Gazete Vatan Logo

Kaçak tesisat öldürmüş!

İç savaştan kaçtılar, doğalgazdan can verdiler

Kaçak tesisat öldürmüş!

Yılbaşı gecesi İstanbul Zeytinburnu’nda 4 katlı apartmanın bodrum katındaki bir evde toplanan 5 Afgan genç, yeni yılın ilk saatlerinde doğalgaz sızıntısı yüzünden can vermişti. İç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındıkları ortaya çıkan gençlerin, banyoya kaçak olarak bağlanan doğalgaz tesisatı nedeniyle zehirlendikleri açıklandı.

Zeytinburnu Gökalp Mahallesi 47/5 Sokak’ta 4 katlı bir apartmanın bodrum katına yaklaşık 1 hafta önce taşındıkları öğrenilen Enaiatullah Saifullah (28), Khudaibird Saifullah (20), Nagibullah Walizade (29), Surac Abdulauhab (22) ve Muhibullah Alim‘in (26) önceki gün akşam saatlerinde cesedi bulundu. Arkadaşlarından haber alamayınca eve gelen Kerim Yunus’un haber vermesi üzerine ortaya çıkan olay sonrası eve çok sayıda polis, itfaiye, sağlık ve doğalgaz ekibi sevk edildi.
Kaçak tesisat öldürmüş
Biri yeni evliydi

Binanın doğalgazını kesen İGDAŞ ekipleri tarafından yapılan incelemede, gençlerin doğalgaz kaçağından zehirlendikleri tespit edildi. Yapılan incelemelerde banyoya kaçak olarak kurulan tesisatta şofbenin baca bağlantısının uygunsuz şekilde yapıldığı belirlendi.


Olayda yaşamını yitirenlerden Enaiatullah Saifullah ve Khudaibird Saifullah’ın kardeş oldukları, Enaiatullah Saifullah’ın 23 Aralık’ta amcasının kızıyla evlendiği öğrenildi. Kanada’da yaşayan genç kızın evlenmek için İstanbul’a geldiği nikahın ardından da Kanada’da döndüğü öğrenildi. Enaiatullah Saifullah’ın Kanada’ya gitmek için eşinden davetiye beklediği belirtildi. Faciada yaşamını yitirenlerden Nagibullah Walizade ve Surac Abdulauhab’ın da kardeş oldukları, Walizade’nin ise geçen yıl Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduğu öğrenildi.

Oturma izinleri vardı

Yaşamını yitiren gençlerin ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İstanbul’a geldikleri ve bir süredir tekstil sektöründe çalıştıkları kaydedildi. Acı haberin duyulmasının ardından olay yerine gelen Afgan-Türk Dostluk Konseyi Başkanı Celalettin Şahab, Afganistan’daki iç savaştan en çok kendilerinin etkilendiğini belirterek, şunları söyledi: “Arkadaşları kapıyı çalıyor ama ses seda yok. Sonra bakmışlar başka bir olay var. Emniyete bildirmişler. Arkadaşlar gelip bakmışlar. Özbek asıllılar. Yasal olarak oturma izinleri var. Yeni gelmişler, hatta bir tanesi de geçen hafta buraya gelmiş. Kimse kendi memleketini sıkıntı olmadan bırakmıyor. Afganistan’da savaş var. Eskiden iç savaş vardı. Afganistanlı Türkler olarak ezildik. İç savaşta da Afgan Türkleri olarak sıkıntı yaşıyoruz. Tabii ki iç savaştan kaçmışlardır. Kimse anasını babasını sıcak yuvasını bırakıp da kaçmaz.”

İGDAŞ: Baca bağlantısı uygunsuz

İGDAŞ’tan yapılan açıklamada ise “Şofbenin baca bağlantısının uygunsuz bir şekilde yapıldığı tespit edilmiştir” denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Doğalgaz Acil Hattı’na gelen ihbar üzerine olay yerine giden İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede doğalgaz tesisatına İGDAŞ’ın bilgisi dışında bacalı şofben bağlandığı ve baca bağlantısının uygunsuz yapıldığı tespit edilmiştir. Ortamda yüksek oranda karbonmonoksit gazı ölçülmüştür. Zehirlenmeye şofbenin bacasından sızan karbonmonoksit gazının sebep olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, zehirlenme ile ilgili kesin sonuçlar, yetkililer tarafından yapılacak incelemeler sonucunda ortaya çıkacaktır.”

UZMANLAR UYARDI

‘Banyo ve yatak odasına asla kombi takmayın!’

- Makine Mühendisi Devrim Durnalı: “Bu konuda İGDAŞ’ın şartnamesi belli. O şartnameye uygun olması gerekiyor. İGDAŞ yatak odasına, banyoya, tuvalete kombi konulmamalıdır diyorsa, konulmamalıdır. Bu olayda kusur yapan firma ve vatandaşlar da olabilir. İGDAŞ önce kontrol ediyor sonra gazı açıyor. Her sözleşme yenilendiğinde bir elemanını göndererek yine kontrol ettiriyor. Burada kontrolden sonra müşteri İGDAŞ’ın şartnamesine aykırı bir şey yapmışsa bu da kontrol dışında kalıyor. Vatandaşın ihmali var burada.”

Denetimler yetersiz

- Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Doğalgaz Eğitmeni Makina Mühendisi Nafi Baran: “Geçmişe yönelik tesisatlar kontrol edilmeli. Tesisatta herhangi bir değişiklik yapılmış mı, tesisat kaçak mı kontrol edilmeli. Gaz dağıtım şirketi ara denetimleri yapmalı. Maalesef ülkemizde böyle bir denetim ağı yok. Cihazların yılda bir kez yetkili servisler tarafından bakılması gerekiyor. Bu cihazların üzerindeki kombi, şofben baca sensörleri çalışır halde olmalı.”

Haberin Devamı