Gazete Vatan Logo

İtalya kovdu, İspanya aldı

İspanya’nın yeni başbakanı Pedro Sanchez, Malta ve İtalya’nın limanlarını kapatma kararının ardından Akdeniz’de kaderlerine terk edilen yüzlerce mülteciyi taşıyan ‘Aquarius’ adlı kurtarma gemisine Valencia limanına yanaşma izni verdi

İtalya kovdu, İspanya aldı

İtalya’da yeni kurulan koalisyon hükümetinin aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin, uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Akdeniz’de hayatlarını riske attığı yüzlerce mülteciye İspanya sahip çıktı. Önceki gün Libya açıklarında kurtarılan 629 mülteciyi taşıyan ‘Aquarius’ adlı geminin İtalya yerine geldiği yer olan Malta’ya yanaşması gerektiğini öne süren Salvini, dün de 800 mülteciyi taşıyan ‘Sea Watch 3’ adlı geminin İtalya limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Salvini’nin çağrısını reddeden Malta hükümeti, mültecilerin uluslararası sularda kurtarıldıklarını, bu nedenle operasyonların koordinasyon merkezi olan İtalya’ya gitmeleri gerektiğini iddia etti.

Başta Malta olmak üzere Avrupa ülkelerinin mültecilerin sorumluluğunu üstlenmediğini vurgulayan Salvini ise sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklamada, ülkesinin Avrupa’nın mülteci kampına dönüştürülmesine izin vermeyeceğini dile getirerek, “İtalya artık başını eğip emirlere uymuyor, artık HAYIR diyen biri var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çözüm Sanchez’den

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB), İtalya ve Malta’dan mülteci krizini bir an önce çözmelerini istedi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İtalya ofisinden yayınlanan açıklamada, “Olaya dahil olan ülkelerin mültecilerin güvenli ve hızlı şekilde karaya çıkabilmeleri için hızlı bir çözüm bulmaları gerekiyor. Operasyonların yavaşlaması, acil yardıma ihtiyaç duyan yüzlerce mültecinin hayatını riske atıyor” ifadeler yer aldı. Avrupa Birliği ise İtalya’nın göçmen karşıtı tutumunun ‘Avrupa değerlerine aykırı olduğu’ yorumunu yapmıştı. Gelişmelerin ardından İspanya’nın bir hafta önce göreve gelen başbakanı Pedro Sanchez, Akdeniz’de mahsur kalan mültecilere kucak açtı. Sanchez, Aquarius’un Valencia Limanı’na yanaşmasına izin verdi.