Gazete Vatan Logo

Johns Hopkins kanseri ‘kısmet’e bağladı!

Johns Hopkins Üniversitesi uzmanları kanserin hücreler bölünürken tesadüfen oluşan gen kopyalama hatalarından kaynaklandığını, prostat, beyin ve kemik kanserlerinde sağlıklı bir hayat sürülmesi halinde bile kanserin yüzde 95 oranında engellenemediğini belirledi

Johns Hopkins kanseri ‘kısmet’e bağladı!

ABD’li uzmanların çağımızın hastalığı kanser konusunda yaptığı son araştırma ezberleri bozacak nitelikte. Çünkü bu araştırma yaşam tarzının ve çevre koşullarının kansere yakalanma konusunda başrol oynadığına yönelik inanışı tamamen yerle bir edecek sonuçlar ortaya koydu. Johns Hopkins Kimmel Kanser Merkezi uzmanları 32 kanser türüne ait verileri inceledi. Kanserli tümör oluşumu için çoğu zaman hücre bölünmesi sırasında kopyalanan genlerin iki tanesinin bile hatalı kopyalanarak değişime (mutasyona) uğramasının yeterli olduğu belirlendi. Bu kopyalama hatasının ise yaşam tarzı ve çevre faktörlerinden bağımsız olarak ve tamamen rastlantısal olarak gerçekleştiği belirtildi. Daha önce bilim insanları tarafından gözardı edilen bu etkenin aslında 3 kanser türünün ikisinde başrolü oynadığı tespit edildi.

Akciğer kanseri hariç...

Buna göre;

- Prostat, beyin ve kemik kanseri gibi kanser türlerinde rastlantısal kopyalama hatasının rolü yüzde 95 olarak gözlendi.

- Pankreas gibi öldürücülüğü çok yüksek olan en tehlikeli kanser türünde bile ‘rastlantısal kopyalama hatası’nın rolü yüzde 77. Yani ne kadar sağlıklı yaşarsanız yaşayın, sadece çevre ve kişisel faktörlerin geçerli olduğu yüzde 23’lük kesime etki edebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

- Akciğer kanserinde ise uzmanlar şansa ve rastlantıya çok yer olmadığını belirledi. Sigara başta olmak üzere yaşam tarzı bu kanser türünde yüzde 65 etki ediyor. Rastlantısal hatanın rolü ise yüzde 35.

- Genel olarak 32 kanser türüne bakıldığında rastlantısal gen kopyalama hatasının yani insanların elinde olmadan gerçekleşen tümör oluşumunun yüzde 66 olduğu anlaşıldı. Yani 3 kanser türünden 2’sinin ‘engellenemez’ olduğu sonucuna varıldı. Kanserlerin yüzde 29’u yaşam tarzı ve faktörleri sonucu oluşuyor. Genetik faktörler ise sadece yüzde 5.