Devamı