Gazete Vatan Logo

İyi bir bira keşfetmek için binlerce kilometre yol gidiyor!

Viski ve bira denince Türkiye’nin akla gelen ilk isimlerinden olan Teoman Hünal, 25 yıl önce hayata geçirdiği bar projesinin son halkası Karaköy'deki Nordstern Han'da açılan North Shield Gastro Pub..

İyi bir bira keşfetmek için binlerce kilometre yol gidiyor!

Karaköy meydanda eski Baylan Pastanesi'nin olduğu Nordstern Han'ın giriş katı.. Yüksek tavanlar, arka sokakta hırdavatçıların keşmekeşi, Galata Köprüsü'nün hareketi.. 'Pint of lager' ve yanında muhteşem lezzetler..

Ve Teoman Hünal.. 25 yıl önce Ataköy Marina'da başladığı bar projesinin son halkasını anlatıyor heyecanla.. Teoman beyin yazılarını takip edenler bilir, Türkiye'nin dünya çapında bira ve viski uzmanıdır kendisi. Asıl mesleği mimarlık olsa da, Hünal yüksek gustosu ve kültürü ile çok şey öğretir biz okurlarına..

"İyi bir bira keşfetmek için binlerce kilometre yol yapıyorum" diye söze başlıyor Hünal ve başlıyor anlatmaya, "Alkollü içki ithalatı artık çok zor, o kadar zor ki, her bira Türkiye'ye getirilirken laboratuvarda inceleniyor, içeriği çıkarılıyor.. Ama değiyor bu çabaya, artık bira bir iki marka ile sınırlı değil. Onlarca farklı kültürün birası North Shield'te bulmak mümkün. Öyle ki Hünal İngiltere'nin kuzeyinden, Amerika'nın ortalarına kadar gidip bir lokal birayı tatmak ve sonra ülkemize getirmek için çabalıyor..

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Barış ACARLI

PUB’TA DA İYİ YEMEK SUNUYOR

Karaköy'deki North Shield bir 'Gastro Pub' yani iyi yemek yenilen ve tabii ki iyi içki içilen bar demek. "Son 10 yıldır İngiltere ve Amerika'da publarda yemeğe de ağırlık verilmeye başlandı. İyi yemek yanında iyi kaliteli içkiler.. İnsanlar genelde iyi yemek yemeye gitmezlerdi pub'a, hatta New York'ta Michelin Yıldızlı pub bile var. Burada da daha iddialı yemekler var." Füzyon mutfak öldü mü sorumuza "Ölmedi ama artık havası kalmadı, artık namuslu yemek yani doğal yemekler trend. Çok çok iyi bir şef olmadıkça füsyon mutfak tercih edilmiyor. North Shield'in mutfağı da 25 yılda değişti, ilk açtığımızda günü yemeği vardı ve bu yemek evden gelirdi. Sonra Levent'teli pubta akşam yemeği vermeye başladık. İş çıkışı müşterisi çok fazlaydı. Burada ise çok daha gurme lezzetler olacak."

DÜNYANIN TÜM BİRALARI BİRLEŞİN!

Bira mönünüz nasıl diye soruyorum Hünal'a, verdiği yanıt gerçek bir bira mönüsü nasıl olur dersi gibi, "Biraları çeşitlerine göre ayırdık mönüde. Lager, Ale, Belçika biraları, Weissbier, Stout diye. Bira mönüsü yapabilmek için bir sürü farklı varyasyon olması lazım. İlk defa mönüde alkol oranlarını da yazdık." Gerçekten de öyle, bira mönüsüne bakınca iyi bir bira içicisinin gözlerini kamaştıracak cinsten North Shield'in bira mönüsü.. Lager başlığı altında 13 farklı çeşit var. Boston'dan Samuel Adams, Belçika'dan Stella Artois, Japonya'dan Kirin Ichiban, Çek birası Kozel ve orijinal Budweiser Budvar ve tabii ki Almanya'dan Aecht Schlenkerla Reuchbier... Almanların buğday birası Weissbier'dan da beş farklı çeşit var.. Duvel ile başlayan Belçika biralarından da yedi farklı çeşit göze çarpıyor. Ve tabii ki İngiliz birası Ale.. Adnams'tan, Colarado'nun Blue Moon'una, London Pride'tan Muğla'da üretilen Gara Guzu'ya 15 farklı ale çeşidi mönüde yer alıyor. Son olarak siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birası olan Stout ve Porter'lar da var, özellikle Brooklyn Black'i tavsiye ederim.

Haberin Devamı

HANGİ YEMEKLE HANGİ BİRA İÇİLİR?

Haberin Devamı

Hünal bu yaz bira içilecek diyor ve hangi bira ile ne yememiz gerektiğini de söyle anlatıyor. “Yazın sıcakta şarap birçok yemekle ağır geliyor ama bira öyle değil. Her yemekle hatta salata ile bile bira içilebilir. Örneğin kızıl ve koyu renkli Lager biralardan Brooklyn adeta steak için yaratılmış, Efes Dark ise kebapla uyumlu. İngiliz Ale biraları, ızgara ve fırında etlerle iyidir yanında püre de varsa mucize tat yaratır. Buğday biraları (Weissbier) birçok yemek için biçilmiş bir kaftan...”

MÖNÜ ÖZENLE HAZIRLANMIŞ

Gastro pub’ın en büyük özelliği iyi yemekler olması. Bu nedenle North Shield yemek mönüsü de çok farklı.. Örneğin, Shepherds Pie (patates püresi ile kaplı dana kıyma), Beef Ale Pie (milföy ile kaplı ale biralı et güveç), Hint usulü Lamb Korma (köri soslu kuzu) mönünün damak çatlatan lezzetleri..

RUGBY BURADA İZLENİR

Tabii pub diyince akla spor müsabakalarını da izlemek geliyor.. Hünal kurulduğu günden beri İstanbul’da yaşayan yabancıların pub’ta en çok rugby maçlarının izlendiğini söylüyor. Hatta bu yıl Ekim ayında yapılacak Dünya Rugby Şampiyonası için şimdiden yer ayırtanlar bile var..

Haberin Devamı