Gazete Vatan Logo

İzmir CHP'de Sav ekibi tedirgin!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Sekreter Önder Sav ve ekibini tasfiye etmesi, partinin il ve ilçe örgütlerine de yansıdı. Örgütü doğrudan Sav'a bağlı olan İzmir'de il ve ilçe yönetimlerinin de yeniden yapılanmadan etkineceği öne sürüldü. CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, partililerden sağduyulu davranmalarını istedi. Önder Sav'ın sağ kolu orakak bilinen İzmir Milletvekili Abdülrezzak Erten de örgütü sağduyulu davranmaya çağırarak, “partinin bölünmeye değil, birlik beraberliğe ihtiyacı var” dedi.

CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav'a yakın olan CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nda yaptığı basın açıklamasında, gelişmelerde hukiki bir sorun bulunduğunu, bundan çıkışın seçimli kurultayla mümkün olabileceğini, bu konudaki tek yetkilinin de Genel Başkan olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“CHP'nin bu aşamada ihtiyacı olan dayanışmasını yükseltmektir. Bu noktada bu durumun biraz zaafiyet gördüğü biraz açık. Gelişmeleri üzülerek izliyorum. CHP'yi çok yakından tanıyorum. Yıllarca bu partide politika yapmış, emek vermiş birisi olarak rahat bir şekilde söyleyebilirim ki, birçok sıkıntıdan ve zorluktan başarı ile çıkmış bu parti, bu durumdan da güçlenerek çıkacak. Deneyimli kadroları, sağduyulu yöneticileri ve tabanı ile iyi olacak. CHP'nin iktidar hedefinde sapma yoktur. Bunun olmaması için de çalışmak her CHP'linin ödevidir. Biz de bu doğrultuda üzerimize düşeni yapacağız. Ortada tüzük ile ilgili hukuki tartışma var. Bizden çok deneyimli Genel Başkanımız ve Genel Sekterimiz bu konuyu yargıya taşıdıklarına göre, demek ki ortada hukuki bir sorun var. Sonuçta hem hukuki hem de parti anlamında bu işin çözümü kurultaydır. Kurultayda bu durum netliğe kavuşacaktır. Genel başkanımızın dışında partiyi seçimli bir kurultaya taşıyacak kimse yok. Genel Başkanımız nasıl isterse öyle olacak.”

İZMİR İL'DE KUTUPLAŞMA YOK

Kılıçdaroğlu ve Sav arasındaki ayrılık için “Demek ki bu süreçte yaşananlar ilişkileri bu noktaya getirdi. Ne yaşandı, ne yapıldı bunu biz bilemeyiz. Bu durumun en kısa sürede tamir edilmesi gerekliliği açıktır. Bu konuda da tüm partililer üzerine düşeni yapmak zorundadır” diyen Nalbantoğlu, İzmir il örgütünde bölünmenin, kutuplaşmanın söz konusu olmadığını savundu. Nalbantoğlu, “İzmir'den seçilen iki genel başkan yardımcısı Alaattin Yüksel ve Oğuz Oyan'ın için de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz süreci yakından inceliyoruz ve takip ediyoruz. Eğer yargı sonucunda iki değerli arkadaşımızın genel başkan yardımcısı olması hukuken de netleşirse kendilerine başarılar dilerim. Genel Başkanımız yeni MYK'ya ikisini hangi nedenle seçti bilemiyorum. İkisi de partinin her kademesinde yıllarca görev yapmış deneyimli politikacılardır.”

Nalbantoğlu, gelişmelerin ardından Kılıçdaroğlu ve Sav ile telefonla görüştüğünü, her ikisinin de örgtüten sağduyu istediğini belirterek, “Partinin birliği konusunda esas olanların yapılması gerektiğini söylediler. Sağduyulu davranmamızı istediler. Bu konuşma ve açıklamalar bizim için çok önemli. Zaten biz de bu doğrultuda çalışıyoruz. Üzerimize düşeni yapıyoruz” diye konuştu.

SAV TARAFTARLARI HUZURSUZ

CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav'ın sağ kolu olan İzmir Milletvekili Abdülrezzak Erten, yargıya taşınan konu hakkında en geç 4 gün içinde sonuç almayı beklediklerini belirterek şöyle dedi:

“Böyle bir tasfiyeyi beklemiyorduk. Bu durumun il ve ilçe yönetimlerine yansıyacağını sanmıyorum. Çünkü partinin bölünmeye değil birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Örgüt sağduyulu olmalı. Seçimli olağanüstü kurultay istiyoruz. Bu konuda karar verecek olan Genel Başkan. Ancak kurultay delegeleri de imza toplayarak bu talebi iletebilir. İmza toplama girişiminde bulunulur mu bilemem ama yöntemlerden biri bu.” dedi.

Önder sav ekibinde yer alan Parti Meclisi (PM) Üyesi Semra Tanülkü de, yaşananlara üzüldüğünü belirterek, dün yapılan PM toplantısının geçerli olduğunu öne savundu. Tanülkü, “Biz oraya kendi başımıza gitmedik. Genel Başkan taahütlü mektupla davet etti. Sonra da bizi adam yerine koyup, gelmedi. Partinin durumuna üzülüyorum. Sorunları içimizde halletseydik iyi olurdu ama olmadı. Hukukun vereceği kararı bekleyeceğiz” diye konuştu.
Sav ekibinden Karabağlar İlçe Başkanı Birol Ağırbaş da, “Bu durumun il ve ilçe örgütlerine de yansıyacağı kesin, ancak sakin olmakta yarar var. Yeniden yapılanmayı saygıyla karşılamak lazım” dedi.

BAYKALSIZ CHP'NİN HALİ

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a yakın olan İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise, yaşananları “Baykalsız CHP'nin hali. Lider olmak kolay değil” sözleriyle dile getirerek şöyle konuştu:

“Çok üzgünüm içim acıyor. Seçime bu kadar yakın bir süreçte partimin içine düştüğü duruma bakın. Kim haksız? Türkiye'de birileri Türkiye'nin siyasetini dizayn etmek adına Baykal'a karşı komplo yapıldığı zaman dik durmayanlar genel başkana sahip çıkmayanlar haksız. Baykalsız CHP'nin hali bu. Baykal'ın neler başardığı bir kez daha görüldü. Kolay lider olunmuyor. Ortada yasal bir sorun da var. Görevi biten Merkez Yönetim Kurulu'nın yaptığı işlemler hukuk dışı görünüyor. Görevden alma ve atamalar hukuk dışı.”
CHP eski İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, tavandaki yapılanmanın il ve ilçe örgütlerine yansıyacağını öne sürerek, “Baykal'a komplonun ardından çok kısa zamanda bir oldu bittiyle biraraya gelen gruplar partiyi kaosa sürükledi. En kısa zamanda seçimli kurultay yapılarak, Baykal'ın engin deneyimlerinden faydalanıp onun önerileriyle bir çıkış yolu aranmalı. ‘Baykal gitsin CHP iktidar olacak’ sahte propagandalarının geçersizliği ortaya çıktı” dedi.

HABERİ ABD'DEN ALDI

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun A takımında yer alan İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğunu ABD'deyken öğrendi. Oyan, Kılıçdaroğlu'nun ABD'ye gitmeden kendisine bu teklifte bulunduğunu, memnuniyetle kabul ettiğini ifade etti.

İLK TEBRİK BATUR VE TATI'DAN

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ilk tebrik edenlerden oldu. Önder Sav ile yıldızı bir türlü barışmayan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na telgraf yollayıp, genel merkezdeki yeni oluşumu memnuniyetle karşıladıklarını ve destek verdiklerini iletti. Başkan Tatı, “Ülkemiz CHP'ye her zamankinden daha büyük ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte, parti kademelerinde yaşanan gelişmeleri olumu karşılıyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun her zaman arkasındayız. Bu bağlılığımızı telgrafla da kendisine ilettim” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na bir destek de Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Narlıdere CHP İlçe Örgütü'nden geldi. İlçe örgütü ile birlikte Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sahip çıktıklarını belirten Başkan Batur, “Sayın Kılıçdaroğlu, halkın istediği ve benimsediği bir lider oldu. Partimizdeki yeni yapılaşma ve yeni dönüşümü destekliyoruz. İlçe örgütümüz ve belediye olarak Genel Başkanımızın yanındayız” dedi.

SELÇUK AYHAN: İL VE İLÇE ÖRGÜTLERİNE YANSIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, tavandaki tasfiyenin il ve ilçe örgütleriyle süreceğini öne sürerek şu görüşü savundu:

“Bu uygulama CHP'in önünü açacak bir uygulamadır. Bundan sonra CHP çok başlı görüntüden kurtulup, Genel Başkan'ın inisiyatifinin daha çok öne çıktığı bir süreci yaşayacaktır. Genel Başkan'ın yaptığı uygulamaların arkasındayız. Konunun yargıya taşınması hoş değil. Daha önce Genel Sekreter bu konuda hukuki bir sorun olmadığını söylüyordu. Şimdi tam tersi tavır takındı ve olayı yargıya taşıdı. Aklıselim davranılmalı. Tavandaki yeniden yapılanma il ve ilçe örgütlerine yansıyacaktır. Bu durum CHP'yi bölmez, büyütür.”

Haberin Devamı