Gazete Vatan Logo

Kaçak avcıya 77 yıl hapis!

Güney Afrika'da gergedanları öldüren bir kaçak avcı 77 yıl hapse mahkum edildi.

Vahşi doğa yetkilileri kaçak avcılara yönelik cezaların daha da artacağını belirtti.

Güney Afrika'da bir mahkeme, gergedanları boynuzları için avlayan bir kaçak avcıyı 77 yıl hapse mahkum etti. Asya ülkelerine satılan boynuzları nedeniyle Güney Afrika'da 1004 gergedan geçtiğimiz yıl kaçak avcılar tarafından öldürülmüştü.

Güney Afrikalı yetkililer, Kruger Ulusal Parkı'nda 2011 yılında tutuklanan Mandla Chauke'ye verilen cezanın bir ilk olduğunu ve ülke turizmi için büyük önem taşıyan vahşi hayvanların korunması için kaçak avcılara yönelik cezaların artacağını belirtti.

Kruger Ulusal Parkı yetkililerinden Reynold Thakhuli, cezanın kaçak avcıların gözünü korkutmasını umduklarını söyledi. Güney Afrika, temmuz ayı başında bir gergedanı öldüren iki Mozambik vatandaşını 16 yıl hapse mahkum etti. Tayland vatandaşı olan bir başka kaçak avcı da 2012'de 40 yıl hapis cezası almıştı.

Kruger Ulusal Parkı'nda sadece 2014 içinde 370 gergedan kaçak avcılar tarafından öldürüldü. Dünyadaki gergedan nüfusunun yüzde 70'ine sahip olan ülkede geçtiğimiz yıl rekor sayıda, 1004 gergedan kaçak avcıların kurbanı oldu.

Haberin Devamı

Güney Afrikalı yetkililer, geçtiğimiz yıldan bu yana 62 kişinin kaçak avlanmayla bağlantılı olarak tutuklandığını açıkladı. Kaçak avcılar, insan tırnağındaki gibi keratinden oluşan boynuzları ağırlıklı olarak Vietnam ve Çin'e satıyor. Hiçbir bilimsel kanıtı olmasa da, boynuzlardan yapılan ilaçların birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılıyor.

SABC News sitesinin haberine göre, Chauke ulusal parka izinsiz girerek arkadaşlarıyla üç gergedanı öldürdü ve boynuzlarla kaçmaya çalışırken güvenlik görevlileriyle girdiği çatışmada yakalandı. Mahkeme kaçak avcıyı cinayet, yasadışı gergedan avcılığı, yasadışı boynuz ticareti, yasadışı silah ve mühimmat bulundurmak suçlarından 77 yıla mahkum etti.

Kaynak: Al Jazeera